Sú ľudia, ktorých si ostatní akosi automaticky obľúbia. A sú ľudia, ktorí to šťastie nemajú, a aj napriek tomu, že sú milí a dobrí, ostatní o nich nejavia veľký záujem. Ak patríte k druhej skupine, máme tu pre vás tento trik.

Ľudia sa už celé stáročia zamýšľajú nad tým, čo vlastne krása je. Pre niekoho sú to dokonalé línie a krivky, pre iného nedokonalosti alebo jedinečnosť. Aj keď je vnímanie krásy veľmi subjektívna záležitosť, všetci máme skúsenosť, že fyzicky atraktívnejší a príťažlivejší jedinci sú v kolektíve viac obľúbení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako máme správne chápať krásu v sociálnom kontexte? Vedci zistili, že atraktivita je v tomto zmysle veľmi relatívny a premenlivý pojem, pretože miera, do akej budete vnímaní ako krásni, závisí od krásy ľudí okolo vás. To znamená, že ak sme obklopení menej peknými ľuďmi, zdáme sa byť krajší, a naopak, ak sú okolo nás veľmi atraktívni ľudia, môžeme pôsobiť priemerne. Podobne, ako ten vtipný obrázok o chudnutí, ktorý nedávno koloval internetom: „Nechce sa mi chudnúť a preto napečiem všetkým mojim priateľom koláčiky, aby oni pribrali a ja som pôsobila štíhlejšie.“

Unsplash.com/Clarke Sanders

Či sa vám to páči, alebo nie, z každodenného života vieme, že značný vplyv na to, ako sa k nám budú ostatní správať, má náš vzhľad. Okrem toho žijeme v dobe, kedy sa ľudia viac, než kedykoľvek predtým sústredia na vonkajší zjav, či už vecí, alebo ľudí. Vedcov preto zaujímalo, ako nájsť spôsob, akým túto oblasť merať. Najprv sa predpokladalo, že ľudská krása a atraktivita sú stabilné charakteristiky, no zistilo sa, že spoločnosť, ktorú máme, pôsobí na to, ako veľmi sa budeme iným zdať atraktívni.

V jednej štúdii dostali účastníci výskumu sériu fotografií tvárí, pri ktorých mali hodnotiť ich atraktivitu. Zároveň im výskumníci podsunuli niekoľko obrázkov tvárí, ktoré ich mali rozptýliť. Zistilo sa, že niekedy boli rozptyľujúce tváre atraktívnejšie a inokedy nie. Vedci z toho usúdili, že tváre, ktoré neboli atraktívne a mali pôsobiť ako rozptýlenie spôsobili, že pozorované rozdiely v atraktivite osôb sa ešte prehĺbili. Nie je to fér, no tento výskum poukázal na to, že ľudia nás hodnotia vždy vo vzťahu k osobám, ktoré sú vôkol nás a s ktorými nás môžu porovnávať.

Unsplash.com/Clarke Sanders

Tento trik veľakrát využívajú napríklad tvorcovia romantických filmov pre násťročných, kde je hlavný hrdina obklopený menej atraktívnymi priateľmi, aby tak na plátne vynikol „v plnej kráse“. Aj sami na sebe si môžete všimnúť, že keď ste s ľuďmi, ktorí sú atraktívnejší ako vy, ste za sivú myšku, keď sa však situácia otočí a vy ste zo všetkých najkrajší, ste za hviezdu. Neodporúčame však, aby ste kvôli zvýšeniu vlastnej krásy menili svojich priateľov, lebo dobrí priatelia vás budú akceptovať bez ohľadu na váš vzhľad.

Pozri aj: Výskum ukázal, ktorá vlastnosť je na mužoch najpríťažlivejšia. Nie je to však ani atraktivita, ani zmysel pre humor

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov