Aj keď koncentračné tábory patria do minulosti, ľudí fascinujú ešte aj dnes.

Sú spomienkou na hrôzy a zverstvá, akými si museli prejsť neraz celé rodiny. Dostať sa z koncentračného tábora živý bolo považované za zázrak. Tým, ktorí to prežili, sa ešte aj dnes pri rozprávaní o citlivej téme trasie hlas a tisnú slzy do očí. Ich príbehy nie sú len spomienkou. Sú zároveň aj očistou ubolenej duše a varovaním.

Článok pokračuje pod videom ↓

Chlapec v pásikavom pyžame, Johny Boyne

Písal sa rok 1942, keď sa Bruno dozvedel, že sa kvôli otcovej práci musí rodina odsťahovať z Berlína na iné miesto. Na novom mieste sa však nemal s kým hrať, všade, kam len dovidelo oko, sa tiahol vysoký plot. Jedného dňa však spozná chlapca, ktorý žije na druhej strane toho plota. Volá sa Šmuel a jeho život je celkom iný ako Brunov. Je totiž židovským dieťaťom, ktoré musí čeliť hrôzam Osvienčimu.

Napriek všetkému povedať životu áno, Viktor E. Frankl

Vojna a koncentračný tábor sú udalosti, s ktorými sa každý preživší vyrovnáva vlastným spôsobom najlepšie, ako vie. Niekto sa stiahne do ústrania a zvyšok života túži prežiť v pokoji, bez zbytočnej pozornosti. Frankl sa však rozhodol, že svoje zážitky spíše do jedinečného diela, z ktorého sa po celom svete predali už dva milióny výtlačkov.

Človek bez osudu, Imre Kertész

Imre bol mladý 14 ročný maďarský Žid, keď sa ocitol v koncentračnom tábore. Podarilo sa mu prežiť a o 20 rokov neskôr o svojom zážitku napísal autobiografiu. Dielo sa dočkalo aj filmovej podoby a v roku 2002 bola autor ocenený Nobelovou cenou.

Imre Kertész (9. nov. 1929 † 31. marca 2016)… sa narodil 9. novembra 1929 v Budapešti v Maďarsku. Vo veku 14 rokov…

Gepostet von Jan Hidasy am Freitag, 6. Oktober 2017

Odsúdení prežiť, Wendy Holdenová

Život je nesmierne vzácny dar a matky sú schopné čohokoľvek, aby svoje dieťa ochránili. Dôkazom toho sú Priska, Rachel a Anka, tri ženy, ktoré boli tehotné v čase, keď ich odviedli do Auschwitzu. Prežili nesmierne kruté podmienky a zaobchádzanie, aby ich deti mohli žiť. Tie sa po 70 rokoch stretli, aby spoločne vyrozprávali príbeh ich matiek, hrdiniek.

Žena bez čísla, Iby Knill

Iby žila so svojimi rodičmi v Československu, až kým sa k nim jedného dňa nedostala správa, že Židia sú prenasledovaní a odvádzaní do pracovných táborov. Rodičia chceli svoju dcéru za každú cenu ochrániť, prepašovali ju preto do Maďarska. Napokon však krutý osud Iby dostihol, podstúpila mučenie a odviedli ju do Brezinky. Z akéhosi zvláštneho dôvodu sa však na jej zápästí nikdy neobjavilo povestné tetovanie.

Svedkovia z továrne na smrť, Eric Friedler, Barbara Siebertová, Andreas Kilian

Vedeli ste, že počas druhej svetovej vojny existoval zvláštny židovský oddiel s názvom „sonderkommando“? O tom, čo sa dialo za múrmi koncentračných táborov, sa nemal dozvedieť nikto. Členovia sonderkommanda však neboli len obyčajní svedkovia. Sami sa podieľali na zabití tisícok mužov, žien, aj detí.

Mengeleho dievča, Viola Stern Fischerová, Veronika Homolová Tóthová

Kniha Mengeleho dievča je príbehom Slovenky, ktorá prežila niekoľko koncentračných táborov, Mengeleho šialené pokusy a napokon sa jej podarilo z pazúrov nacistov oslobodiť. Violin príbeh je svedectvom nesmiernej krutosti, ale aj odvahy či stratenej a nájdenej lásky.

View this post on Instagram

Pochovali posledne mengeleho dievča Viola zomrela ako 94 ročna pany dňa 6.6. 2017 mna osobne mrzy ze som ju nikdy nestretla a neskutocne ma to mrzý . . . .ale bola jednou z mala ktora prezila mengeleho pokusi prezila napriklad infekciu porazila mengeleho tim ze mala 2 krasne deti a vnúcata prezila strekovanie oci do tvare a niekolko operacii pri ktorích mengele menil ludom ĺubovolne organy pre mňa ke to osobne velký vzor a vecna cest jej pamiatke o podla mojho názoru je hanba ked niektory politici sa obrenuju tim ze osviencim nikdy nebol oni sú tu tie zvierata . . . . .a mohly by si važit to co pani viola dolazala večna čest vasej pamiatke nikdy na vas pribeh nezabudnem (a ano jedna s tích pani napksala o tom knihu ale uz si niesom ista ci pani viola večna cest jej pamiatke )

A post shared by Emma (@emmca_17) on

Dobrovoľným väzňom v Osvienčime, Adam Cyra

Podnázov knihy nesie názov Neobyčajný život Witolda Pileckého a je to príbeh nesmiernej odvahy, o ktorom by mal vedieť každý. Koncentračný tábor bol miesto, kde by sa nechcel ocitnúť nikto a nepriali by ste to ani najhoršiemu nepriateľovi. Witold Pilecky tam však vstúpil dobrovoľne, aby neskôr o všetkých tých hrôzach mohol podať svedectvo a pomohol tak oslobodiť od utrpenia milióny ľudí.

Utiekol som z Osvienčimu, Rudolf Vrba, Alan Bestie

Táto kniha nie je len obyčajným vyrozprávaným príbehom. Opisuje deň, kedy útek dvoch mladých Slovákov rozozvučal poplašné sirény v Osvienčime. Alfred Wetzler a Rudolf Vrba sa rozhodli, že už viac nebudú čeliť všetkým tým krutostiam a povedia svetu pravdu. Súčasťou diela je aj niekoľko dokumentov o vyčíňaní Nemcov, ktorých autorom je práve Rudolf Vrba.

Slovák, ktorý ušiel z Osvienčimu a odhalil jeho strašné tajomstvo.Rudolf VRBA(* 11. september 1924, Topoľčany – †…

Gepostet von Zahalené osobnosti Slovenska am Dienstag, 22. März 2016

V pekle plynových komôr – Sonderkommando, Shlomo Venezia

Shlomo Venezia bol taktiež členom Sonderkommanda. Jeho úlohou bolo prenášať telá mŕtvych na kremáciu. Autor popisuje zážitky, ktoré sú príliš kruté a zažiť by ich nemal nikto. Svedectvo Veneziu však nie je len snahou uľaviť boľavej duši prostredníctvom príbehu. Je ukážkou toho, k čomu sa žiaden z národov už nikdy nesmie uchýliť.

Pozri aj: Nacistický „Anjel smrti“ Josef Mengele a jeho 10 najšialenejších a najkrutejších experimentov

martinusknihy.abz
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov