Foto: Unsplash/Verne Ho

Gaslighting je bežná forma manipulácie.

Možno ide o najnebezpečnejšiu formu manipulácie. Obete gaslighterov sa často dostanú do bodu, kedy spochybňujú každú jednu vec okolo seba, vrátane vlastných myšlienok a vnímania. Cítia sa stratení, zmätení, opotrebovaní, neschopní sa rozhodnúť sami za seba. Rozpoznať varovné signály toxického správania je, bohužiaľ, mimoriadne náročná úloha.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence uvádza 10 vecí, ktoré gaslighteri robia najčastejšie, aby s vami manipulovali.

#1 Vždy na vás zaútočia osobne

Osoba, ktorá je vám najbližšia, ľahko využije vaše slabé stránky proti vám. Keďže ste nemali predstavu o jej krutých úmysloch, pravdepodobne ste si mysleli, že jej môžete dôverovať. Ale namiesto toho, aby zachovala vaše tajomstvá, začne ich používať na to, aby na vás zaútočila na osobnej úrovni. Vďaka tomu sa budete cítiť zraniteľní, čo jej pomôže získať kontrolu nad vašou krehkou mysľou.

Foto: Pexels/Liza Summer

#2 Zámerne vás mätú

Táto manipulačná technika je tiež známa aj ako „bláznivá“. Je to preto, lebo tento typ manipulátorov je schopný vás prinútiť spochybniť všetko okolo vás, vrátane vašich vlastných myšlienok. Aby to dosiahli, zaisťujú, že ste v neustálom stave neistoty. Tým si tiež potvrdia, že ich budete potrebovať, aby vás viedli, takže manipulácia je pre nich hračka.

#3 Zo všetkého vás vinia

Ste vo vzťahu ten, kto sa vždy ospravedlňuje? Viní vás váš partner zo všetkého, čo je medzi vami dvoma zlé? Ak vo vás váš partner neustále vyvoláva pocit viny, dokonca aj kvôli veciam, nad ktorými nemáte žiadnu kontrolu, využíva na vás manipulačnú techniku. A najhoršie na tom je, že to s najväčšou pravdepodobnosťou robí úmyselne.

Foto: Unsplash/Eric Ward

#4 Vďaka nim zabudnete, kto ste

Ak trávite čas s určitou osobou a máte pocit, že už neviete, kto ste, je pravdepodobné, že ide o gaslightera. Ak sa necítite byť sami sebou, nemôžete sa skutočne rozumne rozhodovať a brániť svoju zraniteľnú dušu. Presne na to sa zameriavajú gaslighteri. Chcú vás zmiasť, nechať zabudnúť, čo si skutočne zaslúžite, a využívať vás, až pokým im vaša prítomnosť nebude nejako vynášať. Vo chvíli, keď vám to už nedokážu vziať, odhodia vás nabok, akoby im na vás nikdy nezáležalo.

#5 Ich činy nekorešpondujú s ich slovami

Gaslighteri často nedokážu splniť to, k čomu sa zaviazali. Slová, ktoré hovoria, sú plné iba plytkých sľubov a nereálnych očakávaní, ktoré nikdy nesplnia. Môžu sa napríklad opakovane pokúšať presvedčiť vás, že sa zmenia. Ale to nikdy neurobia, že? Bohužiaľ, mnohí z nich sú neskutočne skúsení manipulátori a aj napriek všetkým klamstvám sa vám môže stať, že ich prázdnym sľubom prepadnete.

Foto: Pexels/RODNAE production

#6 Sú to patologickí klamári

Klamstvo, podvádzanie a klamanie sú len niektoré zlomyseľné veci, ktoré gaslighteri robia, aby manipulovali so svojimi obeťami. Nezastavia sa pred ničím, keď vás chcú stiahnuť na dno a využiť vás. Aj keď máte pocit, že sa klamstvá hromadia, prichádzajú s ďalšími a ďalšími, aby ste spadli do ich emocionálnej škodlivej pasce.

#7 Odmietajú prevziať zodpovednosť

Aj keď na nich všetko ukazuje, gaslighteri popierajú, že by robili niečo zlé, zo všetkého vinia iba vás. Vždy si nájdu spôsob, ako uniknúť zodpovednosti, a sú ochotní urobiť nemožné, aby vás presvedčili, že nič zlé ani neurobili. Vyhovoria sa na to, že všetko je to iba vo vašej hlave.

Foto: Unsplash/Nik Shuliahin

#8 Izolujú vás od priateľov a rodiny

Každý, kto by vás mohol udržať pri zmysloch, musí jednoducho ísť. Zámerne sa vás snaží odcudziť každému človeku, ktorý by mu mohol pokaziť plán. Je to preto, že sa chcú uistiť, že vás môžu ovládať bez toho, aby sa im to niekto snažil prekaziť. Čím viac ste vzdialení od ostatných ľudí, tým ľahšie sa s vami manipuluje.

#9 Nútia vás chodiť okolo nich po špičkách

Kedykoľvek ste v blízkosti tejto osoby, cítite sa na okraji. Musíte byť opatrní pri každom jednom slove, každom kroku, ktorý urobíte, pretože nikdy neviete, ako zareagujú. Obvykle sa na vás vyhovárajú aj pri tých najnepodstatnejších veciach, takže sa bojíte povedať alebo urobiť čokoľvek, čo by ich mohlo rozrušiť.

Foto: Unsplash/Elsa Tonkinwise

#10 Vyciciavajú z vás energiu až do poslednej kvapky

Títo manipulátori zvyčajne zrážajú svoje obete na dno, aby ich mohli ovládať bez akéhokoľvek odporu. Nakoniec prestanete vnímať ich činy ako červené vlajky a prehliadnete ich neprijateľné správanie. Vtedy úplne zmenia taktiku a začnú ťahať za nitky, čo vás prinúti robiť, čo chcú.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov