V súčasnosti, keď sa zo šálky kávy stal rituál, sa čoraz viac ľudí pýta, ako si pripraviť tú najlepšiu kávu. Odpoveď však ani zďaleka nie je taká jednoznačná. Podľa Ladislava Királyho, pre ktorého je príprava kávy vášňou, totiž žiadny „správny“ spôsob prípravy neexistuje.
S expertom na kávu a autorom blogu o káve, Ladislavom Királym, sme sa rozprávali už o viacerých témach zo sveta tohto celosvetovo obľúbeného nápoja. Prezradil nám napríklad, koľko stojí kvalitná káva, akú najodpornejšiu kávu pil, ale aj to, či je cibetková káva skutočne kvalitná, aký je jeho názor na instantnú kávu a ako si vybrať kávu tak, aby nám zaručene chutila a jej kúpou sme neurobili krok vedľa. Tentoraz sme sa ho pýtali na to, aký je správny postup prípravy šálky kávy.
Správny spôsob prípravy kávy neexistuje
„Celá príprava kávy je o tom, že z upraženého kávovníkového zrna chceme dostať dobré a chutné látky, ktoré v ňom sú,“ vysvetlil pre interez expert na kávu. Tento proces sa nazýva extrakcia a je to magický moment, kedy sa pod vplyvom vody z mletých kávových zŕn uvoľňujú aromatické a chuťové zložky.
Niektoré extrakcie môžu trvať dokonca aj 12 až 24 hodín, ako v prípade cold brew, kde sa používa studená voda. Výsledná káva je takmer bez kyslosti a ideálna na letné dni.
To, čo robí prípravu kávy takou fascinujúcou, je podľa odborníka množstvo premenných, ktoré do nej vstupujú, ako hrúbka mletia, teplota vody, tlak či čas extrakcie. Rôznymi kombináciami týchto faktorov možno dosiahnuť nespočetné množstvo chuťových profilov. „Kombinovanie týchto faktorov je z môjho pohľadu extrémne zábavné a vedie k takmer nekonečnému množstvu variácií,“ dodal.
A práve preto by sme sa podľa experta nemali viazať len na jednu metódu prípravy kávy, pretože každý spôsob prípravy má niečo do seba a okrem toho každý z nás preferuje niečo iné.
Pre tých, ktorí majú radi silné chute, odporúča espresso, na ktorého prípravu potrebujete kvalitný espresso kávovar. Ak však chcete silnú a zároveň jemnú chuť kávy, zvoľte moka kanvičku, ľudovo známu ako „koťogo“. No ak preferujete jemné chute, ideálnou voľbou bude pre vás uprednostniť filtrované metódy.
Nezabúdajte na vodu a mlynček
Keďže káva je podľa Királyho zo svojej podstaty väčšinou voda, kvalita vody je preto skutočne kľúčová. Ak je voda tvrdá, s príliš veľkým množstvom minerálov, alebo naopak príliš mäkká, môže to ovplyvniť výslednú chuť. Riešením je základný kuchynský filter na filtrovanie vody, ktorý ju zbaví nečistôt a káva potom chutí oveľa lepšie.
Rovnako dôležitý je kvalitný mlynček, ideálne s rovnomerným mletím. „Ak máte nekvalitný mlynček, ktorý kávové zrno podrví tak, že niektoré jeho čiastočky sú väčšie a iné menšie, tak sa každá z týchto čiastočiek vyextrahuje inak a na chuť finálneho nápoja to bude mať negatívny vplyv.“
Ak vám tento článok niečo dal, odmeňte ho. Nie lajkom, ale podporou. Pridajte sa k interez PREMIUM a získajte:
- 📰 Články bez reklám na interez, Odzadu, EMEFKA, Startitup, Fontech
- 📚 Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- 🎁 Prístup k exkluzívnym benefitom
Nahlásiť chybu v článku