Steffi Reichert/Flickr

Približne 40 kilometrov južne od Berlína sa nachádza malé mesto Wünsdorf, ktoré je domovom asi pre 6 tisíc obyvateľov. Neuveriteľne znie to, že kedysi jeho populácia bola vyššia, než 60 tisíc ľudí.

Dôvod, prečo tak rapídne klesol počet obyvateľov v tomto nemeckom  meste je najmä ten, že 50 tisíc ľudí z jeho populácie tvorili vojaci Červenej Armády, ktorí boli po rozpustení sovietskeho zväzu povolaní spať do Ruska. Žili totižto vo vnútri najväčšej vojenskej základne v Európe a zároveň to bol aj najväčší sovietsky vojenský tábor mimo ZSSR.

Steffi Reichert/Flickr
Kai ‚Oswald‘ Seidler/Flickr

Toto bývalé sídlo sovietskych síl v Nemecku bolo dokonca také veľké, že bolo prezývané „Malá Moskva“ a chodili odtiaľ denne vlaky priamo do sovietskeho hlavného mesta. Vo vnútri tohto „mestečka“ sa nachádzali školy, obchody, nemocnice a rekreačné zariadenia. Stalo sa plne funkčným vojenským táborom pre sovietov no pred tým, než sa toto mesto stalo „zakázaným“, sovietski vojaci neboli tí jediní, kto tam žil.

Steffi Reichert/Flickr
Kevin Hackert/Flickr

Za čias, keď v tejto vojenskej základni ešte bývali nacisti a bola pod Hitlerovým vedením tu bolo dokonca vytvorené moderné podzemné komunikačné zariadenie, ktoré sa volalo Zeppelin a malo hrúbku stien až 3,2 metra. Súčasťou tejto naozaj veľkej základne bolo aj niekoľko buniek odolných voči bombovým útokom a strechami hrubými až 80 centimetrov, ktoré však z vonku vyzerali ako obyčajné vidiecke domy.

Paul Schulze/Flickr
Micha Blitz/Flickr

Keď však nacisti z tohto mestečka odišli, sovietske vojská sa tam okamžite nasťahovali a premenili ho na sovietske mesto priamo v srdci Nemecka. Vtedajší miestni obyvatelia boli vyhnaní von z mesta a všetky cesty vedúce do Wünsdorfu boli zatvorené. Pre ľudí z okolitých miest sa z neho stalo Die Verbotene Stadt – „Zakázané mesto“.

Kevin Hackert/Flickr
Kevin Hackert/Flickr

Po páde Berlínskeho múru boli ruskí vojaci povolaní späť domov a zanechali za sebou miesto plné tisícov kusov zbraní, munície a ton odpadkov – vrátane chemikálií, odpadových olejov, farieb, batérií a azbestu.

Kai ‚Oswald‘ Seidler/Flickr
Kevin Hackert/Flickr

Obchody zostali plné tovaru a elektroniky. Rodiny, ktoré toto mesto museli opustiť, za sebou zanechali v domoch takmer všetko. Dokonca aj domáce zvieratá zostali napospas osudu a ich kostry doteraz ležia na podlahách domov. Vo Wünsdorfe ako by zastal čas.

Kevin Hackert/Flickr
Micha Blitz/Flickr

Od odchodu sovietskej armády až do dnešných čias tento komplex zostal v rovnakom stave a je stále rovnako zanedbaný. Toto zabudnuté mesto nie je žiadnym lákadlom pre turistov, je cieľom len príležitostných fotografov a ľudí, ktorým učarovali takáto staré ruiny.  Či už je to škoda posúďte sami, no uznajte, že práve toto je jedno z miest, na ktorých sa vás minulosť doslova dotýka.

Pozri aj: Prora: Tento hotel má 10-tisíc izieb a je dlhý až 4,8 kilometra, no napriek tomu nemal nikdy žiadneho hosťa

interez.sk (Ivana G.), amusingplanet.com
Uložiť článok

Najnovšie články