Foto: Unsplash/Noah Buscher

Emocionálna vyčerpanosť nie je žiaden vtip.

Nemusíte ani tušiť, že si takým niečím prechádzate. Emocionálna vyčerpanosť sa dokáže maskovať za celý rad rôznych stresujúcich faktorov, ako uvádza portál Thought Catalog. Je na čase, aby ste dokázali rozpoznať, kedy ste na pokraji svojich síl, a ako sa cez to dostať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#Každodenné emócie vás dokážu pohltiť, dokonca aj tie najmenšie

Ak ste sa niekedy nachádzali v bode, kedy vám hrozilo, že vás každý jeden negatívny pocit v dohľadnej budúcnosti úplne vykoľají, nie je to o tom, že by vám chýbala väčšia odolnosť, ale ide o to, že ste práve narazili na svoj bod emočného preťaženia.

Foto: Unsplash/Kinga Cichewicz

Malá nepríjemnosť? To nie je predsa žiaden problém! Pravda, je to iba bod zlomu vášho problému, ktorý už pretrváva dlho. Nemusíte sa snažiť spraviť to, čo je zlé navonok. Je skôr nutné, aby ste našli odvahu a pozreli sa na to, čo sa nachádza pod povrchom.

#Ste precitlivení

To, že ste precitlivení ešte neznamená, že všetko iba radi preháňate. Ide o to, že ste si vedomí toho, že sa nachádzate v bode zlomu, kedy postačí iba jeden malý neúspech a všetko sa vám zrúti ako domček z karát.

Namiesto toho, aby ste svoju energiu využili na ovládnutie vecí, ktoré sa dejú okolo vás, musíte ju použiť na to, aby ste prišli na to, prečo ste na prvom mieste tak unavení a úplne vyčerpaní. Vo vašom živote môžu existovať isté prvky, ktoré sa jednoducho nedajú udržať pod kontrolou.

Nemusíte sa nútiť prechádzať si neustálym nepohodlím. Musíte v sebe nájsť vôľu, aby ste sa pozreli na to, čo vás na dané miesto v prvom rade dostalo.

#Cítite v sebe hlboký pocit porážky

Ďalším kľúčovým znakom toho, že možno prežívate emocionálne vyčerpanie je to, že vidíte veci iba z pohľadu „všetko alebo nič“.

Ak ste rezignovali a ďalej sa už nesnažíte, nie je to kvôli tomu, že vaša budúcnosť je beznádejná. Je to v skutočnosti váš spôsob, ako ukázať emócie, ktoré sa vo vás bijú – ich intenzitu, trvanie a závažnosť. Neznamená to, že ste beznádejný prípad. Skôr sa snažíte iba stanoviť sami sebe hranicu a povedať si: „Už nikdy viac.“

#Snažíte sa nájsť vôľu ísť vpred

Spolu s pocitom beznádeje, s ktorým neustále bojujete, je pre vás náročné predstaviť si, ako by ste sa mohli v živote posunúť ďalej. Je to pravdepodobne kvôli tomu, že sa pokúšate po psychickej stránke vyriešiť dôležité otázky, ktoré zatiaľ nemajú žiadnu jasnú odpoveď. To neplatí iba pre vás – týka sa to všetkých ľudí.

Foto: Unsplash/M.

Musíte sa spýtať sami seba, čo potrebujete a ako tie potreby uspokojiť. Posaďte sa a úprimne si povedzte, čo vás skutočne trápi a začnite s tým pracovať.

#Máte strach, že to vo vás vybuchne

Je to samozrejme preto, lebo máte nízku kontrolu nad svojimi emóciami. Problém ale nie je v tom, že nemôžete ovládať existenciu toho spúšťača, ktorý zapríčiňuje výbuch vašich emócií. Ďalej sa dokážete posunúť iba tak, ak si budete veriť, že ste schopní mať pod kontrolou to, čo si ostatní vo vašom okolí myslia, hovoria a robia.

Ide iba o to, že sa musíte sami prepracovať z toho miesta, ktoré vám spôsobuje vaše emocionálne preťaženie na miesto, kde sa budete cítiť v bezpečí a uvoľnene.

#Buď svoje pocity vyjadrujete príliš expresívne, alebo nedostatočne

Máte extrémne reakcie: buď raz za hodinu plačete, alebo máte pocit, že nedokážete emócie uvoľniť nijakým možným spôsobom.

Musíte začať zdokonaľovať spracovanie svojich emócií v reálnom čase. To znamená jednak uznať to, ako sa cítite, a tiež zároveň pochopiť to, čo je a nie je vhodné miesto a čas na uvoľnenie vašich emócií.

Foto: Unsplash/Vladislav Muslakov

#Ste pripravení na zmenu

Napriek tomu, že sa cítite na dne, ste v skutočnosti pripravení na zmenu a sami to aj tušíte. V hĺbke duše viete, že váš život už nefunguje a je to tak už príliš dlho. Viete, že nemôžete žiť pod neustálym tlakom.

Musíte prijať skutočnosť, že s vami alebo vašim životom je niečo v neporiadku. Prechádzate si problémami, ktorých je vo vašom živote nespočetne veľa, a práve tie vás dostali tam, kde sa teraz nachádzate. Už nemôžete žiť s tým, že neustále svoje pocity potláčate. Váš nový život na vás čaká.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov