Syndróm vyhorenia sa stáva v spoločnosti čoraz rozšírenejším fenoménom. Spôsobuje ho hlavne uponáhľané tempo života a povyšovanie pracovných povinností nad všetko ostatné.

Syndróm vyhorenia je ako pomalé umieranie. Pomaly oberá človeka o radosť zo života, ničí psychické i fyzické zdravie a mení kedysi vysoko funkčný mozog takpovediac „na kašu“. Niektorí tento stav prirovnávajú k mentálnej hmle a zmäteniu. Tento syndróm je často sprevádzaný pocitom, že jedinec narazil na hranicu svojich limitov, a nemá už viac čo ponúknuť. Je vám to povedomé?

Článok pokračuje pod videom ↓

Chronická únava

Syndróm vyhorenia spôsobuje oveľa viac, než len obyčajnú únavu, ktorú odstránite niekoľkými nocami výdatného spánku. Pri tomto syndróme cíti jedinec únavu až do špiku kostí, v každej jednej bunke tela. Chronická únava sa stáva spoločníčkou na každý deň.

Zrazu ste viac chorí

Pod vplyvom dlhotrvajúceho stresu sa oslabuje imunitný systém. Človek cíti bolesť takmer pri každom pohybe, častá je bolesť hlavy a pocit „pod psa“. Úroveň energie ostáva neustále nízko. V prípade, ak sa príznaky včas neliečia, môžu nastať problémy s vysokým krvným tlakom a srdcovo cievnymi ochoreniami, ktoré môžu vyústiť do skutočne závažných zdravotných problémov.

pixabay.com

Nespavosť

Máte pocit, že od únavy by ste najradšej okamžite padli do postele a po ničom inom, než po teplej posteli ani netúžite. Napriek tomu, keď sa dostanete do postele, mozog pracuje na plné obrátky, neustále dookola tie isté myšlienky, ako pokazený magnetofón. A keď sa vám už podarí zaspať, zobudíte sa niekoľkokrát počas noci. Mozog je vždy pripravený začať kolotoč dotieravých myšlienok odznova.

Strata záujmu o čokoľvek

Človek na prahu syndrómu vyhorenia môže trpieť príznakmi, ktoré pripomínajú depresívny syndróm, a to strata záujmu a apatia. Čokoľvek zrazu vyzerá ako nesmierne ťažká a náročná práca. Koníčky a voľnočasové aktivity viac už neposkytujú pocit satisfakcie. Jedinec má pocit, že sa mení na „zombíka“, bez chuti do života, no predsa s neustálym nutkaním ísť ďalej, aby sa udržalo aspoň zdanie kontroly nad situáciou.

pixabay.com

Znížená hranica tolerancie

Stres a napätie, ktoré nosí človek dlhodobo na pleciach, ho mení na gumu natiahnutú na prasknutie. Človek trpiaci syndrómom vyhorenia postupne stráca toleranciu, až sa dostane do stavu, kedy ho vyprovokuje čokoľvek a ktokoľvek. Reaguje ostro a neuvážene.

Zahmlená myseľ

Kedysi ostrá myseľ sa mení na nepoznanie. Aktivity, ktoré kedysi jedinec zvládal ľavou zadnou, pokojne aj so zaviazanými očami, zrazu trvajú dlhšie a idú ťažšie. Úsudok sa stáva zahmleným a rýchle rozhodovanie je takmer nemožné. Jednoducho nie je možné sústrediť sa. Produktivita je na bode mrazu.

pixabay.com

Ak prežívate niektorý z popísaných symptómov, vaše telo sa snaží vzbudiť vašu pozornosť, že niečo jednoznačne nie je v poriadku. Snaha ignorovať príznaky a dúfať, že to nejak prejde, všetko len zhorší. Príznaky sú jasným znamením, že je načase zvýšiť záujem o svoje fyzické i duševné zdravie, a to čo najskôr.

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov