Foto: Unsplash/Francisco Moreno

Máte pocit, že nedokážete povedať nie?

Mnohí ľudia majú strach z odmietnutia, a preto sa boja povedať nie. Takmer vôbec sa nedokážu postaviť za svoje názory a presadiť ich. Nie je prekvapením, že vždy uprednostňujú želania a potreby iných ľudí, čo môže mať negatívny vplyv na ich duševné, emocionálne a fyzické zdravie, ako uvádza portál I Heart Intelligence. Ako s tým prestať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ubližujete iba sám sebe

Ak príliš často súhlasíte s vecami, ktoré sú v rozpore s vašimi zásadami, potrebami a hodnotami, zašli ste už príliš ďaleko. Psychologička Lauren Cook hovorí, že strata spánku, zamlčovanie pravdy alebo ublíženie na financiách, ktoré môže táto situácia spôsobovať, môže mať pre vás deštruktívne následky. Ak sa vzdáte svojej morálky alebo sa snažíte iba vyhovieť ostatným, tak tým škodíte iba sám sebe. Niekedy sa treba postaviť za seba a svoje názory a jednoducho povedať „NIE“.

Prestať s potrebou všetkým vyhovieť môže byť neuveriteľne náročné. Naučiť sa ako uprednostňovať vaše vlastné potreby a byť asertívny, bude skutočne ťažké. Napriek tomu sa to ale dá naučiť. Dôležitejšie však je, že je to nevyhnutné.

Foto: Unsplash/Anthony Tran

Čo urobiť, ak po vás niekto niečo chce?

Najskôr si treba uvedomiť, že vždy máte na výber. Disponujete schopnosťou, ale aj právom povedať niekomu nie. Ak je to pre vás až príliš stresujúce, môžete najskôr povedať, že si to potrebujete premyslieť. Ak toto vyslovíte, dá vám to určitý čas na to, aby ste zvážili, či máte na to dostatok času, či si to môžete dovoliť alebo aké to môže mať pre vás dôsledky.

V prípade, že súhlasíte, stanovte si nejakú hranicu. Napríklad: „Áno, pomôžem ti. Avšak mám čas iba hodinu.“ Ak ale nechcete a nemáte čas, môžete tiež láskavo a asertívne povedať nie. Existuje totiž mylná predstava o tom, že ak niekoho odmietnete znamená to, že ste krutý a necitlivý. Skutočnosť je úplne iná. Môžete byť milý a aj empatický, aj keď s niečím nesúhlasíte. Príkladom toho môže byť aj situácia, kedy sa daná osoba nachádza v zložitej situácii, ale vy aj napriek tomu nemôžete pomôcť, tak sa dá reagovať aj takto: „Je mi to veľmi ľúto, že toto sa vám udialo. Bol by som šťastný, ak by som vám mohol pomôcť, ale mám toho príliš veľa.“

Foto: Unsplash/Maksym Kaharlyts

Je podstatné, aby ste si uvedomili, že sa nemusíte za všetko ospravedlňovať. V skutočnosti by ste sa mali riadiť tým, že netreba robiť neustále niečo, čo vám veci zbytočne sťažuje, ako napríklad, keď vám niekto povie: „Môžeš to urobiť neskôr“ alebo „To, čo sa pýtam ja, je dôležitejšie.“ Dostanete tak sami seba do nepríjemnej situácie, keď by ste namiesto toho, aby ste sa držali pri zemi, museli s nimi súhlasiť.

Nezaslúžia si byť súčasťou vášho života

Treba pochopiť, že tí, ktorí vás majú radi, by nikdy nechceli, aby ste sa cítili nepríjemne alebo v strese. Tí, ktorí vás majú vo svojom živote, nebudú chcieť s vami manipulovať alebo vás využívať. Ak od vás začne niekto odchádzať preto, lebo už nerobíte všetko, čo po vás žiadajú, nikdy si nezaslúžili byť súčasťou vášho života.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov