Foto: Unsplash (Wesley Gibbs)

Fajčenie marihuany je kontroverznou témou a kameňom úrazu v mnohých debatách.

Na jednej strane, jej medicínske účinky sú nepopierateľné, na strane druhej však môže ako rekreačná droga poriadne uškodiť. Portál LadBible napríklad informuje, že následkom fajčenia marihuany starne ľudský mozog o niečo rýchlejšie ako mozog človeka, ktorý marihuanu nikdy neokúsil.

Čo spôsobuje predčasné starnutie mozgu?

Starnutie mozgu spôsobuje aj nejedno ochorenie, napríklad bipolárnu afektívnu poruchu či poruchu aktivity a pozornosti. Okrem toho si však človek môže nevedomky privodiť zrýchlené starnutie mozgu aj užívaním niektorých látok, napríklad marihuany. Vedcom sa v najnovšej štúdii podarilo dokázať, že mozog človeka, ktorý užíva marihuanu, zostarne v prieme o 2,8 roka rýchlejšie, ako mozog človeka, ktorý sa marihuane vyhýba. Tempo starnutia mozgu je pri užívaní marihuany dokonca rýchlejšie ako pri spomenutých ochoreniach. Drastickejšie starnutie mozgu však spôsobuje schizofrénia, ktorá pacientom pridá v priemere až 4 roky.


Samozrejme, na mozog vplýva aj konzumácia alkoholu, ten však mozgu človeka pridá v priemere len 0,6 roka. Čo vlastne spôsobuje, že mozog starne rýchlejšie? Rôzne ochorenia a spomínané návykové látky ovplyvňujú spôsob, akým v mozgu cirkuluje krv a čím menej krvi sa mu dostane, tým menej efektívne dokáže pracovať a tým viac sa poškodzujú bunky.

Obmedzený prietok krvi

V tejto štúdii sa však tím vedcov na čele s Danielom Amenom zameral konkrétne na vplyv marihuany na mozog. Vedci sa totiž obávajú, že k marihuane má dnešná spoločnosť čoraz povoľnejší prístup a jej užívanie je čoraz viac akceptované bez ohľadu na možné riziká.

Ako sme spomínali, fajčenie marihuany oslabuje prietok krvi do mozgu a predčasné starnutie mozgu nie je jediný problém, ktorý môže nastať. Užívateľom hrozí okrem toho vyššie riziko mozgovej mŕtvice a demencie.


Údaje sa výskumníkom podarilo získať preskúmaním 62 454 mozgových skenov, pričom do výskumu bolo zapojených 31 227 jedincov. Skeny boli získavané počas sústredenia sa, ale aj vo fáze odpočinku, pričom vek účastníkov sa pohyboval od 9 mesiacov až po 105 rokov. Cieľom vedcov bolo zistiť, aké faktory prispievajú k predčasnému starnutiu mozgu v najväčšej miere, a to tak, že sledovali prietok krvi 128 oblastiach mozgu. Najprv sa určil vek mozgu a ten sa následne porovnával s aktuálnym fyzickým vekom pacienta.

Našťastie, predčasné starnutie mozgu nie je nezvratný proces a dnes už existujú metódy, ktorým sa proces dá spomaliť, ba aj celkom zastaviť.

LAD Bible
Uložiť článok

Najnovšie články