Foto: Unsplash/Brent Ninaber

Prišli ste už niekedy o najlepšieho kamaráta?

Ako starneme, všímame si, že sa nemeníme iba my, ale aj naše vzťahy. Platí to o romantických vzťahoch, rodinných vzťahoch a priateľských vzťahoch. Často počujete ľudí hovoriť, že ich manželstvo sa rozpadlo, pretože to už nefungovalo. Je to však možné aj v prípade kamarátstva? Môže sa len tak jednoducho rozpadnúť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý z nás má niekoľko druhov priateľov. Sú tu tí, s ktorými sa stretávame len občas a nezdieľame s nimi dôležité životné situácie. Potom tu sú tí, o ktorých vieme, že budú pri nás veľmi dlho a pomôžu nám, keď to budeme potrebovať. Všetky druhy priateľstva však majú istý dátum spotreby. Viete zistiť, kedy nastal? Portál Thought Catalog zostavil zoznam 3 vecí, ktoré vám pomôžu uvedomiť si, či ste obaja zaneprázdnení, alebo nastal váš koniec.

#1 Zdá sa vám, že rozhovory medzi vami a vaším priateľom sú jednostranné

Časy, kedy ste sa na spoločnom stretnutí dohodli v priebehu 5 minút, sú dávno preč. Je všeobecne známe, že dospelí ľudia nemajú toľko času ako mladí, a teda dohodnúť sa na stretnutí môže byť o niečo náročnejšie. Skontaktovať sa môžete aj telefonicky, no v tomto prípade sa očakáva, že telefonát bude mať nejakú hĺbku a účel.

Foto: Unsplash/Mimi Thian

Do rozhovoru by ste mali vkladať obaja rovnako, pretože ani jeden z vás sa nechce cítiť ako bezplatný terapeut. Ak ste si teda všimli, že do kamarátstva dávate viac energie ako váš priateľ, zamyslite sa. Nenájde sa lepšia oblasť, do ktorej by ste tú energiu mohli vložiť?

#2 Stretávate sa iba z povinnosti

Naše priority, zmýšľanie a lojalita sa s pribúdajúcimi rokmi menia. To znamená, že ak sa s niekým stretávate len preto, aby sa nepovedalo, mali by ste sa na to vykašľať. Stáva sa, že s človekom, s ktorým ste si boli tak blízky, si nemáte viac čo povedať. A je to úplne normálne. Nútene konverzácie sú úplne zbytočné a taktiež stoja mnoho energie, ktorú by ste mohli investovať do niečoho iného.

Foto: Unsplash/Christin Hume

#3 Do priateľstva dávate viac ako váš priateľ

Priateľstvo by sme mohli prirovnať k sukulentom. Je celkom sebestačné a dokáže prežiť bez väčšej snahy, no ak ho budete úplne zanedbávať, zahynie. Ak teda váš priateľský vzťah ošetrujete len vy, opäť by ste mali uvažovať nad jeho budúcnosťou. Naozaj to stojí za to?

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Priateľstvá potrebujú dôslednosť, zraniteľnosť a pozitivitu. Aj keď možno budete môcť fungovať určitý čas bez toho, aby ste sa porozprávali, je dôležité zachovať určitý druh dôslednosti. Ak sa chcete vrátiť späť do starých koľají, naplánujte si vopred spoločnú večeru alebo kino.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov