Foto: Geospatial Intelligence

Austráliu minulý rok zasiahli jedny z najhorších požiarov histórie.

Čierne leto. Takto sa dá nazvať minuloročné letné obdobie v Austrálii. Požiare po celej krajine spálili 186-tisíc kilometrov štvorcových pôdy a zabili 34 ľudí, pričom sa odhaduje, že zasiahli až miliardu zvierat. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Austrálska spoločnosť pre leteckú analýzu Geospatial Intelligence spolupracovala s vládou austrálskeho štátu Nový Južný Wales na snímaní fotografií pred a po požiaroch. A výsledné fotografie sú zdrvujúce, uvádza portál Science Alert.

Zelené plochy sa zmenili

Veľké zelené plochy, ktoré kedysi boli úrodnými oblasťami Austrálie a obklopovali suché vnútrozemie, teraz vyzerajú neúrodné a vyprahlo. Zábery vznikli v priebehu roka 2019 pred sezónou lesných požiarov, pričom druhá séria vznikla bezprostredne po požiaroch začiatkom roka 2020.

Foto: Geospatial Intelligence

Fotografie poskytujú kompetentným úradom informácie o krajine a prinášajú údaje o následkoch požiarov, vegetačných škodách, ako aj o škodách na majetku a infraštruktúre.

Tieto zábery majú vysokú hodnotu v obdobiach prichádzajúcich požiarov, ktoré práve nastáva, uviedol pre ABC News výkonný riaditeľ Geospatial Intelligence Rob Coorey.

Vysoké rozlíšenie

Výhodou týchto obrázkov v porovnaní s napríklad Google Maps, je rozlíšenie. Satelity typu Sentinel, ktoré často používa Google, majú rozlíšenie okolo 30 až 250 metrov na pixel, zatiaľ čo satelity Geospatial majú až 1,5 metra na pixel. Vďaka nemu je možné podrobne analyzovať zábery a môže byť na nich vidieť, ako sa po požiaroch správa vegetácia na danom území.

Foto: Geospatial Intelligence

Aj keď v Austrálii práve začína sezóna požiarov, tá bude menej zničujúca ako minuloročná. Je ale pravdepodobné, že táto technológia bude čoraz viac a viac nasadzovaná.

Uložiť článok

Najnovšie články