V koncentračnom tábore zažili hrôzy, ktoré sa len ťažko dajú popísať slovami. To sa zákonite pretavilo aj do ich snov.

Do snov sa nám neraz dostávajú obrazy a situácie, ktoré sa snažíme v bdelom stave potlačiť. Cez deň ako tak držíme na uzde negatívne spomienky, no tie sa so všetkou silou prejavia v našich snoch. Inak to nie je ani v prípade ľudí, ktorí prežili hrôzy Osvienčimu. Na ich sny sa podrobnejšie zamerala štúdia, ktorá však prišla na prekvapivú skutočnosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdia, publikovaná v magazíne Dreaming sa sústredila predovšetkým na analýzu snov v súvislosti s prežívaním posttraumatickej stresovej poruchy. Poľskému tímu vedcov tak jej výsledky dali možnosť bližšie sa pozrieť na to, o čom snívame, ak máme za sebou skutočnú traumu.

Návratové sny nám môžu pomôcť vyrovnať sa s traumou

pixabay.com

Skupina poľských vedcov z Univerzity v Gdansku na čele s doktorom Owczarskim celkovo analyzovala 504 správ o snoch 39 žien a 88 mužov, ktorí prežili hrôzy koncentračného táboru v Osvienčime. Tieto sny už v roku 1973 písomne zaznamenala skupina psychiatrov z Krakova, pričom súčasní vedci sa ich rozhodli podrobiť ďalšej analýze.

Podľa záznamov sa dozvedáme, že počas doby uväznenia v koncentračnom tábore ľudia najčastejšie snívali o svojich milovaných či veciach, ktoré museli opustiť. O prežitých hrôzach sa im vtedy nesnívalo až tak často. „Snívalo sa mi, že som bol slobodný. Bol to nádherný pocit,“ spomína na svoj sen v tábore jeden z preživších. Jeho najvnútornejšia túžba sa pretavila do sna.

Svedectvá preživších samozrejme odhalili  aj bolestivé sny, ktoré ich po vyslobodení vracali naspäť do koncentračného tábora. Vyskytovali sa v 26 percentách analyzovaných snov. Tieto špecifické sny vedci nazvali ako návratové, pričom upozornili na ich liečebný potenciál.

Nočné mory majú v sebe liečebný potenciál

Photo by xtremis on Unsplash

Všetko v našom organizme má svoj zmysel a podľa vedcov aj prítomnosť nepríjemných nočných môr po prežitej traume môže mať na našu myseľ liečebný účinok a môže byť znakom toho, že skutočne nastáva akési vnútorné psychické hojenie. Pomocou nočnej mory sa tak naša myseľ vyrovnáva s prežitým stresom, a to skutočne stojí za pozornosť.

Nočné mory, ktoré prežili bývalí väzni, sú však naozaj desivé: „Často vidím čierny dym či hromadu poukladaných mŕtvol. Celé moje telo cíti strach zo smrti. Taktiež ma často prenasledujú obrazy obesencov, ktorých telá sa kývajú vo vetre ako kyvadlo,“ tvrdil jeden z mužov.

pixabay.com

Podľa vedcov však majú takéto návratové sny zmysel. Väčšinu sa obeť v sne do tábora vráti 2 až 6-krát, pričom zakaždým danú situáciu prežíva s menším negatívnym emocionálnym nábojom. „Opäť som sa vrátil do koncentračného tábora. Neboli tam však už hrôzy, len som tam bol ešte stále, päť rokov po vojne. Domov nás púšťali v malých skupinkách. Tak som len čakal, kým na mňa príde rad,“ spomína jeden z mužov. Aj jeho záznam zo sna jednoznačne potvrdzuje hojivý proces.

Pozri aj: Zverstvá napáchané v koncentračných táboroch zachytávajú až desivo autenticky. Nad týmito 10 knihami budete premýšľať ešte dlho po ich prečítaní

psypost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov