Ak ste aj vy fanúšik American Horror Story alebo v skratke AHS, zrejme si spomeniete na blázinec plný hrôzy.

Akoby nestačil zákerný nacistický lekár robiaci pokusy na pacientoch, týrali ich ešte aj mníšky, ktoré mali od neškodných a dobrosrdečných na míle ďaleko. Aj keď by sa mohlo zdať, že to bolo celé prehnané, dejiny sú skutočne plné hrôz, ktoré sa odohrali práve v takýchto ústavoch. A aj AHS ukrýva kúsok pravdy. Istá novinárka sa skutočne vybrala preskúmať, ako sa veci v ústave majú a ostala nemilo prekvapená.

Článok pokračuje pod videom ↓

Skutočná novinárka sa volala Elizabeth Jane Cochran a vystupovala pod menom Nellie Bly. Samozrejme, príbeh musel byť poupravený, aby pritiahol pozornosť divákov, bol však inšpirovaný práve Nellie. Psychiatrický ústav pre ženy Blackwell sa skutočne stal nejaký čas jej „domovom“. Nielle sa totiž zahrala na blázna, aby ju do ústavu zavreli, a aby mohla zistiť, ako to tam vlastne funguje. Práve vďaka tomu sa začala starostlivosť o psychicky chorých meniť, a to nielen v ústave, ktorý navštívila, ale na celom svete. Jej zistenia boli v 17 častiach postupne zverejňované od roku 1887 v New York World a neskôr o svojich zážitkoch vydala aj knihu.

Ústavy boli známe svojou krutosťou už pred tým, ako o tom Nellie napísala knihu. Akoby nestačili neľudské podmienky, skazené jedlo a príšerné liečebné metódy, pacienti boli aj pri najmenšom náznaku neposlušnosti vystavení fyzickému a psychickému týraniu zo strany personálu. Ak sa pacient správal násilnícky, vyhladovali ho takmer na smrť a neraz boli sestry prichytené pri tom, ako pacientov škrtia a bijú. Dostávali zhnité jedlo, páchnucu vodu a všade sa povaľovali mŕtve potkany a výkaly.

95 years ago today: Nellie Bly, 1864-1922Went undercoverFor Ten Days in a Mad-HouseAnd wrote about ithttps://en.wikipedia.org/wiki/Nellie_Bly#NellieBly

Gepostet von Haikubituaries am Freitag, 27. Januar 2017

Ak sa chceli pacienti osprchovať, tí násilnícki boli zviazaní spolu a sestra na nich vyliala vedro ľadovej vody. Nellie vo svojej knihe popisovala, ako ich všetkých nahnali do spoločnej kúpeľne a nariadili im vyzliecť sa. Keď odmietla, vyzliekli ju násilím, pred zrakmi všetkých. Dopriaty im nebol ani spánok, personál každých 30 minút prehrmel chodbou, dupal a nahlas sa zhováral. Blyová tvrdila, že pacienti nikdy nespali súvisle dlhšie ako 30 minút a keďže boli ústavy preplnené, občas mali postele vonku, ak sa im vôbec posteľ ušla. Dnes sa metóda prerušovania spánku využíva v niektorých väzniciach ako mučenie.

The remains of the Blackwell's Island Asylum octagon during abandonment, ca. 1970, http://www.asylumprojects.org/index.php?title=File:1970s.jpg

Gepostet von Asylum Projects am Mittwoch, 27. November 2013

Novinárka strávila v ústave celých 10 dní a nebolo to vôbec ľahké. Ľudia sa spytovali, či nie je skutočne psychicky narušená, keď chce ísť na také miesto dobrovoľne. Nellie žila v penzióne a keď zahrala, že si trpí výpadkami pamäte a bolí ju hlava, odviedla ju polícia a lekár usúdil, že je zrejme pod vplyvom drog a potrebuje liečbu. Keby sme sa riadili kritériami z roku 1800, zrejme by bol dnes v ústave každý druhý človek.

A ako prebiehalo psychiatrické vyšetrenie? Lekár ju požiadal, aby vyplazila jazyk, posvietil jej svetlom do očí, zmeral jej pulz a pýtal sa jej na drogy. Údajne na vyšetreniach zlyhala na plnej čiare, pretože bola okamžite vyhlásená za nepríčetnú.

Blackwell's Insane Asylum patients were badly abused. They were fed poor food and subjected to abuse, shock, restraints,…

Gepostet von Mentally ill girls am Freitag, 9. August 2013

Dostať sa do ústavu očividne nepredstavovalo problém. Ten nastal, keď chcel niekto dokázať, že je absolútne v poriadku. Pred Nellie sa o to pokúsila jedna zo žien, no sestra ju odbila s tým, že je predsa na ostrove Blackwell a odtiaľ sa nikto len tak nedostane. A nedostala by sa odtiaľ ani Blyová, keby ju neprišli zachrániť kolegovia novinári. Po vyslobodení o svojich zážitkoch napísala niekoľko článkov a vydala knihu s názvom 10 dní v blázinci.

To donútilo úrady, aby celú situáciu v ústave prešetrili. Vďaka tomu sa po celej krajine začali zavádzať opatrenia, ktoré mali zamedziť preľudneniu ústavov, najímaniu nevhodného personálu a neľudskému správaniu sa k pacientom. Napriek tomu, že sa o dianí v ústavoch vedelo, Blyová bola prvá žena, ktorá sa rozhodla otvorene o tom hovoriť.

Blackwell's Island Asylum nurses on the main staircase, date unknown, http://www.asylumprojects.org/index.php?title=File:Spiral_Staircase_and_nurses_at_Met_Hospital.jpg

Gepostet von Asylum Projects am Mittwoch, 27. November 2013

Toto však nebolo jediné, čo novinárka dosiahla. Počas celej svojej kariéry bojovala za ženské práva a predpovedala, že ženy raz budú môcť voliť. Ukázalo sa, že mala pravdu. Okrem toho, rozhodla sa, že sa inšpiruje Julesom Verneom a podnikla cestu okolo sveta za 72 dní. Bola aj vynálezkyňou a obchodníčkou a napriek tomu, že zomrela len dva roky po odvážnom vyhlásení, že aj ženy raz budú môcť voliť, žila skutočne plodným životom.

Pozri aj: Waverly Hills: Jedno z najdesivejších sanatórií z minulosti. Z vecí, ktoré sa v ňom údajne dejú dnes, budete mať nočné mory

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov