Ilustračná foto: Profimedia

V zozname slovenských unikátov sa objavujú aj fujara, bryndza, kamzík vrchovský tatranský, ale aj konkrétne produkty – Lunter tofu a nátierky, ktoré jeden z diskutujúcich označil za „fakt bezkonkurenčné“.

Foto: Milan Bališin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nechýba Baničov padák, Tatra Tea, treska v majonéze, vysoký pomer hradov k počtu miest či najdlhšia ľúbostná báseň na svete (Marína).

Viackrát sa objavilo aj upozornenie, že máme veľmi malé rozdiely medzi bohatými a chudobnými a medzi menej známymi faktami sa objavila aj poznámka jedného z používateľov o jednej z údajne najlepších rádiohier Pána prsteňov, ktorá vznikla práve na Slovensku.

Čerstvé a chrumkavé pečivo priamo z pece

Viacerí diskutujúci zároveň vyzdvihli slovenské poľnohospodárstvo, ktoré považujú za kvalitné a v porovnaní so zahraničím aj relatívne ekologické.

„Sú miesta na západe, kde do pôdy nasypú 700 kilogramov NPK hnojív na hektár, vedľa poľa vysadia desať stromov a potom sa chvália, akí sú ekologickí,“ ironicky poznamenáva jeden z prispievateľov. Iný dodáva, že Slovensko má výnimočné podmienky na pestovanie prakticky všetkých druhov kôstkovín a malvíc, čo podľa neho nie je vôbec samozrejmosť.

Comment
byu/GentlemanModan from discussion
inSlovakia

V diskusii sa objavili aj humornejšie odpovede. Používatelia spomínajú Borisa Kollára, legislatívne návrhy Martina Čepčeka či postavu Štefana Harabina. Nechýbajú ani chvály na diaľnice, mesto Prievidza či postavu známu ako Dano Drevo. Mnohí pritom dodávajú, že unikátny je aj samotný slovenský humor, ktorý je typický svojou iróniou, sebakritikou a absurditou.

Viackrát zaznel aj slovenský jazyk: „Nie je vôbec triviálne, že sme namiesto slovenčiny neprijali češtinu – a že slovenčina vôbec vznikla,“ píše jeden z diskutujúcich. Iný upozorňuje na ďalšie špecifikum: slovenčine rozumie väčšina ostatných Slovanov, čo z nej robí jeden z najzrozumiteľnejších slovanských jazykov naprieč regiónmi.

Comment
byu/GentlemanModan from discussion
inSlovakia

Jeden z diskutujúcich si pochvaľuje, že kvalitná gastronomická ponuka je dnes podľa neho dostupná prakticky v každom slovenskom meste. Poukazuje aj na fakt, že si stále vieme dopriať dobré pečivo za primerané ceny, čo v mnohých iných krajinách neplatí.

Zároveň dodáva, že ako spoločnosť bývame k sebe často až neprimerane kritickí: „Nepoznám veľa národov, ktoré by sa k sebe správali tak bezohľadne, ako to robíme my sami. Nemyslím medziľudsky, ale v tom, ako hodnotíme Slovákov či Slovensko ako koncept,“ píše.

Pripomína, že zahraniční návštevníci si krajinu spravidla pochvaľujú – od služieb, cez infraštruktúru až po prírodné a kultúrne pamiatky: „Sme fajn krajina. Máme dobré služby, cesty, je tu čo vidieť. Len to často sami nevidíme a neveríme si,“ uzatvára svoj príspevok.

Uložiť článok

Najnovšie články