Foto: Unsplash/gbarkz

Myslíte si, že ste prekonali traumu?

Trauma je zákerná vec, pretože pre niekoho je nepatrnou. Niekedy dokonca až tak, že niektorí ľudia si ju dovolia normalizovať natoľko, že zabudnú, že niečo také prežili. Trauma vždy nemusí znamenať to, čo si myslíme, že by mohla. Každý človek môže byť traumatizovaný z rôznych zážitkov rozličnej intenzity.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog opísal niekoľko znakov toho, že sa liečite z traumy, o ktorej ste ani len netušili.

#1 Ste zmätení zo svojich pocitov.

Nejde len o to, že ste veľmi citliví, ale ste až tak emotívni, že niekedy vám to nedáva žiaden zmysel. Môžete sa ocitnúť v situácii, kedy nedokážete adekvátne na niečo reagovať. Pristihnete sa, že raz za hodinu plačete alebo máte celkovo ťažkosť pochopiť, čo vlastne cítite.

Foto: Unsplash/Anthony Tran

To všetko je príznakom akéhosi odpojenia medzi vami a vašim nervovým systémom. Aby ste prežili, museli ste vyradiť svoje autentické pocity. Je to pre vás nekontrolovateľné, takže akonáhle sa otvoríte ich opätovnému vnímaniu, pocítite obrovský zmätok a množstvo emócií. Potrebujete čas na ich spracovanie, a potom sa musíte pokúsiť znova spojiť so svojou schopnosťou intuitívne vnímať svoje potreby a priania.

#2 Privolávate si spomienky, na ktoré ste už dávno zabudli.

Potlačovanie spomienok je ďalším typickým príznakom traumy. A ak si zrazu na všetky hrozné zážitky alebo skúsenosti spomeniete, je pravdepodobné, že vás traumatizovali viac, ako ste si mysleli. Vytlačili ste ich, aby ste mohli ďalej pokračovať vo svojom živote a až teraz ste pripravení pochopiť ich význam vo vašom živote.

Foto: Unsplash/Dmitry Schemelev

#3 Dosiahli ste svoj vrchol úspechu alebo stability.

Aj keď sa to zdá byť neintuitívne, toto je presne ten bod, v ktorom sa väčšina ľudí emocionálne prebúdza. Je to jednoducho preto, lebo už sa nesnažíte iba prežiť. Kým ste sa usilovali iba o určitú stabilitu vo svojom živote, vaše emocionálne zdravie ste držali v úzadí. No a teraz, keď ste to dosiahli, sú všetky pocity pripravené vyplávať na povrch, aby ste mohli skutočne rásť.

#4 Spochybňujete svoje nasmerovanie v živote.

Existuje obrovská šanca, že o mnohých rozhodnutiach, ktoré ste vo svojom živote urobili, rozhodovala práve trauma, ktorú ste prežili. Možno ak sa obzriete späť, prečo ste napríklad s niekým chodili alebo niečo zverejnili, cítite sa trápne a zle. Aj keď to tak nevyzerá, je to znak toho, že sa posúvate vpred. Uvedomiť si, že dnes by ste sa zachovali inak je v skutočnosti pozitívna vec. 

#5 Pociťujete rôzne fyzické príznaky.

Napätie v oblasti ramien a odporný pocit v žalúdku, ktorý trval až príliš dlho? Pravdepodobne to nesúvisí s úzkosťou alebo traumou, že? Namiesto toho, aby ste sa pokúsili tieto príznaky liečiť, zaoberáte sa iba príčinami, prečo ich máte.

#6 Cítite sa otupení alebo apatickí voči utrpeniu iných ľudí.

Je ironické, že ľudia, ktorí si toho najviac prežili, môžu začať pociťovať apatiu nad utrpením iných ľudí, pretože je to pre nich až príliš veľké emočné preťaženie. Ak k tomu dôjde, nemusí to nevyhnutne znamenať, že ste zlý človek, alebo že ste stratili empatiu. Môže ísť o to, že potrebujete priestor pre vlastné pocity a musíte spracovať svoje vlastné emócie, skôr ako to urobíte pre niekoho iného. 

Foto: pixabay.com

#7 Cítite vinu alebo hanbu bez akéhokoľvek dôvodu.

Ak je základ vašej vlastnej hodnoty postavený na nadmernom súdení, ponižovaní a zahanbení, možno to bude vašou súčasťou už navždy. Ak sa cítite vinní za úplne neškodné veci, alebo ak nemáte na to žiadny dôvod, ide pravdepodobne o traumu z minulosti, na ktorú neustále reagujete bez toho, aby ste si to uvedomili. Máte strach z toho, že sa znova prinútite cítiť to, čo ste pociťovali predtým, a tak si to zakážete ešte predtým, ako sa to stane, aby vám nikto neublížil.

#8 Máte pocit, akoby každý váš krok niekto sledoval a negatívne hodnotil.

Toto je ďalší spôsob, akým trauma preberá kontrolu nad vašim životom. Naše telá nie sú schopné rozpoznať, že už nie sme v ohrození, a preto aj naďalej reagujú, akoby im niečo hrozilo. Toto nielenže vyčerpáva vašu energiu a škodí zdraviu, ale je to aj koreň všetkých traumatických zážitkov – neschopnosť rozpoznať, že niečo už skončilo. Na zvládnutie tohto problému môže byť užitočné precvičiť si techniku istého uzemnenia a všímavosti, aby ste dokázali tieto emócie spracovať.

unsplash.com

#9 Ste mentálne nestabilní a je pre vás ťažké sa sústrediť.

Vaša myseľ je príliš zaneprázdnená a nedokáže reagovať na viacero vecí naraz. V takomto prípade si musíte uvedomiť, že pocity nie sú vždy fakty – sú to skúsenosti, ktoré nie vždy hovoria o tom, kto sme alebo aká bude naša budúcnosť. Rovnako aj myšlienky, v ktorých sa môžete strácať, nie sú predikcie alebo realita. Ľudia niekedy jednoducho reagujú na emócie nekontrolovane a ocitnú sa v špirále, z ktorej niet cesty von.

#10 Držíte si od ostatných odstup.

Samota je niekedy to najlepšie, čo môžete pre seba urobiť. Ak sa oslobodíte od toho, čo od vás chcú iní, začnete si všímať vlastné potreby. Dokážete vyjadriť svoje emócie viac a zistíte, kto vlastne ste nezávisle od toho, čo od vás vyžaduje spoločnosť. Byť navždy sám ale zdravé nie je, avšak byť chvíľu osamote, hlavne keď to potrebujete, vás dokáže posunúť vpred.

Foto: Unsplash/GRAY

#11 Spochybňujete to, o čom ste si kedysi mysleli, že je pravda.

Začínate si všímať, že ste si vytvorili určitú odpoveď na svoju traumu, aby ste prežili. Vytvárate si nové názory, ktoré si myslíte, že sú oveľa presnejšie a realistickejšie, ako tie predtým.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov