Foto: pexels.com

Pasívna agresivita je oveľa škodlivejšia, než otvorená agresia. Prečo? Je nenápadnejšia a rafinovanejšia.

Neraz sa skrýva pod pláštikom sarkastických poznámok, „dobre mienených“ výčitiek či zdanlivo neškodných poznámok. Či si to chcete priznať, alebo nie, aj vy to niekedy robíte. Každý z nás je predsa občas podráždený a nahnevaný na niekoho, no nie vždy máme odvahu či chuť otvorene tomu druhému povedať, s čím máme problém. A tak svoju zášť skrývame a zabúdame na to, že tým škodíme len sebe samým, lebo tým ničíme naše vzťahy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aby ste tomu lepšie rozumeli, tu je 10 spôsobov, ako môže pasívna agresivita ničiť váš vzťah. Dajte si na ne pozor.

#1

Tomu druhému neustále pripomínate to všetko, čo pre neho robíte. Uvedomujete si však, že popri tom, ako sa sústredíte na vlastné úsilie, možno prehliadate to jeho? Okrem toho, ak niekoho máte radi, neriešite, či dostávate rovnako úmerne ako to, koľko dávate. Skrátka to nepočítate. Myslite aj na to, že vaše slová môžu toho druhého hlboko raniť. To vám za to nestojí.

Unsplash.com/Rhett Wesley

#2

Svoj pohľad zameriavate len na chyby. No nie na tie svoje, ale na to, v čom zlyhal ten druhý. Iste, oprávnená kritika nie je zlá, no veľmi záleží na tom, ako je podaná, za akým účelom a či jej nie je priveľa. Dajte si na to pozor. Veď aj vy ste len omylný človek, ktorý sa mýli. Tým, že budete niekoho neustále kritizovať, sa nič nezmení a nikam sa neposunie ani on, ani vy. Skúste si všímať viac to pozitívne.

#3

Presadzujete svoje názory a riešenia. Možno si to neuvedomujete, no občas sa správate, ako keby ste všetko vedeli a všade boli. Dajte si pozor, aby ste si nemysleli, že len váš uhol pohľadu a vaše riešenie je to správne. Vypočujte si názory iných a buďte ochotní urobiť kompromis, lebo bez neho sa nezaobíde žiaden vzťah. Navyše, nezabúdajte na to, že ste si rovnocenní, takže akákoľvek nadradenosť nemá vo vašom vzťahu miesto.

Unsplash.com/Alex Knight

#4

Chytáte sa aj tej najmenšej zámienky na hádku. Sami zo seba robíte akýchsi dozorcov a ani si neuvedomujete, ako tragikomicky pôsobíte. Ten druhý to má s vami ťažké; na jednej strane si uvedomuje právo na vlastnú slobodu konania, no na druhej strane vás má (ešte stále) rád a nechce o vás prísť. Skĺznuť k takémuto konaniu je pomerne jednoduché, no napraviť jeho následky je niekedy priam nemožné.

#5

Snažíte sa toho druhého nadmerne vychovávať. Neustále ho napomínate, upozorňujete ho aj na drobné detaily a pritom sa staviate do akejsi nadradenej pozície, ktorá ale zabíja váš vzťah. Možno to naozaj myslíte dobre, no idete na to veľmi nesprávnym spôsobom. Nevyhovárajte sa. Buď povedzte na rovinu, čo vám vadí, alebo mlčte.

#6

Často vám chýba odvaha na to, aby ste boli voči tomu druhému otvorení a na rovinu povedali, čo máte na srdci. Preto sa zdanlivo hádate na maličkostiach a tajne dúfate, že tomu druhému nejakým zázrakom dôjde, že dôvod, prečo ste nevrlí a podráždení, je celkom iný. Žiadate od neho nemožné a ešte ste sklamaní z toho, že sa mu to nedarí. Lenže takto vaše problémy nevyriešite, iba ich na seba nakopíte.

Unsplash.com/Alex Mihai

#7

Neodpúšťate. Nielenže sa nikdy neospravedlníte ako prvý, ale navyše, vy ani neprijímate odprosenia toho druhého. Teda, naoko áno, no vo vnútri si danú „krivdu“ dobre zapíšete a vytiahnete ju pri najbližšej možnej príležitosti. Kiež by ste si uvedomili, že tieto negatívne emócie vo vás zabíjajú všetko to krásne a pozitívne, čo sa napokon odráža aj na vašich vzťahoch. Odpustenie má predsa hojivý efekt.

#8

Nič vám nie je dosť dobré. Teda okrem toho, čo sa týka vás samých. Neraz sa správate, ako by ste vy boli tou jedinou osobou na svete, ktorej sa dostáva tak málo lásky, porozumenia a pochopenia. Správate sa, ako keby ste iba dávali a nič nedostávali späť. No nie je to tak. Stačí len otvoriť oči. A nech je to čím skôr, lebo aj tých druhých môže čoskoro prejsť trpezlivosť.

Unsplash.com/Geo Martinez

#9

Ste príliš pohodlní. A zo svojej zóny komfortu skrátka nevychádzate. Na vaše vzťahy s inými to má neblahý vplyv, keďže neraz sa treba pred druhých len tak nezištne obetovať. A to vy robíte len málokedy, čo je trochu aj na škodu veci. Isteže, vám to takto vyhovuje, no dajte si pozor, aby ste na to raz nezostali celkom sami. Potom to už nemusí byť také príjemné.

#10

Skoro sa vzdávate . Možno ste už počuli o tom, že budovanie akéhokoľvek vzťahu je o každodennej drobnej práci. Nestačí sa len na úvod trochu posnažiť a potom si lebediť. Hovorí to aj o tom, že problémom a nepríjemným témam treba čeliť tvárou v tvár a nie pred nimi utekať, rezignovať na ne a potom si ich vybíjať tým najhorším spôsobom – pasívnou agresivitou.

Unsplash.com/Eric Ward

Ak ste sa našli v niektorom z týchto bodov, trochu sa nad sebou zamyslite a niečo vo svojom správaní zmeňte. Nie ste až taký zlý človek, ako to vyzerá, veď ste sa možno len nenaučili, že problémy sa dajú riešiť aj inak. Pokúste sa o to.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov