Foto: Pexels

Určite ste už počuli o tom, ako rôzne fyzické aktivity môžu pozitívne ovplyvniť naše telo a zdravie.

Avšak nie je to len o svaloch a kondícii; cvičenie prináša obrovské výhody aj pre našu psychiku a mentálne zdravie.

Článok pokračuje pod videom ↓

V dnešnom článku sa pozrieme na päť konkrétnych druhov pohybu, ktoré posilnia nielen vaše telo, ale aj myseľ.

1. Joga – meditácia v pohybe

Joga je staroveká prax, ktorej hlavným cieľom je dosiahnutie harmónie tela, mysle a ducha prostredníctvom rôznych ásan (pozícií) a dýchacích techník. Pravidelnou praxou jogy si nielen posilňujete svalstvo a zlepšujete flexibilitu, ale tiež napomáhate redukcii stresu, úzkosti a napätia.

Pri jogových cvikoch sa stretávame s pojmom „meditácia v pohybe“, ktorý presne vystihuje podstatu tejto aktivity. Joga nám totiž umožňuje zamerať sa na svoje vnútro, pričom našu myseľ zbavuje neproduktívnych a negatívnych myšlienok. Skúste si nájsť čas na pravidelnú prax jogy – váš vnútorný pokoj vám poďakuje.

2. Beh – krok za krokom k lepšiemu sebavedomiu

Beh môže byť pre mnohých únikom od každodenných problémov a stresu. Niet divu, že sa mu hovorí aj „antidepresívum bez receptu“. Pri behu sa totiž uvoľňujú endorfíny, teda hormóny šťastia, ktoré nám pomáhajú zlepšiť náladu a vyrovnať sa s emocionálnymi výkyvmi.

Okrem toho beh posilňuje naše sebavedomie, keďže pravidelným tréningom postupne dosahujeme lepších výkonov a dokážeme zdolať dlhšie trasy či rýchlejšie tempo. V neposlednom rade beh zlepšuje aj kvalitu spánku, čo je pre duševnú rovnováhu veľmi dôležité.

Pexels

3. Plávanie – ponorte sa do sveta relaxácie

Plávanie je jednou z najuniverzálnejších foriem cvičenia, vhodnou pre ľudí rôzneho veku a fyzickej kondície. Voda nám poskytuje prirodzenú oporu a zároveň istý druh odľahčenia, čo nám umožňuje precvičiť prakticky celé telo bez prílišnej námahy.

Vodné prostredie má však aj psychologické výhody – pôsobí na našu myseľ upokojujúco a relaxačne. Plávaním si tak môžeme účinne odbúrať stres, zlepšiť svoju koncentráciu a navodiť pocit harmónie medzi telom a mysľou.

4. Tancovanie – radostný pohyb pre dušu

Tancovanie nie je len o zábave a spoločenskom živote; táto aktivita nám môže priniesť aj mnoho psychických benefitov. Pri tanci sa totiž uvoľňujú endorfíny, ktoré podporujú naše dobré naladenie a šťastie.

Okrem toho tanec spája pohyb s hudbou, čo následne podporuje našu kreativitu, emócie a vnímavosť. Taktiež sme pri tanci viac v súlade so svojím telom, čo napomáha zlepšeniu sebapoznania a sebaakceptácie.

5. Cvičenie v prírode – energizujte sa vo voľnom priestore

Outdoorové aktivity ako sú turistika, cyklistika či korčuľovanie, majú obrovský vplyv na naše mentálne zdravie. Príroda nám totiž prináša pocit uvoľnenia a pokoja, ktorý nám môže pomôcť zmierniť stres a úzkosť.

Cvičenie v prírode tiež podporuje našu schopnosť zamerať sa na prítomný okamih a byť viac vnímavý voči svojim pocitom a potrebám. Takisto je to skvelá príležitosť pre sociálne interakcie – stretnutia s priateľmi či rodinou pri spoločnej outdoorovej aktivite môžu posilniť naše medziľudské vzťahy a celkovú pohodu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov