Hudba je umenie, s ktorým sa stretávame asi najčastejšie. No vedeli ste, že okrem toho, že vám zdvihne náladu, má aj ďalšie priaznivé účinky?

Aj keď si ju väčšinou spájame s relaxom či zábavou, príjemná muzika vás môže aj nabudiť, motivovať či pomôcť vám udržať si výkon. Zrejme vás neprekvapí fakt, že hudba má vplyv na naše myšlienky, pocity či správanie. Okrem toho, že obľúbený štýl vyjadruje aj osobnosť človeka, hudba nám pomáha vyrovnať sa so stresom a dosiahnuť uvoľnenie. A to nie je všetko! Má aj ďalšie benefity, ktoré sú na nezaplatenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú…

Znižuje stres

Určite ste už aj vy zažili, ako dobre vám padne, keď si cestou zo školy či z práce dáte slúchadlá do uší a pustíte si svoj obľúbený playlist. Všetky problémy sa akoby rozpustia a vy aspoň na chvíľu od všetkého vypnete. Na to, aby ste sa uvoľnili, nepotrebujete hneď meditatívne cédečko, stačí vám to, čo máte radi. Ako naznačujú štúdie, pravidelné počúvanie obľúbenej hudby napomáha znížiť riziko vzniku chronického stresu a s ním spojených zdravotných ťažkostí.

Unsplash.com/Rasheed Kemy

Zlepšuje mentálny výkon

Mnohé výskumy dokazujú, že jemné hudobné pozadie pomáha ľuďom sústrediť sa na iné aktivity a udržať si stabilný výkon. Dôležité však je, aby ste žáner prispôsobili činnosti, na ktorú sa chystáte. Aj keď každému vyhovuje niečo iné, príliš burácajúca alebo veľmi relaxačná hudba môžu mať skôr opačný účinok, než aký by ste chceli dosiahnuť. Zvážte inštrumentálne skladby, tie by vám mohli pri sústredení skutočne pomôcť.

Upravuje apetít

Mnohí ľudia jedia viac, keď sú pod nejakým tlakom. A keďže už viete, že muzika redukuje stres, asi už viete aj to, prečo upravuje apetít. Pomáha nám vyrovnať sa s tlakom z okolia a odpútava naše myšlienky od všetkých tých nepríjemných a zaťažujúcich vecí. Okrem toho, zistilo sa, že jemná a pomalá hudba znižuje rýchlosť konzumácie jedla, čo v podstate znamená, že jete pomalšie a menej, pretože stihnete zaregistrovať pocit sýtosti. Ak chcete schudnúť alebo sa vyhnúť emočnému prejedaniu sa, určite tento trik vyskúšajte.

Unsplash.com/Alice Moore

Zlepšuje pamäť

Iste ste už o tomto benefite počuli. Mnohé obľúbené piesne máme radi práve preto, že sa nám s nimi spájajú príjemné spomienky. No pomáha hudba aj pri klasickom učení sa? Vedci dospeli k záveru, že tento efekt závisí od mnohých okolností, ako napríklad typ hudby, poslucháčova radosť z jej počúvania a dokonca aj to, či má cit pre rytmus. Podľa výskumov sa tento účinok najlepšie prejavuje pri memorovaní nových slovíčok z cudzích jazykov, kedy si ich môžete opakovať podľa rytmu vaše obľúbenej pesničky.

Znižuje bolesť

Tento terapeutický účinok potvrdzuje nielen bežná prax, ale aj výskumy pacientov s fibromyalgiou. Tí, ktorí denne hodinu počúvali hudbu, zaznamenali oproti kontrolnej skupine výrazné zníženie bolesti a potrebovali oveľa menej analgetík. Aj v tomto prípade je veľmi dôležitý výber žánra. Odborníci odporúčajú harmonické skladby, najmä tie inštrumentálne. Siahnuť môžete po klasickej i relaxačnej hudbe, no dôležité je, aby sa vám páčila.

Pomáha zaspať

Každý z nás už určite zažil, aké je niekedy ťažké zaspať. Jednostaj sa prehadzujete, neviete sa uložiť, myšlienky vám víria kade-tade a vy rýchlo znervózniete už len z toho, že neviete zaspať, čím sa všetko len skopmlikuje. Skúšali ste už niekedy pustiť si vtedy hudbu? Tým, že budete vnímať melódie, prípadne slová pesničky, sa sústredíte na niečo iné, než na seba, rýchlejšie sa uvoľníte a váš mozog skôr vypne. Je to podobné, ako keď usínate vedľa milovanej osoby; bude sa vám nielen ľahšie zaspávať ale i lepšie spať.

Unsplash.com/Eric Nopanen

Motivuje vás

Určite to poznáte, máte taký obyčajný deň, nič sa vám nechce a zrazu kdesi v rádiu započujete svoju obľúbenú pesničku. Započúvate sa do rytmu a hneď ožijete. Nabudí vás to a vy máte odrazu energiu na všetko, do čoho ste sa predtým museli nútiť. Podobne to funguje aj pri cvičení. Mnohí ľudia, rovnako, ako i výskumy, potvrdzujú, že energická hudba im pomáha udržať si výkon, nevnímať námahu a viac si to užívať. Celý trik tkvie v tempe a rytme. Ak chcete ostať motivovaní, počúvajte muziku, ktorá vás nabudí.

Zlepšuje náladu

Ale na druhej strane i zhoršuje. Záleží to od toho, akú náladu máte a čo si pustíte. Vaše pocity môže prehĺbiť, ale rovnako ich aj presmerovať. Ak ste smutní a unavení, nepúšťajte si nič depresívne či melancholické, len to umocní vaše rozpoloženie. Pozitívna a energická hudba má väčšinou pozitívny účinok, no aj jej sa môžete presýtiť a niekedy vám lepšie padne ticho. Opäť to závisí od vás a od konkrétnej situácie.

Proti depresii

Podobne ako na bolesť účinkuje hudba aj na depresiu a úzkosť. Muzikoterapia sa preto využíva ako podporná liečba, a to nie len u pacientov s týmito ochoreniami, ale aj pri demencii, Parkinsonovej chorobe či mŕtvici. Skvelé na nej je to, že nemá žiadne vedľajšie účinky, je ľahko dostupná a bezpečná. Podľa štúdií má najlepší účinok meditačná, relaxačná a klasická hudba. Najmenší pozitívny vplyv sa zistil pri metalovom a techno žánre. Smelo si tento účinok na vlastnej koži vyskúšajte aj vy, keď budete mať najbližšie pocit, že váš život nestojí za nič.

Unsplash.com/Juja Han

Podporuje vytrvalosť

Nielenže zvyšuje výkon, ale napomáha ho aj udržať. Je jedno, či ide o šport, prácu na projekte či každodennú rutinu, vďaka počúvaniu obľúbených skladieb to budete zvládať lepšie. Stimuluje vás ešte skôr, než sa do niečoho pustíte, čím vám uľahčí štart a ušetrí vám energiu. Keďže vplýva na naše emócie, jej dopad sa prejavuje aj na fyziologických reakciách nášho tela, ktoré pripomínajú reakcie po požití niektorých drog, stimulantov či sedatív. Keď počúvate hudbu a popritom pracujete, nevnímate tak námahu, ktorú vyvíjate a preto sa aj pocit únavy dostaví neskôr. Skrátka na to nemáte čas myslieť.

Hudba je skvelý ľudský vynález a okrem toho, že nás poteší i zabaví, nám dokáže uľahčiť a zlepšiť život. Skúste ju viac počúvať a možno zistíte, že život nie je až tak zlý, ako ste si mysleli.

Foto: Aký žáner hudby máte najradšej? Štúdia dokázala, akú hudbu počúvajú najčastejšie psychopati

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov