Foto: Unsplash/Emiliano Vittoriosi

Občas sa stane, že sú ľudia emocionálne manipulovaní tak komplikovanými spôsobmi, že môžu skutočne začať veriť tomu, že sú tomu sami na vine, aj keď to tak nie je.

Bez ohľadu na to, či partnerovo kontrolné správanie vedie k vážnejšiemu emocionálnemu alebo fyzickému zneužívaniu alebo nie, je to mimoriadne nezdravá situácia, ktorú je potrebné riešiť. Ak si teda na svojom partnerovi všímate množstvo znakov toho, že vás ovláda a kontroluje, mali by ste tento problém začť brať vážne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence uvádza 6 varovných znakov toho, že sa vás váš partner snaží ovládať.

#1 Nemajú radi, ak si bez nich robíte plány

Ak sa vaša polovička často hnevá, keď plánujete niečo, čo ich nezahŕňa, môže ísť o červenú vlajku, ktorú netreba ignorovať. Tiež, ak idete sami von, taký partner vám môže nonstop volať a písať SMS, kým sa nevrátite domov.

Ak vám on alebo ona nedovoľuje čas s priateľmi a rodinou bez ich účasti, možno k vám prechováva veľmi malú dôveru (ak vôbec nejakú). Tento druh správania je mimoriadne znepokojujúci, ak sú frustrovaní, ak im okamžite neodpovedáte alebo im odmietnete povedať, kde ste, aby sa k vám mohli pripojiť.

Foto: Pexels/Keira Burton

#2 Vyhrážajú sa, že ublížia vám alebo sebe, ak nebudete hrať podľa pravidiel

Ak sa vám váš partner vyhráža násilím akéhokoľvek druhu, evidentne sa nestará o vaše blaho. Tento druh správania je mentálne aj psychicky urážlivý a ukazuje, že táto osoba je ochotná urobiť čokoľvek, aby sa ubezpečila, že budete hrať podľa ich pravidiel.

#3 Obviňujú vás z podvádzania bez dôkazov

Obviňuje vás váš partner často z podvádzania bez toho, aby mal pre svoje obvinenia dôkazy? Ak je to tak, mali by ste sa o tento vzťah v budúcnosti veľmi obávať. Aj keď môžu byť neistí, pretože im v minulosti ublížil podvodník, je od nich neférové neustále spochybňovať vašu vernosť bez dostatočného dôvodu.

Foto: Unsplash/Eric Ward

#4 Prechádzajú vaše osobné veci

Ak pristihnete svoju polovičku, ako si prechádza vaše veci bez toho, aby požiadala o povolenie, je to jasné porušenie súkromia a dôvery. Osoba, ktorá nerešpektuje váš osobný priestor, je niekto, kto nemá voči vám žiadne hranice a rešpekt.

#5 Často od vás žiadajú, aby ste im dokázali svoju lásku

Ak vás partner neustále žiada, aby ste mu dokázali svoju lásku – napríklad prerušením priateľstva alebo presťahovaním sa k nim skôr, ako budete cítiť, že je ten správny čas – môže to byť znakom toho, že má potrebu vás neustále kontrolovať.

Foto: Unsplash/Charlie Foster

#6 Neustále vás kritizujú a hovoria, že chcú len to, čo je pre vás najlepšie

Kritizuje váš partner váš výber oblečenia alebo to, ako a s kým trávite čas? Ak je odpoveď áno, môže to znamenať, že v skutočnosti s vami nemá tie najlepšie úmysly. Možno to robí, aby vám pripomínal, že nikdy nebudete dosť dobrým človekom.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov