Foto: pexels.com

Život s človekom, ktorého hlavnou prioritou je práca, môže byť veľmi náročný.

Pracovné záležitosti by mali ostať za dverami vašej domácnosti. Čo sa dá však robiť v prípade, ak žijete s workoholikom? Ak ho máte radi a chcete zachrániť váš vzťah, neostáva vám nič iné, než vyskúšať iné prístupy. Pracovné zapálenie druhého človeka dokonca môžete využiť vo váš prospech. Len treba vedieť, ako na to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výčitky či ultimáta na partnera či partnerku, ktorí sa nevedia rozlúčiť s prácou ani v súkromí, jednoducho neplatia. Čím viac im budete niečo vyčítať, tým viac sa uzavrú do seba. Týchto 6 metód vám však môže pomôcť posunúť vzťah na oveľa lepšiu úroveň.

#1 Dbajte o kvalitu a nie o kvantitu

Photo by Sweet Ice Cream Photography on Unsplash

Na začiatok vám môže pomôcť jednoduché pravidlo: „Kvalita prežitých chvíľ je oveľa dôležitejšia, než kvantita.“ Tým, že na samotný vzťah máte menej času, je dôležité napĺňať ho činnosťami, ktoré naozaj stoja za to za to. Choďte sa spoločne prejsť, uvarte spolu večeru alebo si choďte zabehať. Pre váš vzťah bude oveľa cennejšie stráviť pár minút času spoločným rozhovorom, než byť vedľa seba celé hodiny, no každý z vás bude hlavou niekde úplne inde.

#2 Využite výhody, ktoré vám ponúka takýto vzťah

Všetko je uhol pohľadu. Ak žijete pod jednou strechou s workoholikom, môže to predstavovať obrovskú výhodu vo vašom osobnom rozvoji. Partner/partnerka svoju prácu doslova miluje a prejavuje v nej vášeň. Tá sa môže presunúť aj do súkromného života. Stačí, ak prácu nebudete brať ako konkurenciu, ale ako prirodzenú súčasť života. Možno sa nadšenie vašej polovičky prenesie aj na vás, čo nemusí byť na škodu.

#3 Telefóny dajte bokom

Photo by Sven on Unsplash

Smartfóny dokážu byť zabijakom aj pre stabilné vzťahy. Preto je dôležité, aby ste si doma dokázali stanoviť zdravé hranice. Pri spoločnej večeri by mali ísť telefóny bokom. Najprv na pár minút, neskôr aj na pár hodín. Digitálna detoxikácia padne vhod obom z vás. Ak niekde skutočne bude horieť, určite sa to dozviete.

#4 Neberte sa až tak vážne

Často máme tendenciu prenášať frustráciu z našej pracovnej oblasti aj do súkromnej sféry. Preto neraz vybuchneme kvôli maličkostiam. Skúste preto obaja popracovať na tom, aby pracovné problémy nezasahovali do vášho vzťahu. Ak sa pochytíte kvôli maličkostiam, skúste to premeniť na srandu. A najmä, neberte sa až tak vážne.

#5 Plánujte si spoločné aktivity

Photo by Estée Janssens on Unsplash

Workoholici zvyčajne nemajú problém dodržať termíny. Preto ak chcete s partnerom či partnerkou stráviť spoločnú dovolenku, jednoducho mu ju naplánujte a poznačte aj do pracovného kalendára. Ak ju bude brať ako pracovný záväzok, určite urobí všetko preto, aby sa jej zúčastnil.

#6 Organizujte si pravidelné porady

Prístup, ktorý bežne používame v práci, sa dá použiť aj pri budovaní vzťahu. Aspoň raz týždenne si organizujte „vzťahové porady”. Stanovte si priority na nasledujúci týždeň, porozprávajte sa o tom, ako prebehol posledný týždeň a čo všetko sa vám podarilo dotiahnuť do konca. Workoholici milujú riešenie úloh. To, konieckoncov, môžete využiť aj vo svoj prospech.

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov