Michael Bradley/Time Traveler

Mesto Kurchatov v Kazachstane bolo až do 29. augusta 1949 pomerne obyčajným mestom. Keď bola ale v jeho blízkosti otestovaná prvá sovietska atómová zbraň, mesto už nikdy nebolo také, ako predtým.

Sovietsky zväz počas svojej éry testoval mnohé zbraňové systémy. Testy, ktoré mali najväčší dopad na ľudí, okolie a životné prostredie boli práve rôzne skúšky nukleárnych zbraní. Mnohé testy vykonal Sovietsky zväz na severe krajiny, v oblasti zvanej Nová Zem, ktorá bola hlavnou strelnicou. No stovky testov boli vykonaných aj inde a to v Semipalatinskej oblasti v blízkosti kazašského mesta Kurchatov, ktorá sa tak stala druhou štátnou testovacou oblasťou. Mesto Kurchatov sa tak stalo jedným z najutajovanejších miest v ZSSR a nesie si tak so sebou desivú minulosť, s ktorou sa bude potýkať ešte dlhé roky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mesto Kurchatov je pomenované po významnom jadrovom fyzikovi Igorovi Vasilievičovi Kurčatovovi. Ten je považovaný za „otca“ sovietskej atómovej bomby. Kurčatov je uznávaný aj západom keďže neskôr pracoval na mierovom využití atómovej energie a bol proti testom jadrových zbraní. Bol známy svojou hustou bradou, ktorú tvrdil, že si oholí až vtedy, keď prestanú jadrové skúšky.

Testy

Prvá sovietska atómová bomba bola otestovaná 29. augusta 1949 na strelnici v Semipalatinskej testovacej oblasti v blízkosti mesta Kurchatov. Táto oblasť sa javila na tieto testy ako veľmi vhodná. Je to rovná plošina a nachádzalo sa tu viacero banských štôlní, ktoré umožňovali vykonávať aj podzemné skúšky. Preto v priebehu rokov 1949 až 1989 tu bolo vykonaných až 468 jadrových skúšok, pri ktorých bolo odpálených najmenej 616 jadrových a vodíkových bômb. Tie boli odpaľované v atmosfére, na zemi, ale aj pod zemou. Smutným dedičstvom z tohto obdobia je kontaminácia rádioaktívnymi materiálmi, ktorá je miestami merateľná aj dnes. Na obrázku môžete vidieť „hríb smrti“ z prvej sovietskej atómovej bomby s označením RDS-1.

wikimedia.org
wikimedia.org

Dopad na ľudí

Toto miesto na testovanie vybral už v roku 1947 Lavrentij Pavlovič Berija, ktorý politicky zodpovedal za sovietsky atómový program. Falošne uvádzal, že toto miesto je vo veľkom rozsahu neobývané. Už prvý test atómovej zbrane spôsobil ožiarenie ľudí v okolitých dedinách, ktoré sa „zabudli“ evakuovať.

Dopad na zdravie ľudí, ktorí tu žili, bol samozrejme dlhé roky utajovaný. Nezávislé štúdie však uvádzajú desivé čísla. Rádioaktívny spád zo stoviek testovaných bômb ovplyvnil zdravotný stav až 200 tisíc obyvateľov v tejto oblasti. Drvivá väčšina z nich vykazovala zvýšený výskyt rôznych typov rakoviny, ktoré súviseli s ožiarením. Objavili sa tiež abnormality a poruchy štítnej žľazy. Komunistické vedenie však zdravotné následky vyplývajúce z testov dlhodobo popierala.

wikimedia.org
wikimedia.org

Súčasnosť

Mesto Kurchatov bolo pred testami pomerne bežným mestom v Kazachstane. Populácia sa pohybovala na úrovni približne 20 tisíc obyvateľov, ktorá počas testov rýchlo poklesla na 8 tisíc obyvateľov. Sčítanie obyvateľstva z pred ôsmich rokov uvádza, že tu žije asi 10 tisíc obyvateľov.

Mesto Kurchatov mohlo byť úplne obyčajným a nie veľmi zaujímavým mestom. Avšak jedno politické rozhodnutie z neho urobilo jedno z najutajovanejších miest nielen v Sovietskom zväze, ale na celom svete.

Pozri aj: 2500-krát ničivejšie ako Hirošima či Nagassaki. Toto je 12 najväčších jadrových výbuchov na našej planéte, za ktorými stojí človek

interez.sk (Matej Mensatoris)
Uložiť článok

Najnovšie články