Ryža je jednou z najviac konzumovaných potravín na svete. Má však jeden vážny problém, a to je pomerne vysoký obsah arzénu. V porovnaní s inými obilninami ho dokáže absorbovať až 10-násobne viac. Vedci teraz prišli na jednoduchý spôsob ako ho dostať z ryže čo najefektívnejšie preč.
Arzén sa do ryže dostáva z kontaminovanej vody. Keďže táto plodina sa pestuje v záplavových oblastiach, môže sa arzén, ktorý sa prirodzene vyskytuje v pôde, vstrebávať jednoducho do rastliny, informuje portál Science Alert.
Nebezpečný pre deti
Kým niektoré krajiny majú stanovené limity anorganického arzénu v ryži, iné, najmä ázijské krajiny, kde je spotreba ryže paradoxne najvyššia, ich nemajú. Dokonca aj v krajinách, kde sú stanovené limity, môže byť konzumácia ryže nevhodná najmä pre malé deti, ktoré sú citlivé na prítomnosť arzénu v jedle.
Jedna štúdia začiatkom tohto roka testovala 55 odrôd ryže predávaných v Spojenom Kráľovstve a zistila, že viac ako polovica z nich má vyššie hodnoty arzénu ako predpisy povoľujú pre deti do 5 rokov. Iná štúdia zase zistila súvis medzi konzumáciou ryže a rizikom úmrtia v dôsledku srdcovocievnych ochorení.

Nový spôsob varenia
Už niekoľko rokov sa vie, že množstvo arzénu v ryži je možné znížiť oplachovaním alebo rôznymi spôsobmi varenia ryže. Nevýhodou však môže byť, že takto sa tiež zníži obsah živín.
V novej štúdii uverejnenej v časopise Science of The Total Environment vysvetľuje vedecký pracovník a prvý autor štúdie Manoj Menon z univerzity v Sheffielde, ako najlepšie uvariť ryžu, pričom sa odstráni čo najviac arzénu a udrží sa čo najviac živín.
Postup
Menon so svojím tímom skúmal štyri procesy varenia ryže a následne merali obsahy arzénu a výživových látok. Zistili, že ideálny spôsob na varenie v domácom prostredí je dať zovrieť vodu o množstve štvornásobku ryže. Následne do zovretej vody sa vysype ryža a varí sa 5 minút. Potom je potrebné vodu zliať, čím sa odstráni uvoľnený arzén a pridať dva diely vody v pomere k ryži a variť na miernom ohni s použitím pokrievky až kým ryža vodu nevsiakne.
„S našou novou metódou sme schopní výrazne znížiť obsah arzénu a zároveň zachovať kľúčové živiny,“ uvádza Menon a dodáva, že túto metódu odporúča najmä pri príprave ryže deťom.

Podľa vedcov sa takto odstráni 54 % arzénu z hnedej ryže a 73 % z bielej, pričom si obilnina zachováva najväčšie množstvo výživových látok ako je fosfor, draslík, horčík, zinok či mangán.
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?
Ste tu za hodinu, najete sa od 5 eur: O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli, musíte ho vidieť
Detské nosové vakcíny proti chrípke boli fuč za pár hodín. Vieme, kedy príde posledná dávka, niektorí rodičia sú zúfalí












Nahlásiť chybu v článku