Foto: Unsplash/Uday Mittal

Aké sú príznaky strachu z neistoty?

Ak si je človek určitými vecami v živote istý, cíti sa v bezpečí. Cíti, že dokáže ovládať svoj život. V časoch neistoty, či už ide napríklad o pandémiu koronavírusu, finančnú krízu alebo stratu zamestnania či dokonca milovanej osoby, sa každý cíti beznádejne a nevládze. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Learning Mind uvádza 7 znakov strachu z neistoty, ktorý môžete prežívať aj vy.

#1 Ťažko sa rozhodujete

Čo urobíte, zostanete v toxickom vzťahu alebo sa to rozhodnete vyriešiť už raz a navždy? Človek, ktorý sa bojí neistoty, spravidla nič neurobí. Prečo? Pretože vie, čo môže očakávať od situácie, v ktorej sa nachádza. Či už je to zlá práca alebo toxický vzťah, kto zaručí, že sa budete mať lepšie, ak odídete? Veci môžu byť horšie.

Foto: Unsplash/Sinitta Leunen

#2 Nemáte radi zmeny vo svojej rutine

Viete, že sa to nezmení. Máte svoju stanovenú rutinu, ktorej sa každý deň držíte. Ak to niekto alebo niečo pokazí, cítite úzkosť a napätie aj niekoľko dní po. Možno sa síce nudíte, no aj tak nechcete zmenu.

#3 Nenasledujete svoje sny a ciele

Kedysi ste mali svoje sny a ciele, ale presvedčili ste sa, že tento usporiadaný život je to čo chcete, že? Uspokojili ste sa so životom kompromisov, pretože sa bojíte neistej budúcnosti? Cítite niekedy rozhorčenie, keď vidíte iných, ako si plnia svoje sny?

Foto: Unsplash/Anthony Tori

#4 Neustále potrebujete ubezpečenie od priateľov a rodiny

Strach z neistoty vám spôsobuje úzkosť. No a práve preto potrebujete neustálu istotu od ľudí, ktorých milujete. Potrebujete, aby vám povedali, že všetko bude v poriadku.

#5 Všetko dvakrát skontrolujete

Niektorí ľudia majú strach z neistoty a vyvíjajú sa tak u nich rôzne poruchy. Napríklad veria, že musia všetko dvakrát prekontrolovať. Nielen to, ale tiež veria, že sa stane niečo zlé, ak to neurobia.

Foto: Unsplash/Siavash Ghanbari

#6 Stávate sa šialencom, ktorý všetko kontroluje

Jeden zo spôsobov, ako zastaviť neistotu, je všetko ovládať. Nenecháte kolegov v práci, aby vám pomohli s projektmi, odmietate pomoc rodinných príslušníkov a všetko musí byť tak, ako to chcete vy. Vďaka tomu viete, že nič nie je ponechané na náhodu.

#7 Vyhýbate sa situáciám, kedy sa cítite mimo kontroly

Cítiť sa v bezpečí je ako mať okolo seba omotanú teplú deku, pretože sa chránite od chladnej reality okolo vás. Ak ste sa začali vyhýbať situáciám, ktoré vo vás vyvolávajú pocit nebezpečia, je to znakom toho, že vám strach z neistoty ničí život.

Foto: Unsplash/Gadiel Lazcano

Čo robiť, ak vám strach z neistoty ničí život?

Ak máte pocit, že vás strach z neistoty začína premáhať, skúste si zapamätať nasledujúce veci:

  • Nikto nedokáže predpovedať budúcnosť.
  • Všetci sa denne stretávajú s neistotou.
  • Naozaj zlé veci sa stávajú len málokedy.
  • Skutočne si robíte starosti skôr o to, ako to zvládnete.
  • Prestaňte premýšľať nad tým, čo keby.
  • Zamerajte sa na to, čo sa deje práve teraz.
  • Snažte sa, aby ste nevytvorili zbytočnú katastrofu.
learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov