Foto: Unsplash/Ante Hamersmit

Introverti sa spravidla vyhýbajú veľkým skupinám ľudí, pretože sa cítia šťastnejší iba vo svojej vlastnej spoločnosti. Avšak existujú aj výnimky.

V dnešnom svete existuje aj taká skupina introvertov, ktorí sa nazývajú spoločenskí introverti. Práve tí majú tendenciu byť viac sociálnymi a otvorenými ľuďmi. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence uvádza 9 vecí, ktoré sú typické pre túto skupinu jednotlivcov a mohli by vám pomôcť zistiť, či ste jedným z nich.

#1 Radi sa stretávajú so zaujímavými ľuďmi

Spoločenskí introverti radi stretávajú zaujímavých ľudí, s ktorými môžu viesť zmysluplné konverzácie. V opačnom prípade sa môžu cítiť nepríjemne a nie preto, že by mali problémy so socializáciou, ale preto, že sa musia zapojiť do small talkov. A pravdou je, že diskusie o veciach, ako je počasie alebo podobne, ich naštvú a odčerpajú z nich energiu.

Foto: Unsplash/Christina @wocintechchat.com

#2 Milujú spoločnosť svojich blízkych priateľov

Spoločenskí introverti sú otvorenejší ľudia a majú veľa známych. Ale ich priatelia sú v skutočnosti malá skupinka ľudí. Spoločenskí introverti radi trávia čas so svojimi skutočnými priateľmi, pretože ich už dlho poznajú, dôverujú im a môžu s nimi hovoriť o všetkom.

#3 Sú dobrými poslucháčmi

Tento typ introvertov nechce obťažovať ostatných svojimi problémami. Radšej teda budú načúvať problémom svojich priateľov a sú vždy pripravení poradiť. Ďalšia vec, ktorá bráni introvertovi zdieľať to, čo prežíva, je to, že niekedy sa mu rozprávanie zdá ako prílišné úsilie.

Foto: Unsplash/Mimi Thian

#4 Neznesú ohováranie

Ako bolo uvedené vyššie, spoločenskí introverti uprednostňujú seriózne rozhovory o dôležitých veciach a cítia sa rozrušene, ak sa musia zapojiť do konverzácie. Klebetenie ich tiež nezaujíma. V skutočnosti by počúvanie ľudí, ktorí hovoria v zlom o niekom, mohlo spoločenskému introvertovi spôsobiť hnev, obzvlášť ak je rozhovor o niekom, koho poznajú a rešpektujú.

#5 Tráviť čas osamote neznamená, že sa cítia osamelo

Spoločenskí introverti majú radi samotu, ako už bolo spomenuté. Ale to, že trávia radi čas sami, neznamená, že sa cítia osamelo. Práve naopak. Ako väčšina introvertov, keď sú sami, vykonávajú svoje obľúbené činnosti, ako napríklad čítanie, písanie alebo nejaká iná kreatívna činnosť.

Foto: Unsplash/Thought Catalog

#6 Ostatní sa okolo nich cítia príjemne

Všetci introverti sú mimoriadne citliví a spoločenskí nie sú žiadnou výnimkou. Navyše sú veľmi empatickí. Preto zvyčajne spôsobujú, že sa ostatní cítia v ich spoločnosti príjemne. Spoločenskí introverti sú dobrí poslucháči a ľudia sa im ľahko zdôverujú, pretože si myslia, že je v poriadku podeliť sa s takým človekom o svoje tajomstvá a pocity.

#7 Ich nálada závisí od toho, čo sa okolo nich deje

Spoločenskí introverti sú veľmi citliví a dajú sa ľahko ovplyvniť tým, čo sa okolo nich deje. Extrémne nepríjemne sa cítia napríklad v preplnených, hlučných miestach, ako sú koncertné haly a štadióny. Preto sú napriek tomu, že sú spoločenskejší, títo ľudia stále trochu vyberaví, pokiaľ ide o akcie, ktorých sa zúčastňujú, a ľudí, s ktorými sa stretávajú.

Foto: Unsplash/Jakob Dalbjorn

#8 Ich túžba po spoločenskom živote časom klesá

Podľa teórie selektívnej sociálnej interakcie, keď človek starne, má tendenciu mať menej priateľov a vytvárať si menej vzťahov. To platí najmä pre spoločenských introvertov. Chcú sa zbaviť každého plytkého priateľstva vo svojom živote a snažia sa udržiavať si kontakt iba so svojimi najbližšími priateľmi.

#9 Často sú zamieňaní za extrovertov

Spoločenskí introverti sú často mylne považovaní za extrovertov kvôli svojmu sociálnemu charakteru. Avšak skôr alebo neskôr ostatní uvidia ich skutočnú osobnosť. V určitom okamihu to môže byť nepríjemné, pretože spoločenskí introverti musia druhým vysvetľovať, prečo robia veci konkrétnym spôsobom.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov