Foto: Pixabay, Pexels

Hodiny strávené za volantom auta na nás majú horší vplyv, ako sme si mysleli.

Mnohí z nás musia denne za prácou dochádzať, väčšina v rámci možností a komfortu autom. Nová štúdia však hovorí, že ak za volantom auta strávite viac ako dve hodiny denne, môže to mať výrazne negatívny dopad na našu inteligenciu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskumníci totiž zisťovali, nakoľko vplýva sedavý spôsob života na výšku nášho IQ. Podľa štúdie životného štýlu 500-tisíc Britov vo veku 37 do 73 rokov dosahovali ľudia v strednom veku nižšie čísla tí, ktorí istú časť dňa strávili za volantom. K tomuto výsledku prišli na základe vykonaných inteligenčných a pamäťových testov.

Pexels

Štúdiu viedol Kishan Bakrania, epidemiológ z University of Leicester. Podľa neho je zníženie pamäťových schopností merateľné, pretože sa omnoho rýchlejšie deje u ľudí v strednom veku a starším. „Oslabovanie pamäte súvisí so životným štýlom, ako je napríklad fajčenie či zlé stravovanie a po tomto výskume zrejme aj čas strávený šoférovaním. Vedeli sme, že viac ako dve či tri hodiny denne strávené za volantom majú zlý vplyv na naše srdce, teraz sa však preukázalo aj to, že to neprospieva ani mozgu,“ tvrdí. 

Pexels

Dôvodom je pravdepodobne to, že počas týchto hodín je mozog len málo aktívny. Okrem toho šoférovanie spôsobuje stres a únavu, čo znižuje pokles kognitívnych schopností. Výsledky však tiež ukázali, že sledovanie televízie po dobu dlhšiu ako dve hodiny denne môže mať škodlivé účinky na výšku nášho IQ.

Iný účinok môže nastať vtedy, ak si po ceste do práce sadnete za počítač a pracujete. Vtedy si vraj pri ceste autom môže váš mozog dokonca oddýchnuť a nabudiť sa. „Výsledky boli lepšie u ľudí, ktorí majú sedavú prácu a počítač používajú dve až tri hodiny denne,“ hovorí Bakrania.

Pozri aj: Tento matematický test vám prezradí, či je vaše IQ vyššie ako celosvetový priemer

ladbible.com
Uložiť článok

Najnovšie články