Súčasťou psychológie nie je len terapia a pomáhanie ľuďom v rôznych oblastiach ich života, ale aj výskumná činnosť.

Každý výskum by však mal mať svoje jasné odôvodnenie a najmä etické medze. Za žiadnych okolností by nemal kvôli ukojeniu ľudskej zvedavosti trpieť iný človek. To však akosi nebral do úvahy výskumník menom Helmut Kentler, ktorého nadmieru fascinovala pedofília.

Článok pokračuje pod videom ↓

V 60. a 70. rokoch sa začali meniť dovtedy upäté pravidlá. Ľudia začínali sexualitu vnímať ináč a menil sa uhol pohľadu na ženy aj na homosexualitu. Aj keď to znie ako krok vpred, každá minca má dve strany a temná strana tejto mince bola poriadne zvrátená.

Priestor dostali neetické pseudovýskumy, medzi ktoré patrí aj Kentlerova štúdia. Nemecký vedec ohrozil životy, psychické a fyzické zdravie mnohých detí, len aby ukojil vlastnú zvedavosť. Zvláštne je, že napriek neetickosti a nemorálnosti bol jeho výskum podporený nemeckou vládou.

Výskum pedofílie má v Nemeckú zvláštnu históriu. V roku 1980 bola založená tzv. Zelená strana. Dnes sa sústredí najmä na environmentálne problémy, nebolo to tak však vždy. Zelená strana bola založená ako reakcia na to, že sa v Nemecku objavili jadrové zbrane. Politická strana pozostávala z ľudí, ktorí s tým neboli stotožnení. Členmi boli najmä feministky a pacifisti, ale aj pedofilovia. Tí tvorili samostatnú odnož politickej strany.

V súčasnosti by taká strana nemala šancu ani prežiť, nie to ešte uspieť a aktívne sa podieľať na spoločenskom dianí, v 80. rokoch sa však v Nemecku skutočne uvažovalo o legalizácii pohlavného styku s dieťaťom, pokiaľ by k tomu dieťa nebolo nútené násilím. Našťastie, nedošlo k zmene žiadnych zákonov a pedofília nebola zlegalizovaná, snahy však u ľudí vyvolali značné pobúrenie. Voči takému niečomu sa postavili aj ostatní členovia Zelenej strany a otvorene vyjadrovali hnev a nesúhlas.

wikipedia.org

Zelená strana napokon celkom prišla o vplyv. Aj keď mnohí možno dúfali, že na jej temnú minulosť sa celkom zabudne, len pred niekoľkými rokmi vyplávali na povrch ďalšie informácie a fakty. Ukázalo sa, že berlínski úradníci povolili zvrátený experiment, v rámci ktorého boli deti bez domova vo veku 13 až 15 rokov umiestnené do opatery usvedčených pedofilov. Nápad vznikol v nezdravej mysli výskumníka menom Helmut Kentler.

Svojim podivným experimentom chcel dokázať, že deti z ulice, z ktorých mnohé boli drogovo závislé a živili sa prostitúciou, je možné účinne zaradiť opäť do spoločnosti, ak sú v opatere starostlivých pedofilov. Nešlo však o opateru ako takú. Kentler nedúfal, že pedofilovia dajú deti do poriadku tým, že im budú variť a zhovárať sa s nimi. Myslel si, že pozitívny účinok by mohol mať práve sexuálny pomer s pedofilom.

Kentler zomrel v roku 2008 a až dokumenty, ktoré po sebe zanechal, ukázali zvrátenosť jeho mysle v plnej miere. Experiment totiž označil za úspešný napriek tomu, že si bol vedomý jeho neetickosti a protizákonnosti. Tvrdil, že výchova pod dohľadom pedofila má vo väčšine prípadov značne pozitívny účinok najmä na psychický vývin chlapcov. Celý prípad sa neskôr prešetroval a ukázalo sa, že deti za starostlivosť, teplé jedlo a posteľ doslova platili sexuálnym stykom s pedofilom.

Dodnes však nie je jasné, koľko detí bolo do opatery pedofilov umiestnených a do akej miery sa na tom podieľala vláda, aj keď je isté, že do experimentu investovala isté finančné prostriedky. Vláda sa však na vyšetrovaní odmieta podieľať a dokumentáciu o experimente drží v tajnosti. Mesto však založilo linku, na ktorú môže zavolať ktokoľvek, kto sa Kentlerovho experimentu zúčastnil.

Pozri aj: Prečo muži milujú blondíny a prečo majú niektorí ľudia pedofilné sklony? Biológom sa konečne podarilo objasniť týchto 10 záhad ľudského správania

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov