Medzi troma základnými zložkami potravy (cukor, tuky a bielkoviny), ktoré uspokojujú potreby človeka sa v tomto článku chceme zamerať na prvú spomínanú, na cukor. Je...

Medzi troma základnými zložkami potravy (cukor, tuky a bielkoviny), ktoré uspokojujú potreby človeka sa v tomto článku chceme zamerať na prvú spomínanú, na cukor. Je síce najväčším dodávateľom energie v našom tele, ale určite ste už niekde započuli čo-to o jeho škodlivosti. Ale keď je tak (doslova) rafinovane biely..

cuuuuukor
agrodaily.com

Procesom rafinácie ostane síce biely, ale bez bielkovín, vitamínov a ukladá sa vo forme tuku. Azda už len toto je dostatočne odstrašujúci fakt. Spotreba tohto produktu, dokonca vyvolávajúceho závislosť, stále nepríjemne stúpa. V roku 1985 bolo ročne spotrebovaných 100 miliónov ton, dnes je to už vyše (!) 160 miliónov.. Priemerný Slovák údajne prijme ročne okolo 40 kg cukru, čo je oproti norme 4-5 x viac.

cuuuukor
blogs.telegraph.co.uk

Za posledných 20 rokov v  EÚ priama spotreba cukru klesla, ale to neznamená, že sa cukru aj skutočne menej konzumuje. Častokrát je cukor úmyselne pridávaný do rôznych výrobkov, ďalej ho nájdeme v pečive, cestovine, obilninách, ryži, zemiakoch, ..

Uložiť článok

Najnovšie články