Foto: Pexels

Keď sa chcete postarať o iných, najprv sa musíte postarať o seba.

Existuje niekoľko zaručených spôsobov, ako zmierniť stres a priniesť viac pokoja do vášho života. Nasledujúcich 20 návykov je receptom na zníženie úzkosti, stresu a dosiahnutie harmonického života.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektoré z nich popísal aj portál Your Tango.

1. Naučte sa hlboko dýchať. Keď ste pod stresom, vaše dýchanie sa môže stať plytkým a rýchlym. Sústreďte sa na hlboké, pomalé dýchanie, aby ste udržali svoju myseľ pokojnou a tela zrelaxované.

2. Každý deň meditujte. Meditácia dokáže znížiť úzkosť, stres a napätie. Urobte si každodennú rutinu – aspoň 10 minút denne – aby ste si udržali vyrovnanosť.

3. Cvičte pravidelne. Cvičenie je jedným z najlepších spôsobov, ako zmierniť stres. Pomáha uvoľniť endorfíny a zlepšuje náladu.

4. Myslite pozitívne. Pozitívne myslenie má priamy vplyv na vaše emocionálne blaho. Zamerajte sa na pozitívne aspekty vášho života a odolajte negatívnym myšlienkam.

5. Pite veľa vody. Dehydratácia môže spôsobiť únavu, bolesti hlavy a stres. Pite najmenej 8 pohárov vody denne, aby ste sa cítili hydratovaní a plní energie.

6. Zmeňte svoje prostredie. Ak je vaše prostredie plné chaosu alebo vyvoláva stres, urobte zmeny. Udržujte svoje pracovné miesto čisté a upratané, obklopte sa príjemnými farbami a dekoráciami.

7. Naučte sa hovoriť „nie“. Nemusíte prijať každú prosbu alebo úlohu, ktorá vám príde do cesty. Naučte sa hovoriť „nie“ bez pocitu viny.

8. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás podporujú. Vaši priatelia a rodina sú tu, aby vás podporili – obráťte sa na nich počas ťažkých časov.

9. Dbajte na spánok. Dostatočný spánok je kľúčom k udržaniu vašej mysle a tela v rovnováhe. Snažte sa mať aspoň 7 hodín spánku každú noc.

10. Naučte sa relaxovať. Zvoľnite svoje tempo, odložte svoje zariadenia a nájdite si čas na relaxáciu každý deň.

11. Jete vyvážene jedlá. Vyvážená strava pomôže udržiavať vaše hladiny energie stabilné a zníži únavu spojenú so stresom.

12. „Spomaľte“ si život. Neprepadajte tlaku, aby ste všetko robili rýchlo a bezchybne. Urobte si čas na seba a pre svoje aktivity.

13. Buďte v prítomnosti. Sústreďte sa na prítomný okamih namiesto toho, aby ste sa neustále zameriavali na minulosť alebo budúcnosť.

14. Zmeňte svoj pohľad na problémy. Problémy sú nevyhnutné, ale to, ako na ne reagujete, môže určovať váš úroveň stresu. Skúste vidieť problémy ako výzvy alebo príležitosti na rast.

15. Držte sa svojho rozpočtu. Finančný stres môže mať veľký dopad na vaše celkové blaho. Nastavte si rozpočet a držte sa ho, aby ste minimalizovali finančné starosti.

16. Buďte vďační za to, čo máte. Venujte čas každý deň uvažovaniu o veciach, za ktoré ste vďační vo svojom živote.

17. Komunikujte otvorene s ostatnými. Zdieľajte svoje pocity a myšlienky s priateľmi alebo rodinou – otvorená komunikácia je kľúčom k zdravým vzťahom a zníženiu stresu.

18. Zabudnite na multitasking. Snaženie sa robiť viacero vecí naraz môže viesť k vysokej úrovni stresu a únavy. Zamerajte sa na jednu úlohu naraz.

19. Pohár čaju alebo horúcej vody s citrónom. Pitie teplých nápojov ako čaj alebo horúca voda s citrónom môže pomôcť upokojiť vaše telo a myseľ.

20. Vytvorte si rituály pred spaním. Pred spaním si urobte niekoľko relaxačných aktivít, ako napríklad čítanie, počúvanie tichej hudby alebo joga, aby ste sa pripravili na kvalitný spánok.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov