Foto: pexels.com

Nabudúce keď budete v strese, spomeňte si na svojho blízkeho.

Nabudúce, keď sa ocitnete v nejakej veľmi stresujúcej situácii, ako napríklad pred dôležitým pracovným stretnutím alebo vo chvíli, keď sa tak ponáhľate, len aby ste stihli autobus, skúste si spomenúť na svojho partnera. Podľa odborníkov je to skvelý spôsob, ako redukovať hladinu stresu a ihneď sa upokojiť. Funguje vraj presne tak účinne, ako hlboké dýchanie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa najnovšej štúdie z Arizonskej univerzity môže byť predstavovanie si vášho partnera presne tak účinné, akoby bol celú dobu počas stresujúcej situácie s vami. Vedci dosiahli nezvyčajné výsledky, kedy aj takáto „jednoduchá“ vec dokázala zmierniť hladinu stresu.

Experiment so studenou vodou

Aby podporili svoje tvrdenia, uskutočnili experiment, kde boli účastníci vystavení celkom stresujúcej a nezvyčajnej úlohe: mali ponoriť nohu do ľadovej vody po dobu štyroch minút. Kyle Bourassa, vedúci výskumník, neskôr dodal, že to bolo úplne bezpečné, len trochu nepríjemné.

Pred samotným ponorením boli účastníci náhodne rozdelení do troch skupín. Pri prvej skupine sedeli v miestnosti počas plnenia tejto úlohy aj ich ozajstní partneri. Druhej skupine povedali, aby na svojho partnera počas úlohy mysleli, no partneri prítomní neboli. Tretej skupine povedali, aby premýšľali o bežných veciach, napríklad o svojom dni a ich partneri taktiež neboli prítomní. Výskumníci následne merali krvný tlak účastníkov a srdcovú frekvenciu pred, po a počas experimentu.

pexels.com

Na čo vedci prišli?

Zistili, že tí, ktorí mali svojich partnerov v miestnosti, mali omnoho nižšiu hladinu stresu než účastníci z tretej skupiny, ktorí mali premýšľať o svojom dni. A čo je ešte zaujímavejšie je to, že tí, ktorí mali na svojho partnera iba myslieť, no fyzicky prítomný tam nebol, vykazovali porovnateľné výsledky s prvou skupinou.

Inými slovami, ak sa chcete počas stresu trochu upokojiť, stačí si predstaviť svojho partnera – bude to rovnako účinné, akoby tam bol s vami. Nielenže to má psychologické benefity, teraz už viete, že túto skutočnosť podporila aj samotná veda.

Je tu nejaká alternatíva pre nezadaných?

Možno to znie pekne pre všetkých zamilovaných, ale čo ak ste nezadaný? Koho si máte v takom prípade predstaviť? Bourass tvrdí, že myslenie prakticky na každého, ku komu cítime určitú náklonnosť, môže byť skvelou technikou v boji proti stresu.

Takže ak nemáte životného partnera, pokojne môžete myslieť aj na vašich priateľov, súrodencov, rodičov alebo iných blízkych ľudí, dokonca aj na vášho psa. Keď si ich budete predstavovať aspoň na jednu minútu, pomôže vám to prekonať stresujúce chvíle.

pexels.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov