Univerzita Johna Hopkinsa v Baltimore sa rozhodla, že bude experimentovať s účinkom psychedelických látok.

Medzi účastníkmi však nebudú jedinci z bežnej populácie, ale kňazi, rabíni, Budhisti a vodcovia mnohých iných vier, ktorých úlohou bude otestovať, ako takéto látky ovplyvňujú ich vnímanie a prežívanie náboženských zážitkov. Požívať budú napríklad psylocybín, látku obsiahnutú v tzv. čarovných hubkách.

Článok pokračuje pod videom ↓

Psylocybín je psychoaktívna látka a droga zaraďujúca sa pod skupinu halucinogénov. Získava sa z húb rodu Psilocybe, z ktorej je známych až viac než 200 druhov. Účinky tejto látky sú podobné ako tie, ktoré vyvoláva droga LSD či meskalín.

Užitie psilocybínu navodzuje pocity eufórie, spôsobuje halucinácie rôzneho druhu, ovplyvňuje vnímanie jedinca, mení vnímanie času a ovplyvňuje spirituálne zážitky. Po užití môže jedinec pociťovať nevoľnosť a podliehať záchvatom paniky.

Po užití sa psilocybín mení v tele na látku zvanú psilocín, ktorá sa v mozgu viaže na serotonínové receptory. Je dokázané, že psylocybín má pozitívne účinky pri liečbe obsesívno-kompulzívnej poruchy, depresie a rôznych formách úzkostí.

pixabay.com

Aj keď mnoho náboženských organizácií nebolo príliš nadšených z toho, že by ich členovia mali užívať takéto látky, napokon sa podarilo presvedčiť katolíckeho, ortodoxného a presbyteriánskeho kňaza, Zen Budhistu a niekoľko rabínov, aby sa na experimente podieľali. Tím vedcov sa pokúša presvedčiť aj hinduistického a moslimského kňaza.

pixabay.com

Cieľom experimentu je zistiť, či užitie látok, ako napríklad psylocybín, zvýši sebadôveru participantov v oblasti vykonávania ich úlohy náboženského vodcu. Psychológ William Richards sa vyjadril: „Mystické zážitky sú po užití psylocybínu celkom bežnou záležitosťou.“

Po lekárskom a psychologickom vyšetrení dostali kňazi dve dávky psylocybínu na dvoch rôznych sedeniach s mesačným odstupom. Boli sprevádzaní dvoma vodcami a nachádzali sa v miestnosti, ktorá pripomínala obývačku. Ležali na gauči. Počas trvania experimentu mali na očiach tieniace masky a cez slúchadlá počúvali náboženskú hudbu.

Richards hovorí: „Všetci zúčastnení dostali jednoduchú inštrukciu. Boli požiadaní, aby sa nechali unášať zážitkom. Zatiaľ takúto skúsenosť každý ocenil. Nikto nebol zmätený ani neľutoval, že sa na to dal, a že sa experimentu s užitím psychedelických látok zúčastnil.“

Toto však nie je prvý prípad, kedy sa náboženskí vodcovia rozhodli experimentovať s látkami s psychedelickými účinkami, či látkami ináč meniacimi stav vedomia. Podobné štúdie boli vykonané aj v rokoch 1962, 1987 a 2002. Ak vás zaujímajú, môžete sa o nich dozvedieť viac v tomto videu.

Pozri aj: Objavil ju náhodou, keď mu kvapla na prsty. Albert Hoffman vynašiel jednu z najužívanejších halucinogénnych drog, ktorá zmenila svet

truththeory, wikipedia
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov