Foto: Unsplash/Hedgehog Digital

Veľakrát svoje problémy ignorujeme.

Čo ak je najväčším problémom, s ktorým v živote bojujete, fasáda, ktorú ste si okolo seba vytvorili? Tá vám nedovolí pocítiť žiadnu bolesť. Ľudia znášajú utrpenie veľmi ťažko. „Vysídlená úzkosť“ je freudovský koncept, ktorý sa týka toho, čo sa stane, ak ľudia premietnu alebo odklonia svoje problémy na niečo irelevantné – bezpečnejšie. Portál Thought Catalog uvádza 16 varovných signálov toho, že svoje problémy pretvárate a ignoruje tak svoju úzkosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Prežívanie intenzívnej žiarlivosti

Žiarlivosť nemá takmer nič spoločné s inými ľuďmi, všetko to súvisí s vaším vzťahom k sebe samému. Čokoľvek, k čomu pociťujete žiarlivosť, je zvyčajne priamym odkazom niečoho, čo sami sebe podvedome popierate.

#2 Udržiavanie návykov, o ktorých viete, že vás brzdia

Osvojené návyky sa stávajú vašou súčasťou. To zahŕňa aj veci, ktoré robíte zo strachu a úzkosti. Ak sa niekto neustále vyhýba emóciám, často sa upne na kontrolu jednej konkrétnej veci. Napríklad, ak sa niekto bojí pocitu odmietnutia spoločnosťou, môže sa to uňho prejavovať zvracaním, ktoré si spája s tým, že je vyvrheľom.

Foto: Unsplash/Melanie Wasser

Pre mnohých je však jednoduchšie sa s tým zmieriť a zabudnú na to, že ide o veľmi nezdravé návyky, ktoré ich neposúvajú vpred. Ide skôr o akúsi hru s mysľou, aby sa vyhli skutočným pocitom, ktoré sa týkajú závažných vecí.

#3 Vytváranie problémov vo vzorcoch

Ak sa vám zdá, že čoraz častejšie spozorujete, že sa neustále nachádzate v rovnakých zlých situáciách, nejde o to, že vám život podáva tie isté karty, ale skôr o to, že ich k sebe z nejakého dôvodu priťahujete. Musíte si uvedomiť, že ľudia opakovane vytvárajú vo svojich životoch rovnakú zlú situáciu, pretože u nich existuje akási nevedomá túžba, ktorú sa snažia naplniť. Nikto si však nechce vedome ubližovať bez akéhokoľvek dôvodu. Ide skôr o to, že tí ľudia si myslia, že tieto situácie im k niečomu slúžia. Myslia si, že ich udržia v bezpečí.

#4 Potlačenie pocitu šťastia, nedovolíte si cítiť sa dobre

Je nemožné potlačovať iba polovicu pocitov, ktoré si sami vyberiete. Ak sa vyhýbate svojím úzkostiam, musíte to isté robiť aj pocitom šťastia. Ak začnete vnímať všetko, otvorí sa vám úplne nový svet. To je aj dôvod, prečo nie sú niektorí ľudia schopní iba tak relaxovať alebo si užívať. Akonáhle si totiž dovolíte vnímať jeden pocit, ten ktorý ste potlačovali, okamžite vystúpi na povrch.

#5 Nenávisť ku všetkým alebo nachádzanie problémov so všetkými, ktorých poznáte

Ak sa vám zdá, že so všetkými a so všetkým nie je niečo v poriadku, problémom ste vy a všetko to, čo v sebe nedokážete zosúladiť. Môže ísť o niečo, čo sa snažíte ovládnuť a u druhých to odsudzujete.

#6 Problémy s empatiou

Toto je ďalší bežný mechanizmus zvládania situácií, ktorý niektorí ľudia využívajú vo svojom osobnom živote, ale takmer každý to robí iba vtedy, keď príde na komplexné problémy.

Foto: Unsplash/Gadiel Lazcano

Je napríklad omnoho ľahšie obviňovať chudobných ľudí z toho, že sú „leniví“, než súcitiť s ich enormne bolestivou záťažou, ktorú musia znášať. Ide o to, že ľudia v našej spoločnosti vytvorili určitý dopyt po pracovných miestach v priemysle a podobne, avšak nechcú, aby tú prácu vykonával len tak niekto. Ale jednoducho uplatňovať to, prečo ste namiesto toho, aby ste si predstavovali ich utrpenie, ospravedlňovali to, že ten pocit iba zažívate, a potom budete musieť niečo urobiť pre nápravu, nie je správne.

#7 Vrátenie sa k mechanizmu zvládania situácií, ktorý ste použili, keď ste prvýkrát prežili traumu

Ak ste prežili traumu ako dieťa a mali pocit, že sa musíte chovať, akoby ste boli v poriadku, aj keď to tak nebolo, mohlo to spôsobiť váš odmietavý postoj v dospelosti. To, ako reagujete na stresujúce alebo alarmujúce situácie, môže nasvedčovať veľa o tom, čo je príčinou vášho problému.

#8 Prehnané snívanie

Je úplne normálne počúvať hudbu, ak pozeráte z okna vlaku alebo občas fantazírujete o potencionálnych situáciách a rozhovoroch. Ale ak prežívate obrovskú časť svojho života v alternatívnej realite, ktorá existuje iba vo vašej mysli, môžu nastať vážne problémy.

Medzi typické príznaky prehnaného snívania patrí: intenzívne fantazírovanie o alternatívnych realitách, v ktorých všetci vaši blízki alebo tí, ktorých chcete zaujať, sledujú každý váš pohyb, a to pri počúvaní hudby alebo akomkoľvek pohybe.

Foto: Unsplash/Nick Karvounis

#9 Vyhýbanie sa ľuďom, aj keď túžite po láske a spojení

Ak si neustále odopierate jednu vec, o ktorej tvrdíte, že po nej túžite (chcete vzťah, ale nejdete na rande), hromadíte okolo seba úzkosť s negatívnym výsledkom, ako napríklad pocit odmietnutia. Nepomáha ani to, že čím viac máte strach z negatívneho výsledku, tak tým viac túžite po pozitívnom, a preto množstvo ľudí, ktorí sa obávajú toho, že nie sú hodní lásky, chcú byť milovaný najviac na svete.

#10 Príťažlivosť a naviazanie sa na toho, o kom viete, že vám ublíži

Ak si neustále vyberáte niekoho, kto zjavne neprejavuje záujem o vzťah s vami, máte v podvedomí túžbu vytvárať si taký vzťah znovu a chcete sa ho pokúsiť napraviť. Zlomení ľudia zvyčajne priťahujú zlomených ľudí, pretože v nich existuje túžba zmeniť to, čo v sebe nemôžu. Ak to je pravda, musíte si položiť otázku, prečo ste sa zamilovali do myšlienky ľudí, ktorí vás nedokážu milovať späť – vždy existuje dôvod.

#11 Obavy z toho, čo si o vás myslia ostatní

Každý človek sa v určitej chvíli obáva názorov iných ľudí. Avšak tí, ktorí potláčajú svoju úzkosť a nadmerne ich to obťažuje, príjmu opatrenia, ktoré zabezpečia, aby nevyvolávali u druhých negatívne reakcie. Sami tušia, že nie sú v poriadku, ale vystupujú tak, aby si to nikto nevšimol.

#12 Snažíte sa vytvoriť život, ktorý vyzerá perfektne iba navonok

Čím menej ste šťastní so svojím životom, tým viac máte potrebu ostatných presviedčať, že to tak nie je. Preto sa veľa ľudí vyhýba tomu, aký ich život je v skutočnosti a sústreďujú sa na to, ako vyzerá v očiach iných ľudí. Ak nemajú potuchy o tom, čo robiť s ich úzkosťou, pokúsia sa vytvoriť dokonalý obraz o ich živote alebo o čomkoľvek inom. Je to pre nich bežný a upokojujúci spôsob, ak sa cítia vnútorne zle.

Foto: Unsplash/Atharva Tulsi

#13 Máte strach z rôznych okolností a nepravdepodobných možností

Starosť o iracionálne obavy je častým spôsobom, ako uvoľniť úzkosť, ktorú máte z vecí, ktoré vás skutočne desia. Najbezpečnejším spôsobom pre vás je zvoliť si niečo, pri čom je nepravdepodobné, že to vo vás vyvolá strach.

#14 Bojujete s problémami, ktoré máte so svojim telom

Mnohí ľudia, ktorí tvrdia, že bojujú s pohľadom na svoje telo, často zápasia s jeho vzhľadom a veľkosťou. Majú oveľa hlbšie problémy s nenávisťou k sebe samému, strachom a pocitom nehodnosti lásky. Niektorým sa iba nepáči, ako vyzerajú. Iní sú tým doslova posadnutí, pretože ide o niečo hlbšie, čo je pre nich oveľa horšie.

#15 Ľahko sa rozrušíte nad nejakou poznámkou

Pozerali ste sa niekedy na zlú fotografiu seba a pokazilo vám to celý deň? Máte s niekým malú hádku a zistíte, že vás to príliš ľahko vykoľají? Táto schopnosť nasvedčuje tomu, že pod vaším povrchom existuje oveľa hlbšia nerovnováha.

#16 Všetko si spájate

Často vytvárate momentky svojho života, a potom ich používate ako meradlo toho, či dokážete byť ešte niekedy šťastní alebo nie. Tiež nepravdivo pripisujete úmysly. Myslíte si, že každá zlá vec, ktorá sa vám kedy stane, znamená to, že vás každý chce dostať. Pravda ale je, že keď má človek starosti, nájde si čokoľvek, čoho by sa mal obávať.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov