Máte tak veľa práce, že sa k nej ani vôbec nedostanete? Alebo ju odsúvate stále donekonečna? Ak máte z nedokončených úloh nočné mory, máme pre vás riešenie.

„Rýchlo, rýchlejšie, najrýchlejšie.“ Zdá sa, že toto je motto dnešnej uponáhľanej doby. Dokončenú prácu máte odovzdať do zajtrajšieho rána, no zatiaľ nemáte nič, len čistý textový dokument. S vysokou pravdepodobnosťou miesto práce čítate tento článok, pričom vás mátajú výčitky svedomia z povinnosti, ktorá naozaj už dlhšie nepočká.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niekoho záverečné termíny nakopnú k práci. Keď im horí za pätami, dokážu zo seba vyťažiť maximum. No tých je vraj mizivé percento. Nebojte sa však, prokrastinácia, čiže chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr sa týka aj ľudí, o ktorých sa učíme v učebniciach. Napríklad Viktora Huga.

O jeho Chráme Matky Božej v Paríži sme sa museli učiť všetci. No tušili ste, že sa mu do písania tohto veľkolepého diela dvakrát nechcelo? Vydavateľ mu totižto na napísanie knihy dal jeden rok. Keď po polroku stále nemal ani čiarku, rozhodol sa, že prejde prokrastinácii cez rozum. Z izby vyhodil všetko šatstvo, nechal si len šál a zamkol dvere. Urobil tak preto, aby ho nelákalo ísť sa túlať po uliciach mesta. Nemal tak inú možnosť, než zostať zamknutý v izbe a písať. A čuduj sa svete, fungovalo to a dielo odovzdal načas.

pixabay.com

Prokrastinácia je však stará snáď ako ľudstvo samé. Už Aristoteles ho nazval po svojom – akrasia. O čo vlastne ide? Je to konanie proti vášmu najlepšiemu úsudku. Viete, že sa máte niečomu venovať, no miesto toho robíte niečo iné. Ale so všetkým sa dá predsa niečo urobiť, však?

Všetci vieme, že najhoršie je začať, prinútiť sa. Často sme však prekvapení, že keď sa už naplno do tohto procesu ponoríme, ide nám to oveľa jednoduchšie, než sme si mysleli. Sebe, aj druhým však dokážeme nasľubovať hory-doly. Plány sa ľahko píšu na papier, no uskutočniť ich si vyžaduje oveľa viac úsilia.

Môže zato aj termín, ktorý behaviorálna psychológia nazýva „časová nekonzistentnosť“. Ak si dáme nejaký záväzok, napríklad, že schudneme, týka sa to nášho budúceho, nie nášho súčasného ja. A človek je tvor prefíkaný, ktorý skôr uprednostňuje okamžité, než budúce odmeny. Aj preto radšej siahneme po čokoládovej tyčinke a chudnutie zasa odkladáme na neskôr. Čo sa stým dá urobiť? Jednoducho treba prepojiť naše súčasné ja s tou verziou nás, ktorou chceme byť. Tento most nám môže pomôcť popasovať sa s prokrastináciou.

pixabay.com

 Stratégia č. 1: Vytvorte si záväzok

Všetko, čo robíme v prítomnosti, ovplyvňuje našu budúcnosť. I keď to znie ako úplné klišé, je to tak. Preto ak chcete schudnúť, nakúpte si také potraviny, ktoré vás nebudú lákať na „hriech.“ Ak nechcete toľko času tráviť na telefóne, povymazávajte z neho Facebook, hry a všetky ostatné aplikácie, ktoré vám berú drahocenný čas a pozornosť. Tieto záväzky nám pomôžu dokopať sa k tomu, čo potrebujeme. Preto aj Hugo zavrel dvere a vyhádzal všetky svoje veci zo šatníka. Takto sa môžeme stať architektom svojej budúcnosti, nie obeťou okolností, ktoré sa na nás sypú zo všetkých strán.

Stratégia č. 2: Znížme trenie pri štarte

Ako sme už spomenuli, najhoršie je prinútiť sa. Viaceré výskumy však poukazujú na to, že psychicky nás viac vyčerpáva predstava odkladaných povinností, než ich plnenie. Preto nepremýšľajte príliš dlho nad tým, ako začať. Jednoducho si sadnite a pustite sa do práce. Budete prekvapení, ako rýchlo vám to pôjde. Najviac sa bojíme vecí, ktoré sa nikdy nestanú.

pexels.com

Stratégia č. 3: Stanovte si implementačný zámer

Čo to vlastne znamená? Znamená to to, že si doslova niečo prikážete. Napríklad: „Od pol desiatej do pol jedenástej budem písať seminárku.“ Vylepte si to niekde, hoci aj na čelo, no hlavné je, aby ste to dodržali. Odhláste sa zo sociálnych sietí, mobil dajte frajerke, frajerovi, mame či susede a hor sa do práce. Ak sa vám to podarí splniť čo i len jediný raz, blahoželáme! Urobili ste významný krok dopredu. Znie to príliš jednoducho na to, aby to bola pravda? Možno. Ale verte, že to funguje. Stačí to len vyskúšať.

Akrasia nám môže poriadne znepríjemniť život, no do cesty nám vždy prichádzajú len prekážky, proti ktorým vieme bojovať. Stačí sa len posnažiť. My sme kapitánom svojho života a my určujeme jeho smer.

Pozri aj: Počuli ste už o Paretovom pravidle 80/20? Ak chcete byť úspešní, mali by ste o ňom vedieť

jamesclear
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov