interez.sk

Žena ktorá preskúmala od roku 2010 viac ako 40 tisíc životopisov radí ako napísať dobrý životopis a vyhnúť sa najčastejším a najotravnejším chybám. Niektoré chyby sú až príliš časté a dokonca sa vyskytujú u väčšiny životopisov. Ak chcete zaujať na konkurenčnom trhu a uistiť sa že váš životopis nezostane vyhodený v koši, prečítajte si dobré rady od expertky na životopisy Tiny Nicolai.

Niektoré z týchto chýb sú príliš viditeľné a váš budúci zamestnávateľ si ich určite okamžite všimne. Podľa expertky na životopisy Tiny Nicolai práve tieto chyby rozhodujú o tom, koho si zamestnávateľ pozve na pohovor a koho životopis ho naozaj zaujal. Tu je 8 typov od Tiny Nikolai, ktorým chybám sa vyhnúť a vytvoriť tak dokonalý životopis.

1. Nedbalosť

Nicolai tvrdí, že za svoju kariéru videla niekoľko tisíc životopisov, ktoré boli doslova zanedbané. Informácie boli irelevantné a zastarané. Životopisy boli napísané s gramatickými chybami a písmo nebolo zvolené správne. Celý životopis musí byť písaný rovnakým písmom. Najväčšou chybou uchádzačov o prácu je teda nedbanlivosť pri písaní životopisu. Treba mu venovať pozornosť a najmä čas, aby bol reprezentatívny a dokázal zaujať.

interez.sk

2. Zhrnutie ktoré je príliš dlhé

Nicolai hovorí o tejto chybe ako o nepríjemnej. Príliš dlhý záver a zhrnutie vášho životopisu zamestnávateľa unudí. Obsahuje príliš veľa prídavných mien čo odpudzuje pri čítaní. Radí, aby sme pri zhrnutí použili maximálne 2 – 3 stručné vety. Samozrejme netreba zabúdať na vetu typu: Na túto prácu mám predpoklady, pretože…

3. Príliš veľa slangových slov

Pri písaní životopisu je dobré, ak použijete žargón, ale vyvarujte sa slangovým slovám. Váš budúci zamestnávateľ tejto reči nemusí chápať a iste to nepôsobí profesionálne. Naopak, ak ste dobrým vo veciach, ktoré sa týkajú istého odvetvia, napríklad práca v mladom kolektíve, tímová práca alebo inovácie, je vhodné použiť napríklad metaforu. Tým zaručene zaujmete a budete prezentovať samého seba.

4. Písanie v odrážkach

Písanie v odrážkach podľa Nicolai pôsobí príliš stroho. Ak píšete svoje schopnosti či prednosti v odrážkach, môže ich byť príliš veľa, a to zamestnávateľa odradí, aby ich prečítal dokonca. Ak ich je zas príliš málo v odrážkach nevyniknú. Nicolaj radí, aby ste si pri písaní životopisu našli čas, ktorý venujete napísaniu životopisu. Pár viet, v ktorých zakomponujete to, prečo sa na prácu hodíte, aké máte prednosti a schopnosti, zaujmú viac, ako protokol, ktorý napíšete v odrážkach. Nezabúdajte však na pravdivé informácie, v ktorých zhrniete aj skutočnosti z doposiaľ dosiahnutých skúseností.

5. Formálnosť

Písanie životopisu v príliš formálnom slovníku tiež nepôsobí veľmi príjemne. Ak si zamestnávateľ číta váš životopis, chce z neho vyčítať, aká ste osobnosť. Formálnymi vetami a osloveniami nezíska dobrú predstavu o tom, aká ste osobnosť a či sa na prácu hodíte. Nie vždy hľadá zamestnávateľ skúsenosti či vzdelanie. Zaujať dokážete najmä svojou osobnosťou a tým, ako sa dokážete prejaviť.

6. Príliš veľa informácii v šablóne

Keď začnete čítať životopis, prvú vec ktorú uvidíte je hlavička. V nej sa nachádzajú len základné informácie ako meno a adresa, email alebo telefónne číslo.
Preto to s informáciami netreba preháňať. Všetko ostatné sa váš budúci zamestnávateľ dozvie v životopise. Ako hovorí Tina Nicolaj, šablóna alebo hlavička má pôsobiť ako váš oblek, niečo čo vás reprezentuje navonok, osobná značka, štýl.

7. Príliš veľa bielych miest

Ak sa pozriete na svoj životopis, mal by byť úhľadný. Príliš veľa bielych, nevyplnených miest naozaj nepôsobí profesionálne. Ak má váš životopis dve strany je vhodné ak písmo rozložíte na obe strany rovnako. Ak sa na druhej strane nachádza len jedna veta pretransformujte ho tak, aby sa zmestil na jednu stranu.

interez.sk

8. Používanie príliš veľa miesta pre kontaktné údaje

Tina Nicolai tvrdí, že kontaktné údaje teda, meno, priezvisko, adresa, telefónne čísla a mail by sa mali nachádzať v jednom riadku. Ak rozložíte tieto údaje do riadkov či dokonca odrážok, dostaneme sa k predchádzajúcemu bodu – príliš veľa bieleho, nevyplneného miesta.

interez.sk

Pri písaní životopisu nezabúdajte na dôležitú vec. Ide o vašu budúcnosť a kariérne úspechy. Ak chcete zaujať na prvý dojem, venujte svojmu životopisu dostatok času a pripravte ho tak, aby zaujal, no najmä aby ste ho mohli používať neustále. Preto je tiež vhodné, aby ste informácie neustále obnovovali.

Pozri aj: 7 ročné dievča poslalo žiadosť o zamestnanie do Google. Odpoveď, ktorá jej prišla je na nezaplatenie

interez.sk (Hana Dovcová) businessinsider.com
Uložiť článok

Najnovšie články