Mali sme tu už mnoho článkov o tom, aké prešľapy sa vedcom pri výskumoch podarili, aké drastické a nevhodné metódy použili, alebo čo úplne nedomysleli. Dnes vám ale prinášame článok o výskumoch a metódach, ktoré boli viac než príjemné.

Dovolíme si tvrdiť, že keď si o nich prečítate, budete účastníkom týchto štúdií závidieť, alebo prinajmenšom sa budete tiež chcieť niečoho takého zúčastniť. Predstavte si, že miesto nudného vypĺňania dotazníkov je vašou úlohou sa smiať alebo chodiť na masáže, ktoré máte, samozrejme, zadarmo…

Článok pokračuje pod videom ↓

Nebudeme vás dlho naťahovať, tu je 10 štúdií, ktorých by ste sa aj vy radi zúčastnili:

Plávanie s delfínmi

V tomto výskume z roku 2001 mali desiatky účastníkov plávať s divokými delfínmi v oceáne pri pobreží Austrálie. Vedci merali ich životné funkcie pred a po cvičení a porovnávali ich s kontrolnou skupinou, ktorá plávala bez delfínov. Aj keď osoby plávajúce s delfínmi hlásili pozitívnejšie pocity a mali lepšie výsledky, než kontrolná skupina, skeptici a kritici to prisúdili skôr očakávaniam účastníkov, ako samotným delfínom. Tak či onak, musel to byť veľmi príjemný a vzrušujúci zážitok.

Pivo a biliard s kamošmi

Študenti, ktorí sa prihlásili do tohto holandského experimentu, dostali 30€ a úlohu, aby sa niekoľko hodín s priateľmi zabávali v laboratóriu premenenom na bar. Počas toho mali sledovať v televízii aj niekoľko reklám a potom sa o nich baviť s priateľmi. Atmosféra v tomto laboratóriu bola autentická, hrala v ňom príjemná hudba, študenti si mohli objednať akékoľvek nápoje, hrať biliard alebo stolný futbal, a dokonca, mohli si aj zafajčiť.

Ďalšou, aj keď menej nápadnou úlohou bolo, aby pred experimentom ohodnotili, aké vlastnosti má podľa nich typický abstinent, človek, ktorý pije príležitostne a ťažký pijan. Tí študenti, ktorí hodnotili ťažkých alkoholikov menej negatívne, mali tendenciu objednávať si viac alko-drinkov. Na konci experimentu mali študenti zabezpečený odvoz domov. Milé, nie?

Unsplash.com/Carla Oliveira

Hrajte a vyhrajte polročný plat

Znie to motivačne, no pre obyvateľov istej chudobnej indickej dediny to muselo znieť priam fantasticky. Ak účastníci dosiahli veľmi dobrý výkon v hre náročnej na kreativitu, pamäť a iné zručnosti, dostali 400 rupií, čo je v Indii polročný plat. Pre výskumníkov nič nemožné, keďže v prepočte je to len niečo málo cez 5 eur. Výsledky výskumu boli prekvapivé: tí, ktorí mohli vyhrať menej, sa snažili viac.

Viac sexu

Hovorí sa, že ľudia, ktorí sú šťastnejší, majú viac sexu. Vedci sa na to pozreli aj z opačnej strany a položili si otázku, či môže sex podporovať šťastie a radosť človeka. Účastníkov výskumu tvorilo 70 heterosexuálnych manželských párov vo veku 35 až 65 rokov, ktorých úlohou bolo, aby sa častejšie milovali. Podmienkou bolo, aby ich pôvodná frekvencia bola v intervale raz za mesiac až 3x týždenne. Po vstupe do experimentu ju mali zdvojnásobiť. Výsledky ukázali, že napriek očakávaniam, viac sexu neprinieslo viac šťastia, skôr naopak. Autori štúdie to vysvetľovali tým, že sa páry viac sústredili na splnenie si povinností, ako na pôžitok.

foto: pixabay.com

Karamel od jednej z najlepších cukrární

Máte radi karamel? Experiment ako stvorený pre vás! A ako bonus, ešte vám aj zaplatia. Cieľom výskumu však vôbec nebola degustácia karamelu. Vedci zisťovali, ako hudba prehrávaná v pozadí ovplyvňuje chuťové dojmy. A že veru hudba na chuť jedla vplyv má dokázali samotní respondenti, keď im ten istý karamel chutil pri klavírnej hudbe sladšie a pri basovej zas horkejšie.

Tri týždne dobrodružstva v divočine

Blahodarné účinky pobytu v prírode na celkové zdravie ľudí sú nesporné. Napriek tomu ich ľudia v dnešnej dobe veľmi podceňujú. V tomto výskume sa vedci rozhodli pre radikálny dôkaz. 68 dobrovoľníkov strávilo 3 týždne v minnesotskom národnom parku. V porovnaní s kontrolnou skupinou sa u nich rozvinul silnejší pocit spojenia s prírodou a prehĺbila sa aj ich viera vo vlastné schopnosti. Účinky tohto pobytu boli aj dlhodobé a okrem zlepšenia vzťahu k prírode účastníci nadobudli nové zručnosti a skúsenosti, ktoré ich viedli k tomu, aby sa do prírody vracali častejšie. Môže existovať ešte lepší dôkaz?

Unsplash.com/Abigail Keenan

Puk! Puk! Puk!

Milovníci bublinkovej fólie, tu je niečo pre vás. Premýšľali ste nad tým, či praskanie jednotlivých bubliniek má upokojujúce účinky? Nie je nutné, aby sme uvádzali, čo robili dobrovoľníci v istom výskume, to iste viete. Vedci zistili, že pukanie odbúrava únavu a znižuje stres. Má teda rovnaké účinky ako napríklad poklepkávanie prstami po stole či vypínanie a zapínanie pera.

Smejte sa do sýta a my vám zaplatíme

Ak nie ste fanúšikmi komédie, tak to nie je nič pre vás. No ak áno, nuž, môžete ľutovať. Dobrovoľníci mali v tomto experimente za úlohu sledovať zábavné videá a ich úlohou bolo čo najviac sa smiať. Za každé 10-minútové video, ktoré si pozreli, dostali 11 eur. Po skončení mali ďalšiu úlohu: vyplniť dotazník pýtajúci sa na rôzne osobné, niekedy až dôverné, údaje. V porovnaní s účastníkmi, ktorí sledovali dokument o prírode alebo golf, bolí tí, ktorí sledovali komédiu, ochotní podeliť sa o omnoho viac osobných informácií. A vysvetlenie? Za všetko môžu endorfíny!

Unsplash.com/Autumn Goodman

Poďte na masáž!

Autori výskumu z 90. rokov si vo veľkej americkej firme vybrali 16 zamestnancov, ktorí počas 6 týždňov absolvovali raz do týždňa 15-minútovú masáž zameranú na krčnú chrbticu, hlavu ramená a ruky. Kontrolná skupina mohla v tom čase na chvíľu odísť z práce. Napätie na pracovisku, ktoré bolo závislou premennou, bolo spôsobené prepúšťaním a presúvaním zamestnancov. Zistilo sa, že aj krátka masáž mala lepšie účinky na redukciu stresu a napätia, ako odchod z práce. Brali by ste takúto možnosť na  pracovisku aj vy?

Ste chorí? Budeme sa za vás modliť!

Psychológovia sa rozhodli pacientom po operácii srdca ponúknuť možnosť, že sa za ich uzdravenie bude modliť 12 náboženských skupín vrátane kresťanov, moslimov, židov a budhistov. Túto ponuku prijalo 371 pacientov a kontrolnú skupinu tvorilo 377 pacientov. Úlohou vedcov bolo zistiť, či môžu modlitby vplývať na stav a zotavovanie sa pacientov. Čo si myslíte vy? Ak ste skeptickí, máte pravdu, modlitby nepomohli. Na druhej strane je však sympatické vyjadrenie jedného z vedcov, že modlitby nie sú placebo a žiaden boh nie je automat, ktorý vám za mince-modlitby, vydá nápoj, aký len chcete.

Čo si o týchto štúdiách myslíte vy a ktorej by ste sa radi zúčastnili? Dajte nám vedieť!

Pozri aj: Náboženskí vodcovia sa rozhodli, že v záujme vedy vyskúšajú účinok psychedelických drog. Tento kontroverzný experiment mnohých pobúril

digest
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov