Foto: Photo by Min An from Pexels | Photo by Min An from Pexels

Sme to, čo jeme.

A to doslova. Strava, ktorú prijímame, sa neodráža len na našej postave, ale aj na tom, ako sa cítime psychicky. Optimalizácia výživy je tak skvelým spôsobom, ako si zlepšiť svoje duševné zdravie – a to aj v prípade, ak trpíte napríklad depresiou či úzkosťou. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo teda jesť (alebo naopak, nejesť) pre zlepšenie mentálneho zdravia? Portál The Minds Journal priniesol tieto 4 skvelé tipy. 

#1 Menej kofeínu

Kofeín je nepriateľom predovšetkým v prípade, ak trpíte úzkosťou. Síce vás nakopne a dokáže na nejakú dobu zdvihnúť hladinu energie, avšak pre ľudí s úzkosťou môže byť hotovou pohromou. Kofeín totiž mení aj naše vnímanie a môže spôsobiť nervozitu či napätie. Tieto vedľajšie účinky sú však väčšinou také nenápadné, že zdravý človek ich ani nespozoruje, no človeku s úzkosťou môžu nápadne pripomenúť to, ako sa cíti pri začiatku záchvatu paniky. 

#2 Vyhnite sa rafinovaným cukrom

Cukor je, žiaľ, takmer vo všetkom, čo pijeme alebo jeme. V skutočnosti však nemá žiadnu nutričnú hodnotu, iba kalorickú, a mnohé výskumy dokonca potvrdili, že deti, ktorých matky prijímali počas tehotenstva priveľa cukru, mali v dospelosti často problémy emočného charakteru. Potvrdilo sa tiež to, že vysoký príjem cukru zvyšuje riziko vzniku depresie. 

Photo by Min An from Pexels

#3 Zvýšte príjem Omega-3 mastných kyselín

Viaceré výskumy poukazujú na zaujímavý fakt hovoriaci o tom, že najmenej prípadov depresie je diagnostikovaných v krajinách, kde je jedálniček bohatý na Omega-3 mastné kyseliny. Zvýšenie príjmu tohto zdravého tuku dokáže znížiť riziko vzniku depresie až o neuveriteľných 30 %. Určite preto spravíte dobre, ak do svojho jedálnička zahrniete viac rýb, orieškov či chia semienok. 

#4 Zvýšte príjem vitamínu D a B

Nedostatok týchto vitamínov totiž môže takisto viesť k úzkosti a depresii. Skvelým zdrojom vitamínu D sú napríklad ryby, vaječné žĺtky, hovädzia pečeň, pomarančový džús či huby. Vitamín B, ktorý je zodpovedný aj za hladinou serotonínu, zas nájdete v mäse, hnedej ryži, v orechoch, citrusových plodoch, banánoch či v avokáde. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov