Foto: Unsplash

Zariadenie zatiaľ dokáže poháňať len malú elektroniku.

Ak chce ľudstvo odvrátiť ničivé dôsledky klimatickej krízy, ktoré sa budú prejavovať na konci tohto storočia, musí sa okrem iného vysporiadať aj s otázkou, ako vyrábať čistú energiu. Vedci v tomto smere hlásia obrovský objav. Najnovšie dokázali elektrinu vyrobiť iba zo vzduchu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď pred 30 rokmi objavil mikrobiológ Derek Lovley v sedimentoch americkej rieky Potomac nezvyčajné mikróby ostala vedecká obec mimoriadne prekvapená. Ešte nikdy predtým nevideli baktérie, ktoré dokážu vytvárať bakteriálne nanovlákna, ktoré dokážu viesť elektrickú energiu. Nasledujúce desaťročia mikrób z rieky Potomac skúmali. Ovocie priniesol až dnes v podobe revolučného zariadenia, informuje univerzita štátu Massachusetts.

Vďačiť za to možno spolupráci už spomínaného mikrobiológa Lovleyho s elektrotechnickým laboratóriom Massachusettskej univerzity, ktoré vedie Jun Yao. Spoločne dokázali vytvoriť zariadenie, ktoré dokáže vyrábať čistú elektrickú energiu len zo vzduchu. Nazvali ho Air-gen.

Umelecká predstava filmu z proteínových nanovlákien v zariadení, foto: UMass Amherst/Yao and Lovley labs/Ella Maru Studio

Elektrina zo vzduchu aj na Sahare

Air-gen dokáže zelenú elektrickú energiu vyrábať 24 hodín 7 dní v týždni. Ide o generátor poháňaný vzduchom s elektricky vodivými proteínovými článkami, ktoré produkujú mikróby objavené pred troma desaťročiami v rieke Potomac. Elektrický prúd je v zariadení generovaný vodnou parou, energia tak pochádza z vlhkosti vzduchu. Podľa vedcov však zariadenie dokáže fungovať aj v oblastiach s extrémnym suchom, akou je napríklad púšť Sahara, energiu vyrába dokonca aj v interiéroch.

Nová technológia, ktorú sa vedcom podarilo vytvoriť, je lacná, obnoviteľná a absolútne šetrná k životnému prostrediu. Podľa Lovleyho má oproti iným druhom zelenej energie, akými sú veterná či slnečná, obrovskú výhodu. Air-gen nie je totiž limitovaný žiadnymi podmienkami prostredia a dokáže pracovať nepretržite. Veterná aj slnečná energia sú počas dňa časovo obmedzené zdroje.

Prototyp zariadenia Air-gen, foto: UMass Amherst/Yao and Lovley labs

Zatiaľ poháňa len malé zariadenia

Technológia Air-gen má v aktuálnej podobe zatiaľ obmedzený výkon. Podľa vedcov však dokáže poháňať malú elektroniku a očakávajú, že nepotrvá dlho, kým sa dostane do komerčného využitia. Po menšom vývoji by mohol Air-gen poháňať napríklad medicínske monitorovacie zariadenia, fitness náramky, inteligentné hodinky či mobilné telefóny. Po implementovaní technológie Air-gen by už tieto zariadenia nemuseli byť poháňané batériou, ktorú musíme pravidelne nabíjať.

„Konečným cieľom je výroba rozsiahlych systémov,“ hovorí v správe univerzity Jun Yao. „Technológia by mohla byť zabudovaná napríklad do stien a pomáhať tak pri napájaní obytných domov, vyvinúť by sa mohli aj veľké generátory, ktoré by dodávali energiu priamo do rozvodovej siete,“ dodáva spoluautor štúdie publikovanej v časopise Nature. Snom vedcov je technológiu využiť na vybudovanie systémov vedúcich k trvalému využívaniu udržateľnej energie.

Uložiť článok

Najnovšie články