Foto: MBARI

Unikátny nález amerických vedcov.

Ani v 21. storočí nie sú niektoré miesta na Zemi prebádané na sto percent. Vedcov tak aj kvôli tomu neustále pestrý život na planéte skladajúci sa z neznámych organizmov dokáže prekvapiť. Rovnako tak, ako aj nedávno. Na video zachytili pri skúmaní podmorských hlbín tvora, ktorého v doposiaľ známej histórii ľudské oko videlo len párkrát.

Článok pokračuje pod videom ↓

Už 34 rokov vysiela do hlbín mora výskumné stredisko Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) svoje diaľkovo ovládané robotické vozidlá, ktorých jedinou úlohou je skúmať morský život. Tieto zariadenia už absolvovali tisícky ponorov, no aj napriek tomu sa im len deväťkrát podarilo zachytiť na videokameru veľmi vzácneho tvora – obrovskú hlbokomorskú medúzu (Stygiomedusa gigantea). Informoval o tom web Science Alert.

110-krát za 110 rokov

Morskí výskumníci veria, že tento druh sa vyskytuje vo veľkých hĺbkach morí po celom svete, no za 110 rokov výskumu sa ju podarilo zhliadnuť len 110-krát. A zrejme nikoho neprekvapí fakt, že aj zachytiť na video tento druh medúzy je veľmi ťažké. Aj preto morskí biológovia a vedci teraz oslavujú malý úspech. Stygiomedusa gigantea totiž MBARI zachytil a vedcom poskytol pohľad na málo prebádaného tvora z troch rôznych uhlov. Video si môžete pozrieť nižšie.

Obriu medúzu podmorský robot nasnímal v hĺbke zhruba 990 metrov pod hladinou. Práve veľká tma spôsobila, že táto medúza vyzerá priam až hrôzostrašne. Veľa sa o týchto tvoroch nevie, vedci predpokladajú, že sa živia planktónom a malými rybami. „Chápadlá“ majú posiate bodavými bunkami, ktorými svoju korisť omračujú. Toto sa však vedcom nikdy nepodarilo odpozorovať. Chápadlá dorastajú až do dĺžky 10 metrov, čo z tejto medúzy robí jeden z najväčších druhov na svete.

Prvýkrát sa podarilo Stygiomedusa gigantea spozorovať v roku 1899, vedci predpokladajú, že obývať môžu všetky vody svetových morí a oceánov okrem Arktídy, kde sú pre ne veľmi nízke teploty. Videná už bola aj v hĺbke viac ako 6 600 metrov.

Uložiť článok

Najnovšie články