Foto: Unsplash

Trvá to len desať minút. Pri kúpaní v mori sa na našom tele usádzajú mikróby.

Podľa portálu Živé vychádza z lekárskych štatistík, že veľa ľudí po návrate z dovolenky pri mori napadne infekčné ochorenie. Nech to znie akokoľvek záhadne, toto nie je náhoda. Ľudské telo priťahuje morské mikróby, ktoré následne napádajú mikróby existujúce na našej koži a tým narušia náš prirodzený mikrobióm.

Práve tento jav otvára infekcii brány do ľudského tela. Živé ďalej píše o americkej vedkyni Marise Chattman Nielsen, ktorá pôsobí na University of California. Tá sa zaoberala práve touto otázkou. Nazdávala sa totiž, že kúpenie v mori narúša ľudský mikrobióm. Prišla na to na základe zistenia, že infikovaní boli len tí ľudia, ktorí boli vo vode, nie tí čo trávili čas na pláži.

Striedajú sa na nás celé populácie

Testovaná bola skupina dobrovoľníkov, ktorej boli odobraté vzorky kože pred a po návšteve morskej vody. Nielsen si všimla, že každý dobrovoľník mal mikrobióm veľmi rozmanitý a najmä unikátny. Po návrate z morskej vody sa však vytratila diverzita a ľudia mali na pokožke rovnaké zloženie mikróbov. Najpočetnejšie zastúpenie mala baktéria Vibrio, ktorá nemá práve pozitívnu povesť.

Unsplash

Známa je aj ako mäsožravá baktéria, keďže sa živí tkanivom. Do spoločenstva baktérie Vibrio platí aj poddruh, ktorý je zodpovedný za šírenie cholery, takže rozhodne nejde o miláčika, ktorého by ste na svojej koži chceli hostiť. Vedci však nedokázali presne určiť druh Vibrio baktérie, ktorá sa aktívne usádza na koži plavcov, no je jasné, že má na človeka slabosť. Vibrio sa však v mori nevyskytuje tak hojne ako na koži plavcov, čo znamená, že ľudská koža ju doslova priťahuje.

zive.cz
Uložiť článok

Najnovšie články