Foto: Unsplash/Marco Lastella

Či už sa ľahko urazíte alebo nie, musíte sa naučiť, ako veci nebrať príliš osobne.

Riešenie kritiky a negatívnej spätnej väzby nie je pre niektorých ľudí ľahká úloha. Zatiaľ čo jedna osoba sa rýchlo posunie od neatraktívnych poznámok a komentárov, iná sa nad tými slovami bude zamýšľať až dovtedy, pokým z toho nedostane depresiu. Prečo majú slová takú moc? Portál Learning Mind uvádza pár tipov, ako si niektoré veci nebrať až príliš osobne, aj keď slová občas bolia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Citlivý človek alebo duševná choroba

Táto diskusia má aj inú stránku. Ľudia majú tendenciu brať si veci k srdcu, ak sú citliví, no občas to robia aj preto, lebo trpia duševnými chorobami. Tým sa mení to, ako sa treba k ľuďom správať a ako im pomáhať.

Foto: Unsplash/Naomi August

Čo môžete urobiť, aby ste si nebrali veci príliš osobne?

#1 Skúste pochopiť prečo

Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je pochopiť, či je váš priestupok spôsobený citlivosťou alebo duševnými chorobami. Ak beriete veci príliš osobne, skúste sa najskôr spýtajte ostatných na ich názor na celú situáciu. Je možné, že nie ste vôbec príliš citliví. Môže to byť iba vec názoru. Áno, môžete byť citlivým človekom, ale byť citlivý nie je vôbec také zlé.

Foto: pexels

Ak trpíte duševnými chorobami a ľahko sa urazíte, jedná sa o úplne iný problém. Niektoré duševné poruchy môžu spôsobiť, že si budete brať veci až príliš osobne, aj keď by ste nemali. Úzkosť vás môže donútiť stať sa paranoidným a depresia sa môže kvôli rôznym komentárom ešte viac zhoršiť. Prvý spôsob, ako sa s tým vyrovnať s tým, že si veci beriete k srdcu, je zistiť prečo.

#2 Poznajte dôležitosť komentárov

Aj keď niektoré komentáre môžu byť kruté a škodlivé, nie všetko musíte v sebe dusiť celé týždne. Ak ste iba citliví, môžete sa pokúsiť zistiť, ktoré komentáre sú natoľko závažné, aby ste ich zvládli, a ktoré môžete jednoducho iba odignorovať.

Foto: Unsplash/Marcos Rivas

Psychické poruchy sťažujú dešifrovanie rozdielu medzi týmito dvoma faktormi a niekedy neviete, kedy to nechať tak a kedy sa nejakého komentáru držať. V takom prípade vyhľadajte podporu, ktorá vám pomôže vidieť veci z inej perspektívy.

#3 Dobre sa pozrite na zdroj

Aby ste si veci nebrali tak osobne, musíte brať do úvahy aj zdroj informácií alebo komentár. Je táto osoba šťastná vo svojom živote? Je to klebetný typ? Môžete im na oplátku povedať to isté? Skôr, ako sa urazíte, zvážte všetky možnosti. Niektorí ľudia sa tak nudia vo svojom vlastnom živote, že vzrušenie im prinášajú iba uštipačné komentáre na ostatných.

unsplash.com

U osôb s duševnými poruchami sa dá zvážiť to isté. Ak vidíte zdroj taký, aký v skutočnosti je, môžete upokojiť svoju úzkosť a dokonca sa aj cítiť lepšie.

#4 Ak sú toxické, držte sa ďalej

Ak ste od rovnakého zdroja dostali viac ako niekoľko negatívnych komentárov, považujte ich za toxické alebo narcistické. Ak je to tak, či už ste citlivá osoba alebo nie, radšej sa držte ďalej. Ak budete v prostredí toxických ľudí, nikdy sa nebudete cítiť tak dobre. Áno, mali by ste sa naučiť, ako nebrať veci príliš osobne, ale nie sa neustále urážať. Toxickí ľudia veci iba zhoršia.

pexels.com

#5 Niektorí ľudia hovoria iba hlúpe veci

Pamätajte, že niektorí ľudia nehovoria tak preto, aby vám úmyselne ublížili. V mnohých prípadoch iba nedbajú na svoje slová a z ich úst vyletí niečo absolútne smiešne a zraňujúce. V takomto prípade by ste si mali pamätať, že nikto z nás nie je dokonalý, dokonca aj vy občas hovoríte hlúpe veci. Spýtajte sa sami seba, či by človek mohol hovoriť niečo hlúpe, pretože je unavený alebo frustrovaný niekým iným. Pomôže vám to pri vašej citlivosti.

#6 Vyjasňujte si nedorozumenia

Niekedy počas rozhovoru dôjde k zdanlivo škodlivému komentáru. Nikdy by ste si nemali brať veci osobne, kým nedosiahnete trochu jasnosti v tom, čo vám ublížilo. Možno vám to, čo povedal ten druhý malo pomôcť namiesto toho, aby vás urazilo.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov