Keď vkročíte do starej knižnice či do antikvariátu, budete obklopení arómou, ktorú môžete cítiť len na miestach s mnohými starými knihami. Túto vôňu starých kníh niektorí ľudia nazývajú zatuchnutosťou, no iní v nej zase dokážu postrehnúť náznaky arómy vanilky, kávy, či pokojne aj pokosenej trávy. Nie je pravda, že voňajú len staré knihy. Svoju arómu majú aj nové knihy, ktorú zvyknú ľudia popisovať ako sviežu a čerstvú. Odkiaľ sa ale berie táto vôňa pri knihách, či už pri nových alebo starých?
Vôňa starých kníh
Vôňa kníh je obecne daná ich zložením a technológiou výroby. Ak sa pozrieme na zloženie kníh, skladajú sa najmä z papiera a z farieb použitých pri tlači. Papier je organického pôvodu na uhlíkovom základe a obsahuje celulózu. Tá vytvára dlhé polymérové reťazce glukózy, na ktorú sa viaže lignín, ktorý sa nachádza prirodzene v dreve.

Časom, keď je kniha vystavená dlhodobému pôsobeniu svetla, rozdielnym teplotám a vlhkosti vzduchu, všetko to prispieva k tomu, že papier v knihe začína postupne degradovať a rozkladať sa, pričom sa z papiera začnú uvoľňovať prchavé látky, ktoré sú aromatické. Tieto látky sú rôzneho druhu, záleží na spôsobe a technológii výroby papiera.
Ak vo vôni starých kníh zacítite mandle, pravdepodobne cítite benzaldehyd. Ten na seba viaže kyslík a uhlík. Keď táto väzba povolí, uvoľní sa benzadehyd, ktorý ucítite. Táto látka sa nachádza prirodzene v mandliach, čo vysvetľuje jej vôňu.
Ak zacítite vanilku, v takom prípade cítite arómu látky vanilín. Ten vzniká rozpadom lignínu. Vanilín sa bežne využíva v potravinárstve ako náhrada spomínanej vanilky.
V prípade sladkých tónov cítite pravdepodobne etylbenzén, ktorý vytvára väzby uhlíka v papieri. V priemysle má využitie pri výrobe plastov.

Aróma však nepochádza len z papiera, ale aj z farby použitej pri tlači. Ak cítite ľahkú kvetinovú arómu, je pravdepodobné, že cítite 2-etylhexanol, čo je druh alkoholu a používa sa ako rozpúšťadlo pri nanášaní knižného atramentu. Jeho využitie je okrem iného práve pri produkcii vôní a osviežovačov vzduchu, ktoré majú pripomínať kvety.
Ako sme písali v úvode, svoju vôňu majú aj nové knihy. Tie sú samozrejme iné ako pri starých knihách, keďže tu vôňu neprodukuje rozpad papiera, ale moderná výroba knihy. Pri procese výroby knihy sa využívajú mnohé chemikálie, ktoré sa neskôr podieľajú na výslednej aróme. Vo veľkom sa využíva peroxid vodíka ako bielidlo papiera, prípadne tiež chemikália s názvom alkylketéndimer, ktorá zvyšuje odolnosť papiera voči vode. Aj keď do výslednej arómy zasahujú aj iné chemikálie podľa procesu výroby jednotlivých kníh, tieto dve chemikálie sa využívajú takmer vždy a najčastejšie sa podieľajú na tom, ako vonia čerstvo vytlačená nová kniha.

Pre vedcov má štúdium prchavých látok, ktoré sa uvoľňujú z kníh, aj praktický význam. Vďaka poznaniu ako knihy degradujú vedci odhaľujú ako tieto procesy čo najviac spomaliť alebo zastaviť, a tak predlžovať životnosť starých kníh.
Takže keď budete nabudúce v knižnici či v antikvariáte, už budete vedieť, prečo tam knihy práve tak pekne voňajú. A nemusíte mať obavu. Tieto vône sú vo veľmi malých koncentráciách a pre naše zdravie sú neškodné.
Interez.sk (Matej Mensatoris), curiosity.com
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne
Navštívili sme nádhernú dolinu a strašidelný hrad úplne zadarmo: Nájdete tu aj jaskyňu a priam dokonalú jesennú prírodu
Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože. O tomto európskom klenote ste možno nikdy nepočuli
Jedol psie žrádlo, celý čas bol nahý: Táto reality šou prekonala rekordy, milióny ľudí sledovali mučenie
Herci, ktorí boli počas natáčania Harryho Pottera vymenení: Niekedy to bolo fiasko, inokedy tvorcovia nemali na výber
Terapia červeným svetlom nie je zázračná, tvrdí odborníčka: Vedeckých dôkazov je málo a chýbajú, nie je to všeliek
ANKETA: Nepáči sa mi to, malo by sa to odstrániť. Slovákov sme sa opýtali, čo si myslia o Separovom sprejovaní v Himalájach
Komikov sme sa spýtali, čo hovoria na novú maximálnu rýchlosť chodcov 6 km/h: Budeme ju merať dvoma pohlaviami
Káva za 3,60 eura nám udrela do nosa a nevoňala: Boli sme v novom podniku, ktorý otvorili majitelia reštaurácie z Na nože
Prirovnávajú ju ku Kate Middleton, takto ju mal Putin žiadať o ruku: Kto je Alina Kabajevová, údajná nová cárovná v Kremli?
    

            
							









                    
                    
                    
                    
                    
Nahlásiť chybu v článku