Druhý týždeň úspešne za mnou. Dnes by som vám chcela poradiť nezvyčajnú vec. Jedzte tuky. Nehovorím o veľkých množstvách a hovorím o tých zdravých tukoch. Všade okolo nás sa hovorí o tom, že tuk je ten škodlivý, že by sme ho nemali prijímať toľko, že by sme sa ho mali radšej zbaviť. Som zvedavá na vaše názory v komentároch po prečítaní tých mojich.

Naše telo nie je uspôsobené na to, aby sa v jedle obmedzovalo. Pôst náš mozog vyhodnotí ako hladomor, resp. ako stav núdze a hormóny v našom tele spôsobia, že sa spustí režim „prežitia“. Vtedy naše telo, teda systém, uskladní všetky zásoby na neskôr, aby boli v bezpečí. Práve toto nie je prospešné pre naše zdravie. Práve toto spôsobuje tzv. „jojo“ efekt, keď sa dáme na nejakú diétu. Ak ste sa rozhodli vylúčiť zo stravy cukor, najlepšie, čo môžete urobiť, je nahradiť ho tukom a bielkovinami. Zasýtia naše telo a držia na uzde naše chute. Skúste si dať namiesto poobedňajšej čokolády trochu orechov, vajíčka, syry, poprípade nejaké mastnejšie jedlo. Uvidíte, že chuť na sladké sa po čase úplne vytratí.

Už v škole nám hovorili, že tuky sú zlé, že vedú k srdcovým ochoreniam a problémom so zvýšeným cholesterolom. Na potravinovej pyramíde zaberajú len malý kúsok. Toto myslenie mohlo súvisieť aj so štúdiou, ktorú v 50. a 60. rokoch 20. storočia vypracoval pre 22 krajín Ancel Keys. V tomto čase vznikal veľký tlak od spoločnosti, aby boli objasnené príčiny vysokého výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Táto štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedia množstvo nasýtených tukov, majú vyšší výskyt týchto ochorení a zvýšený cholesterol. Tak sa spustila kampaň proti tukom. Na základe toho vznikli rôzne smernice a aj potravinová pyramída. Rozvinul sa nízkotučný priemysel, začali sa používať rastlinné oleje, ako repkový, kukuričný a sójový. Problém ale je, že Keys publikoval výsledky len zo 7 krajín. Výsledky z ostatných odporovali jeho teórii.

Je teda potrebné najskôr ustáliť náš metabolizmus a zabezpečiť, aby boli všetky naše systémy v rovnováhe. Len vtedy sa po prijatí bielkovín a tukov cítime nasýtení a nepotrebujeme poobedňajší koláčik, alebo niečo sladké. Ak by som mala znovu opísať premenu fruktózy v našom tele, prídem znovu k tomu, že sa koniec koncov premieňa na telesný tuk.

Pokračovanie na ďalšej strane …
Mesiac som žila zo 4,57 eura na deň: Potraviny ma stáli len 128 eur, podarilo sa mi to vďaka tomuto triku a bez obmedzovania
Klobása či placky stoja aj 12 eur, novinkou je výhodné menu. Boli sme na trhoch v Bratislave, takéto sú tohtoročné ceny
42 rokov hnila doma vo svojej posteli: Hedviga zomrela a zápach rozkladajúceho tela susedov nerušil. Nikto si to nevšimol
Navštívili sme nádhernú slovenskú dedinu, jedinú svojho druhu. Redaktorka vyskúšala novú linku Košice – Bratislava
Porsche sa na ojazdených pneumatikách rútilo až 150 km/h. Po náraze začalo horieť, Paul Walker vtedy ešte žil
Matúš prešiel vyše 25-tisíc kilometrov: Na výkaly v prírode treba lopatku, servítky zobrať so sebou. Slováci tomu nerozumejú
Odborník na energetiku Rastislav: Toto sú najväčšie chyby, ktoré ľudia doma robia. Ušetriť môžete desiatky eur mesačne
Punč za 3,50 € a šokujúci predmet za 4 €: Boli sme na vianočných trhoch, otvorili pred pár minútami. Takéto ceny vás čakajú
Len 30 minút od obľúbeného mesta sme objavili skrytý raj Slovenska: Mnohí ani netušia, aké klenoty ukrýva









Nahlásiť chybu v článku