Väčšina z nás si myslí, že perfekcionistu spozná na prvý pohľad.

Kto je vlastne perfekcionista a ako ho skutočne spoznáte? Naozaj je to niekto, kto už mal na základnej škole všetky farbičky ostrúhané a usporiadané a teraz má taniere aj šaty v skrini uložené podľa veľkostí a farieb?

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď vám niekto povie, že ste perfekcionista, vnímate to ako kompliment alebo ako urážku? Je to totiž dvojsečná zbraň a je len na vás, ako si to vysvetlíte. Mnohí si zrejme myslia, že byť perfekcionista znamená robiť vždy a všetko za každú cenu dokonale. Nikto však nie je dokonalý, a to ani perfekcionista. Ako teda perfekcionistu odlíšiť od obyčajného smrteľníka?

Extrémne myslenie a skutky

Perfekcionizmus sa vyznačuje braním vecí do extrémov. Napríklad, keď sa perfekcionista rozhodne, že bude držať diétu, neporuší ju a skutočne sa bude živiť len vodou, ryžou a natenko nakrájaným vzduchom. Možno si raz za mesiac dá omrvinku z keksíka. Keď už však diétu porušil, prečo si neurobiť radosť a nevyjesť celý regál so sladkosťami?

Prokrastinácia

Nejde vám perfekcionizmus a prokrastinácia dokopy? Ani nám, no predsa je to tak. Pre perfekcionistu je totiž jednoduchšie nerobiť nič, ako sa pustiť do povinnosti, ktorou si nie je istý. Radšej teda úlohu odkladá do posledného momentu, ako keby mal odviesť polovičatú robotu o niečo skôr.

Foto: unsplash

Ako ten projekt dokončiť?

Či už hovoríme o pracovnom projekte alebo o obraze či štrikovanom svetri, ktorý nie a nie dokončiť, aj neschopnosť dokončiť projekt je známkou perfekcionizmu. Vždy sa totiž nájde niečo, čo sa dá ešte vylepšiť a upraviť. Uvedomte si však, že vaša hodnota ako ľudskej bytosti nezávisí od toho, či bude každý jeden sveter, ktorý uštrikujete, dokonalý.

Deľba práce = neznámy pojem

Hovorí sa, že ak chceš niečo mať, musíš si to urobiť sám. Toto však neplatí v každom prípade, občas sa treba prekonať a dôverovať svojim blízkym či kolegom, že tú prácu zvládnu tak dobre, ako by ste ju zvládli aj vy.

Buduje múry

Perfekcionista neznáša odmietnutie, neraz sa preto môže zdať, že má málo priateľov, buduje okolo seba pevnosť a nikoho k sebe nepripúšťa. Zraniteľnosť je totiž nebezpečná. Práve dobrí priatelia však môžu pomôcť túto bariéru zbúrať a strach z odmietnutia prekonať.

Foto: unsplash

Chyby minulé

Každý z nás si spomenie na niečo, čo v minulosti vykonal a chcel by to vziať späť. Minulosť ale nezmeníte, čo perfekcionistovi vysvetlíte len ťažko. Nad vykonanými chybami dokáže uvažovať celé hodiny, dni, ba aj roky, napriek tomu, že už na nich nič nezmení. Neraz sa oveľa viac zameriava práve na všetky tie chyby viac, ako na to dobré.

Aj keď to tak môže znieť, perfekcionizmus nie je diagnóza, no jednoznačne môže k psychickej nepohode viesť. Dokonca sa môžu objaviť aj ťažkosti, ako napríklad úzkosť a depresia. Na perfekcionizmus síce neexistuje liek, no existuje jedna jednoduchá rada. Nechajte veci plynúť. Snaha o dokonalosť nezbaví váš život negatívnych emócií ako sú sklamanie, hanba ani pocit zraniteľnosti. Tieto emócie sú jednoducho súčasťou života a treba ich akceptovať také, aké sú a naučiť sa ich zvládať.

Pozri aj: 6 varovných signálov, že svoj život žijete v strachu (bez toho, aby ste si to vôbec uvedomovali)

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov