foto: Pixabay

Vedci objavili staroveký papyrus, kvôli ktorému sa budú možno prepisovať učebnice.

Svetoznámy komplex pyramíd v Gíze nesmie chýbať na záberoch žiadnych poriadnych dovolenkárov. Tušili ste však, kedy boli postavené? Objavenie starovekého papyrusu v prístave Vádí el-Džarf v Červenom mori ukazuje, že tieto pyramídy sú pravdepodobne oveľa staršie, než sme si doposiaľ mysleli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kto postavil pyramídy?

Niekedy sa môžeme v televízii dozvedieť naozaj zaujímavé veci. Britský kanál Channel 4 minulý týždeň odvysielal nový dokument, v ktorom tvorcovia predstavili nové dôkazy o konštrukcii Chufovej (Cheopsovej či Veľkej) pyramíde. Hlavným esom v rukáve bol práve objav starovekého papyrusu v prístave Vádí el-Džarf. Francúzsko-egyptský výskumný tím medzi dokumentami objavil denník Merera, úradníka, ktorý sa zúčastnil samotnej stavby Chufovej pyramídy. Tieto dokumenty objavili síce už v roku 2013, no ich analýza im predsa len zabrala nejaký ten čas. Vedcom sa podarilo celkom presne zrekonštruovať tri mesiace života v starovekom Egypte. Čo však vedcov prekvapilo asi najviac, bolo datovanie samotných dokumentov. Sú staršie ako 4 500 rokov, a niektoré sú vôbec najstaršími papyrusmi, aké vôbec boli nájdené. Okrem nevyčísliteľnej historickej hodnoty sa z nich dozvedáme kadejaké zaujímavosti zo života faraóna Chufu, ktorý žil v tej dobe.

pixabay.com

Pyramídy nás však nikdy neprestanú udivovať. Ako je možné, že vtedajšia kultúra dokázala vybudovať také gigantické stavby? Len samotné postavenie plošiny trvalo viac ako 20 rokov. Na základe poznatkov z denníka sa dozvedáme, že vápencové bloky boli prepravované na lodiach, pričom systém kanálov im umožňoval dostať sa čo najbližšie k samotnej pyramíde. Tušili ste, že Veľká pyramída si držala prvenstvo ako najvyššia stavba sveta viac ako 3 800 rokov? A to je už naozaj čo povedať.

Pyramídy pod rúškom tajomstva

My máme stále vtedajšiu civilizáciu v mysliach zafixovanú ako skupinu otrokov, ktorí poslušne plnili každý vrtoch vtedajších faraónov, no možno boli oveľa inteligentnejší a skúsenejší, než sa nám môže zdať. Bez znalostí by sa im nepodarilo postaviť jeden z divov sveta, ktorý ako jediný ostal takmer neporušený. A to všetko bez (dnes už všadeprítomného) internetu. Ktovie, či nám ešte história odhalí svoje tajomstvá. Každopádne nejeden vedec sa zhodne v tom, že objavenie papyrusov bolo jedným z najväčších egyptských objavov 21. storočia.

Pozri aj: Šokovalo ich to. Vedci objavili pod vodou mestečko, ktoré však nepostavili ľudia

iflscience.com
Uložiť článok

Najnovšie články