Foto: Unsplash/Bruno Adam

Máte strach z predsudkov?

Ľudia sa snažia urobiť aj nemožné len preto, aby si vyhli predsudkom ostatných. Neprejavujú svoj názor, snažia sa spĺňať nepísané ideály krásy, snažia sa byť milí a splynúť s davom. Strach z predsudkov je veľmi úzko spojený s túžbou každému sa páčiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Páčiť sa všetkým je však nemožné. Nepodarí sa to dosiahnuť nikomu z nás. Ľudia súdia a aj budú súdiť. Súdime dobrých ľudí, zlých ľudí. Portál Your Tango zostavil zoznam vecí, ktorých ak sa budete držať, strach z predsudkov z vás opadne.

#1 Nič netrvá večne

Realita je taká, že ľudský mozog má obmedzené dátové rezervy. Aj keď môžeme robiť úsudky, nie sú také významné, aby si získali miesto v našich pamäťových bankách na večnosť. Ak vás teda niekto bude súdiť, je pravdepodobné, že o pár dní alebo týždňov na to zabudne.

Foto: Unsplash/Allef Vinicius

Svoje chápanie ostatných ľudí rozvíjame nie na menších chybách alebo neúspechoch, ktoré pozorujeme, ale na vytvorení schémy založenej na veľkých veciach, ktoré robia a hovoria. Ak vás niekto súdi na základe nejakých maličkostí, ide o povrchnú osobu, ktorá za vaše nešťastie jednoznačne nestojí.

#2 Predsudkom sa vyhnúť nedá

Bohužiaľ, je to tak. Ako sme už písali vyššie, predsudky sú súčasťou našich životov. Mali by ste sa teda prestať snažiť ovládať predsudky ostatných. Mať kontrolu nad myšlienkami iných je jednoducho nemožné. Možno niekto svoje myšlienky ani nevysloví, no je jasné, že ich má. Občas stačí iba ten nepríjemný a opovrhujúci pohľad. Skúste teda svoju energiu sústrediť na seba, pretože väčšina ľudí si ju aj tak nezaslúži.

Foto: Unsplash / Yasin Yusuf

#3 Nech súdia

Niektoré predsudky dokážu byť poriadne uvoľňujúce. Hoci to znie naozaj divne, je to tak. O väčšine predsudkov vieme, no nechceme si to pripustiť. Máme ich plnú hlavu a sme smutní kvôli tomu, že nás niekto nám rád. Ak sa však dotyčný prejaví a svoj nesúhlas s vami vysloví nahlas, je pravdepodobné, že sa vám uľaví. Možno vás to chvíľu bude mrzieť, no po krátkom čase sa nad jeho slovami iba zasmejete a mávnete rukou.

Foto: Unsplash/Aditya Saxena

Možné je aj to, že nad predsudkom sa zamyslíte a uvedomíte si, že možno na ňom bude niečo pravdivé. Vychádza z toho, že niektoré predsudky vedia byť nápomocné pri našom osobnostnom rozvoji.

#4 Všímajte si aj vlastné predsudky

Pouvažujte nad predsudkami, ktoré chováte voči iným. Zamyslite sa nad tým, odkiaľ pochádzajú. Odsudzujete obézneho človeka bez toho, aby ste vedeli, či nie je chorý? Ak si uvedomíte predsudky, ktoré vás ovládajú, bude pre vás jednoduchšie zbaviť sa ich. Nie je to vôbec jednoduché, pretože kto si dokáže v dnešnej dobe priznať chybu? Ak to však zvládnete, váš život naberie nový smer.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov