Foto: Unsplash/Zac Durant

V živote je veľa vecí, ktoré nemôžeme zmeniť ani ovplyvniť.

Niektoré veci je ťažké ovládať. Nedávno ste si to mohli všimnúť aj v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Tá ukázala, akí sme všetci bezmocní. V čase písania tohto článku mnohé krajiny vo svete prežívajú ťažkosti s rastúcim počtom pozitívnych prípadov a úmrtí. Takýmto obrovským problémom, akým ľudia čelia sa jednoducho vyhnúť nedá. Jediné, čo nám ostáva je prispôsobiť sa, ako uvádza portál Thought Catalog.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako postupovať v situáciách, ktoré nedokážeme zmeniť?

Ak vás napríklad prepustili z práce kvôli pandémií, ste nahnevaní a rozladení, máte plné právo na to, aby ste tak cítili. Svoje emócie nemôžete popierať. Ak ale budete uvažovať vo väčšom meradle, uvedomíte si, že strata vášho zamestnania je nič v porovnaní s tým, že niekto stratil svojho blízkeho kvôli pandémií.

Opätovným prehodnotením podobnej situácie môžete porozumieť tomu, že to síce nie je jednoduché, ale nejde ani o koniec sveta. Môže vás to donútiť k lepšiemu vzdelaniu a kvalifikácií v iných oblastiach. Ale napríklad strata milovaného človeka je tragická a s tým už neurobíme vôbec nič.

Foto: Unsplash/Francisco Moreno

Ak si teda myslíte, že situáciu nedokážete zmeniť, mali by ste si položiť otázku, či ide iba o nepríjemnosť alebo o skutočný problém. To vám pomôže získať určitú perspektívu, pretože viete, že na svete existujú omnoho ťažšie problémy. S týmto vedomím existujú tri veci, ktoré jednoducho zmeniť nemôžeme, ale dá sa s nimi vysporiadať efektívnejšie. 

#1 Ako s vami ostatní zaobchádzajú

Nemôžete získať kontrolu nad tým, ako ostatní ľudia s vami zaobchádzajú. Ak posudzujete život podľa toho, či je spravodlivý alebo nespravodlivý, pripravte sa na obrovské sklamanie. Život robí svoju prácu na základe určitých zásad a pravidiel. Ak s vami iní zaobchádzajú nespravodlivo, je to pre vás príležitosť zmeniť svoj pohľad na tú situáciu a nahliadnuť do seba. To znamená, že sa treba seba samého spýtať, či ste obeť, alebo či využijete túto skúsenosť na to, aby ste sa stali odolnejšími.

Foto: Unsplash/Anthony Tran

Ak s vami človek zaobchádza nespravodlivo, pravdepodobne utrpel sám hlbokú bolesť. Ako teda naložiť s niekým takým? Zahŕňa to poznanie vašej skutočnej hodnoty a postavenie vo vašej vlastnej moci. Ide o to rozpoznať motívy toho druhého do takej miery, do akej ste pripravení a ochotní mu odpustiť jeho chyby. Pomáha aj určiť si nejaké hranice a držať sa od neho čo najďalej, ak je to možné. Je to ťažké, ale nerobíte to pre nich, ale kvôli sebe.

#2 Niekedy sa veci pokazia

Život niekedy naberie nečakaný spád, keď to najmenej očakávate. Ľudia vás sklamali. Stratíte majetok alebo ľudí, ktorí sú pre vás dôležití. Váš život sa náhle zmení a prežívate frustráciu, hnev a sklamanie. Je úplne prirodzené sa takto cítiť, ale skôr ako vás vaše problémy pohltia, skúste nájsť riešenie. Ak sa zameriate iba na svoje problémy, rozšíria sa vo vašom vedomí a riešenie nenájdete.

Ak sa teda opäť niečo pokazí, vyhnite sa neustálemu rozmýšľaniu nad daným problémom, ale zmeňte svoj pohľad a hľadajte príležitosť, ktorú vám núka. Ide o to, aby ste svoje problémy využili vo svoj prospech namiesto toho, aby ste sa nimi nechali ovládať.

#3 Život nie je osobný, ale predvídateľný

Život nemá v sebe program, ktorý by sa vám snažil zámerne ublížiť. Všetci ste jeho stelesnením, a ak to pochopíte, získate moc zlepšiť svoje podmienky. Život je predvídateľný do takej miery, do akej sú všetky vaše skúsenosti nosnými poznatkami pre váš rast. Stanú sa veci, ktoré ste nečakali alebo jednoducho také, ktoré nemôžete ovládnuť. Bude vás to rozčuľovať, budete nahnevaní a bezmocní. Práve vtedy sa ale objaví vaša neviditeľná sila, ktorá vám pomôže reagovať na to, čo sa deje. Je to o tom, či si dovolíte trpieť alebo zmeníte svoju perspektívu.

Foto: Unsplash/Anika Huizinga

Nikto netúži po tom, aby trpel, pretože bolesť je hrozná. Preto máte rôzne možnosti, ktoré nemusia byť však nevyhnutne každému zrejmé. Je prirodzené, že chcete hneď odstrániť problém, ktorý vám spôsobuje bolesť, to ale nemusí byť vždy možné. Jediná vec, ktorú môžete kontrolovať je váš prístup a vaša reakcia. Ak teda prídu nejaké problémy a vy nie ste schopní ich ovládať, zmeňte vašu perspektívu. Nie je to ľahké a bude to vyžadovať hlboké skúmanie. Bude potrebné vystúpiť z vašej komfortnej zóny, aby ste dokázali zmeniť vašu reakciu na to, čo sa deje.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov