Foto: Photo by G Barkz on Unsplash

Občas by mali mnohí ľudia spomaliť a dať si prestávku kvôli vlastnému duševnému zdraviu.

Mnohí ľudia sú neustále zaneprázdnení a je pre nich ťažké relaxovať. Sú často plní starostí a napätia, ktoré pramení z ich chaotického života. Mnohí sa neustále porovnávajú s inými ľuďmi alebo sa prispôsobujú potrebám iných, a to aj na úkor vlastného šťastia a pokoja. Všetko je to príliš vyčerpávajúce.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog uvádza niekoľko efektívnych spôsobov, ako chrániť svoju energiu a pokoj.

#1 Povedzte „nie“

V mysliach všetkých ľudí je zakorenené, že „nie“ je zlé slovo. Je to preto, že sa často používa v situáciách vzdoru, odmietnutia a negativity. No je veľmi dôležité si uvedomiť, že to nie je vždy zlé slovo, a mali by ste ho používať, keď cítite potrebu. Toto malé slovko vám môže často poskytnúť dostatočnú obranu na ochranu vášho vnútorného pokoja. Ak vás niečo robí nešťastnými alebo sa cítite nepríjemne, povedzte nie. Ak chcete povedať nie, povedzte nie.

Foto: Unsplash/Isaiah Rustad

#2 Nacvičte si počúvanie vlastnej intuície

Jediná osoba, ktorá bude skutočne vedieť, čo potrebujete, ste vy. Máte úžasný vrodený nástroj, ktorý sa nazýva intuícia, a aj keď ho nie ste veľmi schopní počúvať, je to zručnosť, ktorá sa dá naučiť. Pomocou intuície si určite, čo potrebujete. Či už je to láska alebo pohodlie, alebo ak potrebujete, čas osamote na zotavenie. Či už si potrebujete oddýchnuť, alebo si potrebujete ísť zatancovať. Vaša intuícia vie, čo potrebujete.

#3 Eliminujte toxických ľudí

Z času na čas analyzujte, čo ovplyvňuje vašu hladinu energie. Všímajte si svoje pocity a energiu okolo určitých ľudí a situácií. Ako sa cítia niektorí ľudia, keď ste okolo nich? Ako sa cítite v určitých situáciách vy? Ak sa cítite smutní, vyčerpaní, frustrovaní, skúste sa naučiť spôsoby, ako vinníka obmedziť alebo úplne obmedziť zo svojho života. Je v poriadku prerušiť väzby s určitými vecami alebo ľuďmi, aj keď vám kedysi slúžili k dobru.

Foto: Unsplash/Tamara Bellis

#4 Vyživujte svoje telo

Jedzte dobre, dostatočne spite, pite vodu a cvičte. Iste, často sa to dá jednoduchšie povedať ako urobiť, ale to, ako sa cítite fyzicky, môže výrazne ovplyvniť to, ako sa cítite psychicky. Skúste si dať šancu na vynikajúci vnútorný pokoj tým, že sa o seba budete starať vo fyzickom zmysle.

#5 Buďte si vedomí svojich myšlienok

Vaše myšlienky určujú váš duševný stav, a preto je potrebné sledovať ich obsah – vy ste tí, ktorí ich môžu ovládať. Hovorí sa, že väčšina vecí, o ktoré si ľudia robia starosti, sa nikdy ani nestane. Skúste vymeniť svoje negatívne myšlienky za niečo iné – niečo šťastnejšie, niečo lepšie, niečo jasnejšie.

Foto: Unsplash/Sage Friedman

#6 Eliminujte, čo vás ťaží

Jednou z najľahších a zároveň najpodceňovanejších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoj vnútorný pokoj, je eliminovať svoj svet od škodlivých vecí. Eliminácia v tomto prípade znamená napríklad eliminovať svoj domov – darujte alebo sa zbavte všetkého, čo nemilujete alebo už nepotrebujete. Eliminujte svoj digitálny svet – zrušte odber, odstráňte sledovanie priateľa alebo prestaňte sledovať stránku, ktorá vám spôsobuje nepokoj.

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov