Skladovať potraviny v chladničke je úplne bežným zvykom. Robíme to hlavne kvôli predĺženiu ich životnosti a taktiež tým odďaľujeme ich plesnivenie, respektíve hnitie. Nový výskum však potvrdil obavy mnohých domácich gazdiniek – za predĺženie životnosti platíme u paradajok krutú daň v podobe ich chuti. Vedci už navyše presne vedia prečo.
Najnovší výskum čínskych vedcov objasňuje proces, ktorý spôsobuje výrazný pokles chuti a vône v paradajkách, ktoré boli uskladnené pri teplote pod 12 °C.
V snahe potvrdiť spojenie medzi stratou chuti a skladovaním paradajok pri nízkej teplote spravili vedci jednoduchý pokus. Paradajky rozdelili do troch rovnakých skupín a následne uskladnili jednotlivé skupiny po dobu jedného, troch a siedmich dní, všetky pri teplote 5 °C.

Výsledky boli jednoznačné
Paradajky, ktoré boli v chlade iba jeden a tri dni, si podľa poroty, zloženej zo 76 ochutnávačov, stále zachovali svoju pôvodnú chuť. Na rozdiel od nich však paradajky uskladnené sedem dní pri nízkej teplote úplne stratili svoju pôvodnú chuť. Pri bližšom skúmaní vedci zistili, že za nevýraznú chuť môže dramatický pokles množstva vonných prchavých látok, ktoré sú práve zodpovedné za špecifickú chuť a vôňu paradajok. Na tom sa už nič nezmenilo ani keď tieto paradajky nechali ďalšie tri dni pri izbovej teplote. Chuť bola jednoducho nenávratne preč.

Skutočnou príčinou, ktorá je zodpovedná za stratu chuti, je vplyv nízkej teploty na funkciu niektorých génov v paradajkách zodpovedných za produkciu týchto prchavých vonných látok a tiež za proces dozrievania.
Výskum sa teraz posúva ďalej
Vedci, vyzbrojení novými informáciami, sa teraz pokúsia vytvoriť špeciálnu odrodu paradajok, ktorá by bola odolná voči chladu a ani pri nízkych teplotách by paradajky nestrácali chuť. Na to si však ešte nejaký ten piatok počkáme. Dovtedy preto bude najlepšie, ak necháme paradajky pekne v teple na poličke.
interez.sk (Erik Vlčák), gizmodo.com
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?
Ste tu za hodinu, najete sa od 5 eur: O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli, musíte ho vidieť
Detské nosové vakcíny proti chrípke boli fuč za pár hodín. Vieme, kedy príde posledná dávka, niektorí rodičia sú zúfalí












Nahlásiť chybu v článku