Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

V spolupráci s unikátnym celoslovenským projektom Chuť žiť vám dnes prinášame tak trochu “iný” článok. O anorexii sa v ňom totiž rozpísal muž.

Keď som prvýkrát počul PPP, nemal som tušenie, čo sa s tým myslí. Ako prvé mi napadlo nastavovanie počítačového modemu. A ono to má niečo s bulímiou, anorexiou, prejedaním a všetkým možným.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na úvod nejaké čísla. Človek dnešného typu existuje možno 40 000 rokov. Poľnohospodárstvu sa venujeme v priemere možno 7000 rokov. V priemere, lebo niekde dlhšie, niekde kratšie. A sem tam sa nájde kmeň, čo nikdy nepočul o pšenici, ryži či zemiakoch. Možno 100 rokov sa aktívne časť obyvateľstva zaoberá témami ako zdravá strava, dostatok pohybu a podobne.

Teraz jedna myšlienka na zamyslenie. Keď sa spomenie cvičenie, posilňovňa, zdravotná prechádzka alebo akákoľvek podobná vec či činnosť, drvivá väčšina si s tým spája dve veci – chcem viac svalov, alebo chcem schudnúť. Len skutočne málokomu napadne „chcem sa cítiť dobre.“ A to nie je dobre. Málokedy sa rieši fyzické či psychické zdravie, lebo… lebo kilá, lebo svaly… a potom si vypočujem, že lieky sú drahé, všetci sú nepríjemní a neviem čo ešte.

Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Nie som žiadny model, nezdvihnem 150 kilo, nedokážem vypočítať zmysel života na abakuse a neviem rozdiel medzi modrým z neba a pohľadom na koncentračný tábor, ale viem, že sme ľudia. A tak sa ako ľudia správajme. Správať sa ľudsky neznamená automaticky správať sa „normálne“ a nie je dôležité byť vždy a všade prvý – ale nestáť stále na mieste.

Tu je pár rád do života, ktoré mi nikto nedal, ale rád ich posielam ďalej. Možno pomôžu aj vám.

  1. Hlad je sviňa. Ak nechceš prísť o rozum, nebuď hladný. Ak chceš byť fit, mať energiu, prichádzať s nápadmi, nebuď hladný. Každý človek vie povedať, že nič nestíha, no riešenie je úplne jednoduché. Navariť si na tri dni? Jesť kvalitnejšie potraviny, aby sa nedostavil vlčí hlad z nedostatku úplne všetkého? Urobiť si smoothie a hodiť si to do chladničky, nech sa dá napiť kedykoľvek?
  2. Ak urobíš jeden klik, jeden drep či jednu sklápačku, urobíš viac, ako 99 percent ľudí, ktorí sa stále sťažujú na niečo úplne nepodstatné. Lepšie ako čumieť na telku je vyjsť von a pozrieť sa na hviezdy. Verte mi, aj bez čumenia na teleshopping či veštkyne sa dá žiť.
  3. Baby, pre drvivú väčšinu chlapov je jedno, či vážite 59 alebo 60kg. Či máte vylepšované riasy alebo nie. Sme v dobe internetu, názorov, kreativity a spolupráce, nie v dobe čumenia do zrkadla a depiek z toho, že tá hlúpa hus, ktorá nevie 1+1, má krajšie vlasy.
  4. Chcete sebavedomie? Robte niečo, čo vám robí radosť. Čokoľvek. Poruchy s jedením a všetky ďalšie poruchy sú často z toho, že máte pocit, že život nemá zmysel. Dajte mu zmysel. Skúste niečo vyrobiť. Čokoľvek. A ponúknite to. Napíšte fakt dobrú knihu, ušite niečo, čo síce chlap nikdy nepochopí, ale ženy z toho budú paf. Urobte niečo, aby bolo o niečo lepšie všetkým vo vašej ulici, vo vašom meste či v tejto časti slnečnej sústavy. Stačia maličkosti.
  5. To, že vás všetci považujú za divného človeka, neznamená nič iné ako to, že ste si nedali námahu spoznať podobne divných ľudí. Ak poznáte 2000, alebo dokonca 5000 ľudí, tak to znamená, že ďalších 7,5 miliardy ľudí nepoznáte.
  6. K anorexii, bulímii a neviem čomu všetkému len pre pocit, že sme tuční či inak nepekní a nedokonalí – kto je dokonalý? Asi každá modelka v každom filme či časopise je upravovaná a v realite nie je tak pekná. A viete, ktoré baby majú najviac fanušikov? Jasné, že tam budú tenistky, nejaká tá politička či herečka, ale nájdete tam aj baby, ktoré sú lepšie ako chalani v tzv. chlapských veciach. Vedeli ste, že napríklad vo veľmi obľúbenej hre Starcraft II je skoro každý dobrý hráč z Južnej Kórei, s výnimkou jednej Kanaďanky? Niekto jednoducho nikdy nebude mať postavu modelky, a to nie je zle. To je práve dobre. Viac ľudí, viac chutí. Ja sa páčim svojej priateľke, ona sa páči mne, a pritom by nás dali do módneho časopisu maximálne ako negatívny príklad. A občas sa tí, čo súdia oblečenie iných, vôbec nevedia obliekať 🙂
  7. Ak máš kalorické tabuľky ako domovskú stránku, stráviš v posilňovni a v kúpeľni a neviem kde hodiny času, tak to z teba nikdy neurobí lepšieho človeka.
  8. K nejakým diétam jedna dobrá rada: čím viac rôznych diét, tým viac si telo hovorí: dočerta, zle je, a bude horšie. Musím sa zásobiť tukom na horšie časy. Čo s tým? Jedzte všetko, možno s výnimkou tých najmenej zdravých vecí, veľa pite a dožičte si skutočne zdravý pohyb. Teda veľmi často niečo úplne iné, ako musíte robiť v práci. A keď sa už dáte na pohyb, tak robte niečo, čo vám robí aj trochu radosť. Ak sa vám samotným nechce, tak to neznamená, že ste k ničomu. Znamená to, že treba ukecať niekoho ďalšieho 🙂
  9. K pohode prispieva dostatok spánku. 4 hodiny denne z vás nespravia lepšieho a zaujímavejšieho človeka. Spánok zlepšuje kreativitu, počas spánku sa telo regeneruje. Spánok je fajn. Ideálne s vypnutým mobilom, TV a spol. Dobrú noc.
  10. Úsmev je viac ako drahá kozmetika a drahé šperky dokopy. Myslite na to. Ja som v tomto trochu extrém a keby som stretol vysmiate dvojičky, asi by ma viac zaujala tá, ktorá si ráno namiesto nanášania omietky pospí o polhodinu viac.
  11. Chlap sa pozrie po štíhlej kráske, ale to ešte neznamená, že by sa s ňou chcel dať skutočne do reči, alebo že by s ňou chcel dlhodobo žiť. Na niečo dlhodobejšie je oveľa lepšie, keď má žena postavu ako žena, nie ako špáradlo.
  12. Drogy, alkohol a spol. z človeka vysávajú šťastie, opačne pôsobia napríklad banány. Ak chcete byť happy, skúste si pozrieť, čo vám pomôže a čo škodí. Happy potravina je napríklad ananás, mandle či čokoláda. To neznie tak zle 🙂
Photo by Lisa Fotios from Pexels

Dúfam, že sa tieto riadky páčili. A tiež dúfam v to, že nehodíte svoje sny niekde do zásuvky. Niekto ich totiž musí aj žiť 🙂 A ak vám niekto neustále tvrdí, že ste nanič, neschopná existencia a neviem čo, nevšímajte si ho. Ten niekto si míňa svoj čas na zbytočné urážky, zatiaľ čo vy môžete robiť niečo užitočné. Napríklad nájsť niekoho podobne prašteného a spoločne objavovať krásy života 🙂

Autor článku: Stanislav Hoferek


Pozn. redakcie: Znenie textu je pôvodné a príbeh nebol pre zachovanie autenticity redakciou nijakým spôsobom upravený ani editovaný. 


Pri liečbe PPP pomáha aj písanie. Ak sa chcete vypísať z toho, čo prežívate, svojím príbehom môžete zároveň ukázať ostatným, že v tom nie sú sami a môžete tým tiež prispieť k uvedomeniu, čo PPP skutočne znamenajú. Napíšte nám na [email protected] a my váš príbeh (anonymne alebo pod menom) zverejníme na blogu Chuť žiť za spolupráce so Psych.sk. Ďakujeme.
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov