Sú medzi nami. Neraz nám nepekne vstúpia do života. Psychopati. Ako ich však s istotou rozoznať?

Milovala som ho. Desivého, živočíšneho psychopata, ktorého som spoznala na letnej brigáde. Nedochádzalo mi, že je trošku mimo. Ani keď mi písal listy podpísané vlastnou krvou, ani keď ma nechcel pobozkať. „Ak ti dám bozk, v momente padneš na zem podťatá.“ Dva roky mi trvalo, kým som pochopila, že ON nie je partnerom pre každodenný život. Je psychopat. A prejavoval všetky symptómy. Podľa čoho ich teda môžeme rozpoznať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na začiatok však jedno malé upozornenie. Nie každý psychopat je naozaj psychopat. Niekedy dávame do tejto skupiny aj ľudí, ktorí sa dotkli nášho ega. Kedy však máme vážny dôvod na obavu? Prečítajte si týchto 12 príznakov, ktoré vás nenechajú na pochybách!

#1 Animálna živočíšnosť

pixabay.com

V skutočnosti psychopat dbá len na to, aby si uspokojil základné životné potreby. Hlad, smäd, spánok. Je to vlastne zvieratko v ľudskom tele. Preto môže byť násilný a agresívny. Môžu sa síce sem-tam skrývať za vyššie duchovné ideály, no vo všeobecnosti ostávajú na veľmi primitívnej úrovni.

#2 Ohraničená slovná zásoba

Viacero štúdií poukázalo na takt, že psychopati oveľa viac než ostatní používajú slovnú vatu ako „hmm“ či „umm“. Hundrú si popod nos, no to, čo chcú naozaj zdieľať so svetom, vyslovujú s desivo jasnou a správnou artikuláciou.

#3 Egoizmus

Oni sú pre seba stredom celého vesmíru. Ptiveľmi sa analyzujú, rozprávajú len sami o sebe. Sú neustále presvedčení o tom, že niekto alebo niečo ich chce ovplyvniť. To, čo svojím konaním spôsobia ostatným, ich už až tak nezaujíma.

#4 Majú narcistické črty

Photo by Matthew Dix on Unsplash

Tým sa vraciame k prvému bodu. Egoizmus, obdiv a sústredenie sa len na svoj vlastný svet. Môžu byť negatívni, môžu sa nenávidieť. Dôležité však je, že ostávajú sústredení len sami na seba.

#5 Problémové detstvo

Psychopatické črty majú často korene v detstve. Tieto deti mohli byť zneužívané, či už psychicky, fyzicky alebo emocionálne. Výsledok je rovnaký. Narušená osobnosť. Jedna zo štúdií naznačuje, že deti, ktoré do troch rokoch nežili so svojimi rodičmi, majú väčšiu náchylnosť k tomu, aby z nich vyrástol psychopat.

#6 Sú šarmantní

Photo by Ben Rosett on Unsplash

A preto sa do nich, my ženy, tak rýchlo zamilujeme. Upúta nás na nich takmer všetko. Tajomnosť, charizma, i ich (ne)skutočná schopnosť manipulácie. Čo viac si môžeme priať?

#7 Impulzívnosť

Psychopati sú charakteristickí tým, že konajú impulzívne, a to bez ohľadu na následky. Preto nejedného z nich dovedie skratová situácia až k samovražde.

#8 Patologické klamstvo

Všetci občas klameme, či už vedome alebo nevedome. Často sa utiekame k milosrdnej lži, pretože nechceme sklamať tých, na ktorých nám najviac záleží. Avšak psychopat klame patologicky. Neverte mu nič. Všetko je to len jedna veľká ilúzia.

#9 Nedostatok empatie

pixabay.com

Tušili ste, že pri pohľade na bolesť či utrpenie sa u psychopatov neaktivujú v mozgu oblasti zodpovedné za súcit či empatiu? Tento fakt by sme mali mať na zreteli, pretože práve v tom tkvie nebezpečenstvo pri kontakte so psychopatom.

#10 Nezodpovednosť

Na psychopata sa nemôžeme spoľahnúť. Nie je schopný dodržiavať termíny či finančné záväzky. Naozaj je to „ideálny“ partner pre život.

#11 Manipulácia

Psychopati vás dostanú presne tam, kde chcú. A nerobí im to ani najmenšie problémy. Hrajú sa s vami ako mačka s myšou, pričom môžete rátať s tým, že vy budete tou obeťou.

#12 Nepredvídateľnosť

Osobnosť psychopata sa nedá nikdy celkom preskúmať. Vždy, naozaj vždy, vás má čím prekvapiť. Ako mňa prekvapil ON. Potom, čo som o ňom nepočula dva roky, našiel si ma za pokladňou v obchodnom centre, kde som brigádovala, a pred všetkými ma požiadal o ruku. Trikrát hádajte, čo som mu na to povedala…

Pozri aj: 5 znakov, ktoré sú dôkazom toho, že randíte s emocionálnym psychopatom

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov