Foto: Pexels

Viaceré upozornili, že chuť na sladké nemusí byť len otázkou vôle, ale aj takého zdravia.„Choď k lekárke a nechaj si okrem hladiny cukru odobrať nalačno aj hladinu inzulínu. Možno to bude dobrý budíček,“ znela jedna z rád.

Ďalšia sa pýtala: „Liečiš sa na PCOS? Lebo aj z toho môžeš mať chuť na sladké. Chodíš aj k diabetologičke? Celkovo toto potrebuješ poriešiť najprv, aby si to mala pod kontrolou.“

Foto: Pexels

Svoje skúsenosti pridala aj žena, ktorá už roky žije bez cukru: „Je to dlhá cesta, ja nejem rafinovaný cukor a žiadne sladkosti už 15 rokov, no až posledné 3 roky mi to nechýba ani psychicky.“

Náhrady, ktoré fungujú

Mnohé ženy si našli vlastné triky, ako chuť na sladké uspokojiť zdravšie. „Ja som závislák na nanukoch. Kúpila som silikónové formy a dávam si do nich kokosový jogurt s čučoriedkami. Nemixujem, len naplním a zamrazím. Alebo kupujem proteínový kakaový nápoj a ten v tom zamrazím,“ poradila jedna.

Ďalšia vysvetlila: „Ja to riešim sladkými raňajkami. Proteínové lievance s nízkokalorickým sirupom, jogurt s granolou alebo obyčajné cereálie, len si odvážim množstvo tak, aby som sa vošla do 50 g a dám si do nich odtučnené mlieko. Potom zvyšok dňa už chuť na sladké nemám.“

Foto: Pexels

Osvedčili sa aj proteíny: „Sladkosti môžeš vymeniť za proteín. Napríklad ten od BioTech je super. Slaný karamel, mliečna ryža a Black Biscuit mám overené. Porcia má okolo 112 kcal, horalka má okolo 400.“

A nechýbali ani tipy na nenápadné náhrady: „Nanuky namiesto sladkostí sú tiež super. Napríklad nanuk Kaktus má len 60 kcal. A tým, že je to studený nanuk, ješ ho dlhšie a máš pocit, že máš viac sladkého.“

Malé triky a denná rutina

Niekedy postačia aj drobné zmeny v každodennom živote. „Nekupuj sladkosti. Čo nemáš, to nezješ,“ napísala jedna zo žien. Ďalšia dodala: „Ješ, lebo sa nudíš. Nepotrebuješ cukor navyše, telo si ho vyrobí z bežne dostupného jedla. Máš to len v hlave.“

Objavili sa aj tipy na recepty: „Skús sladké overnight oats a podobne, fakt sú na nete mraky receptov,“ radila ďalšia.

Foto: Pexels

Jedna priznala, že u nej to nie je vždy jednoduché: „Ja sa dokážem dostať do fázy, že sa udržím, aj keď si sladké dám. No niekedy ma to stiahne k úplnému maškrteniu, preto ak dokážem, radšej sa tomu vyhnem. Nedám si.“

Ako to zvládnuť dlhodobo

Niektoré ženy si časom vybudovali systém, ktorý im pomáha zvládnuť túžbu po sladkom aj dlhodobo. „Dnes som mala sladké, ale len to mochi. Mala som puding Alpro, pomiešala som si ho s bielym gréckym. Nie je to vyslovene sladkosť, ale je to sladké. Tiež hašlerky bez cukru, snehulky pár kusov. Inak nič. To sú také drobnosti. Aj tak som zjedla niečo cez 1 500 kcal, čo je v pohode,“ opísala jedna.

Ďalšia sa podelila o svoju cestu: „Ja som milovala sladkosti… Nevedela som si predstaviť ich nejesť. Začala som piť proteín aj dvakrát do dňa, k tomu aj cvičiť aspoň trikrát do týždňa, ako deti dovolia a práca. Robím si tvaroh, chia a ovocie, keď mám chuť na sladké. Proteínové pomazánky si kupujem a zmiernilo mi to chuť na sladké. Nejem vôbec.“

Čo na to odborník?

Nutričná terapeutka a potravinová technologička Mgr. Ing. Natália Palugová vysvetľuje, že často nejde o nedostatok vôle, ale o chyby v stravovaní a strach zo sacharidov: „Pokiaľ sa nebavíme o situácii ako napríklad PMS, kedy po sladkom naozaj prirodzene bažíme, vo väčšine prípadov stojí za chuťami na sladké zlé stravovanie a nedostatok sacharidov v strave. My, ženy, sa snažíme sacharidom, napríklad vo forme pečiva, cestovín, ryže a iných príloh, vyhýbať v mýlnej domnienke, že nie sú zdravé a priberá sa z nich. Toto vynechávanie má za následok nízky príjem sacharidov a hypoglykémiu = nízku hladinu cukru v krvi. A vtedy to prichádza – šialená chuť na sladké. Telo si pýta to, čo mu práve chýba. A sladkosť spôsobí len ďalšiu hypoglykémiu a veľmi jednoducho sa ocitáme v začarovanom kruhu.“

Ako dodáva odborníčka, riešením je vrátiť do jedálnička vyváženosť a správne porcie: „Skúste si priložiť na tanier viac zeleniny a o kus viac prílohy. Uvidíte, že budete viac a dlhšie sýta. K pocitu sýtosti dopomôžu aj bielkoviny, napríklad vo forme tvarohu, strukovín alebo mäsa. Pokiaľ máte sladké naozaj rady, siahnite po ňom po jedle. Snažte sa mu vyhnúť medzi hlavnými jedlami a keď ste hladná, pretože v takom prípade je omnoho ťažšie sa zastaviť. V prípade, že si sladké neviete odpustiť, existujú zdravšie varianty cukru, ktorými si môžete svoje potešenie osladiť. Jednotkou medzi prírodnými sladidlami je určite čakankový sirup, nič nepokazíte ani stéviou, či erythritolom alebo xylitolom.“

 A na záver, milé dámy, nie je nič zlé na tom, si tú sladkosť občas dopriať s potešením a pôžitkom,“ uzavrela odborníčka.

Uložiť článok

Najnovšie články